Britští Zelení letos zdvojnásobili počet členů

3. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Počet členů Strany zelených Anglie a Walesu se od ledna zdvojnásobil a dosáhl 27 618 osob.

Euroskeptická UKIP měla v říjnu 40 000 členů a přiblížila se tak dosud třetí nejsilnější brotské straně, Liberálním demokratům. Potvrzuje se tak trend odvratu od mainstreamových westminsterských stran k menším subjektům.

UKIP a v menší míře i Zelení profitovali ze zvýšené publicity, včetně toho, jak vystupovali v televizi ve volebních debatách.

Zelení tvrdí, že v důsledku vystoupení předsedkyně Natalie Bennettové v pořadu BBC Radio 4 získali dodatečných 500 členů.

V předvolebních průzkumech se preference Zelených pohybují v rozmezí 6-7%, těsně za Liberálními demokraty.

Mluvčí prohlásil, že strana bude ve všeobecných volbách v příštím roce kandidovat přinejmenším v 75% obvodů. To znamená proti roku 2010 50% nárůst.

Téměř polovina členů Zelených v Británii je mladší čtyřiceti let a více než 50% letošního nárůstu členstva se odehrálo v říjnu a listopadu. Je možné, že jde o důsledek skotského referenda nebo odpověď na publicitu poté, co byla strana vyloučena z televizních debat lídrů.

Největší podporu má strana na jihu a jihozápadě, ale největší nárůst podpory letos zaznamenala na severozápadě, v Yorkshiru a Walesu, což naznačuje, že se zakořeňuje v regionech.

Počet členů skotských Zelených také narostl přes 5 000 a více jak zdvojnásobil loňský údaj.

Labouristé tvrdí, že jejich členská základna je stabilní, ale připouští, že má co dělat, aby Zelení nerozdělili levicové hlasy, což by mohlo způsobit, že konzervativci udrží mandáty, o něž by jinak přišli.

Všechny strany před volbami zaznamenávají přírůstek členů, ale Zelení dosáhli neobvyklého výsledku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6196

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014