Thomas Piketty na protest proti vládní politice odmítl nominaci na Řád čestné legie

2. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Slavný francouzský ekonom a autor Thomas Piketty odmítl nominaci na nejvyšší státní vyznamenání. Učinil tak na protest proti politice prezidenta Francoise Hollanda. Kniha Thomase Pikettyho "Kapitál pro 21. století" se stala globálním bestsellerem.

Piketty, který měl kdysi blízko k Francouzské socialistické straně, ve čtvrtek odmítl zařazení na seznam 691 osob nominovaných na prestižní vyznamenání Řád čestné legie (Ordre national de la Légion d'honneur). Místo toho prohlásil, že by se Hollande měl soustředit na "oživení růstu ve Francii a Evropě". Piketty již dříve vyzýval k důkladné daňové reformě, která by se zaměřila na superbohaté.

Piketty řekl agentuře AFP, že odmítl nominaci, "protože si nemyslím, že je věcí vlády rozhodovat, kdo je úctyhodný".

Francouzská ekonomika stagnuje, roste nezaměstnanost i rozpočtový deficit.

Piketty ve své knize analyzoval data za 300 let zkompilovaná spolu s Emmanuelem Saezem, aby ukázal, že příjmová nerovnost mezi bohatými a chudými se ve světě zvyšuje. Po celém světě se prodalo 1,5 milionu výtisků.

Doporučení, která Piketty formuloval, se ve Francii setkala se smíšenými reakcemi, ale částečně je podpořila prosincová zpráva OECD, která vyzvala členské země, aby snížily nerovnost například nasměrováním většího podílu daňových výnosů do vzdělání.

Piketty není sám, kdo odmítl nominaci na Řád čestné legie zavedený Napoleonem v roce 1802. V minulosti učinili totéž spisovatelé Albert Camus, Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoirová, malíř Claude Monet nebo bojovník proti chudobě Abbé Pierre.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9098

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2015