Rusko ukončilo projekt plynovodu South Stream

3. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin během státní návštěvy Turecka oznámil, že projekt výstavby plynovodu South Stream nebude pokračovat. Místo něj hodlá Moskva stavět alternativní projekt na turecko-řeckém pomezí.

Putin obvinil z ukončení projektu financovaného státním gigantem Gazpromem opozici EU. Plynovod měl vést pod Černým mořem do jižní a střední Evropy a poskytnout tak Gazpromu alternativní přepravní trasu.

EU se však obávala situace, kdy by producent vlastnil rozvodnou síť. V EU protimonopolní zákony takovou situaci neumožňují a obojí musí být odděleno.

Výstavba 930 km dlouhého plynovodu byla v říjnu 2013 zahájena v Bulharsku, ale byla zastavena, když Evropská komise prohlásila, že by projekt mohl porušovat pravidla hospodářské soutěže. Ruská strana tvrdí, že zablokování projektu je čistě politickou hrou.

Rusko dodává Evropě 30% spotřebovávaného zemního plynu.

Šéf Gazpromu Alexej Miller později informaci ruského prezidenta o ukončení projektu potvrdil.

Bulharsko tvrdí, že se ocitlo v centru zájmu Bruselu jako prostředek odvety Rusku za krizi na Ukrajině. Putin se výslovně zmínil o tom, že ruská strana nedostala z Bulharska svolení s výstavbou plynovodu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8013

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014