Íránské zbraně v iráckém konfliktu

27. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco sankce omezovaly možnost získat zbraně, jediný způsob, jak se mohl Írán vyzbrojovat, představovala vlastní výroba. Odstřelovačské pušky, obrněná vozidla a dokonce průzkumné drony se nyní tajně přesouvají ke skupinám účastnícím se bojů proti sunnitským islamistům v Iráku.

Írán zřetelně podporuje své spojence, alávistický režim v Sýrii a šíitskou vládu v Iráku. Avšak zdaleka ne tak jasné jsou podoba a rozsah této podpory.

Ačkoliv Írán odmítá, že by vyslal pozemní jednotky nebo prováděl nálety, několikrát připustil, že vyzbrojuje Kurdy a poskytuje Iráku logistickou a humanitární podporu. V praxi ovšem dodává zbraně většině skupin bojujících proti "islámskému státu". Analytici N.R. Jenzen-Jones a Galen Wright z australského institutu ARES hovoří o tom, že Írán de facto vyzbrojuje iráckou armádu, kurské pešmergy a různé šíitské skupiny. Je ovšem obtížné určit, které z jmenovaných ozbrojených skupin dostávají íránské zbraně přímo a které zprostředkovaně.

Web Bellingcat.com nedávno publikoval fotografie íránských tanků používaných v Iráku. Šlo o model T-72S, vyrobený v Rusku a následně v Íránu upravený. Íránský model nemá na čele korby charakteristický představný pancíř s lištou ve tvaru "V", jako modely T-72M a T-72M1 používané iráckou armádou, ale místo toho je aplikován systém umožňující upevnění přídavného pancéřování. Fotografie byly pořízeny u iráckého města Džalúla asi 40 km od íránské hranice. Není možno určit, jakou má tank osádku. Může jít o vojáky irácké armády, příslušníky milic nebo íránské vojáky.

Na jiné fotografii je džíp 4 x 4 "Safir" vyráběný v Íránu od roku 2006 v barvách iráckého Hizballáhu. Tato šíitská milice má údajně velmi blízko k íránskému nejvyššímu vůdci ajatolláhu Chameneímu.

Specialisté před rokem poprvé zaznamenali přítomnost íránských odstřelovačských pušek v Iráku. Stránka War is Boring publikovala fotografii iráckého vojáka s puškou "Sajjad", kopií rakouské velkorážné a antimateriálové pušky Steyer HS 50 v ráži .50 BMG. Libanonský Hizballáh a syrská armáda už jsou vybaveny touto zbraní. Další odstřelovačské pušky zaznamenané v Iráku zahrnují modely "Šaher" v ráži 14,5 x 114 mm a "Sjavaš" - kopii americké pušky M40 v ráži 7,62 x 51 mm.

Řada analýz tvrdí, že íránské letectvo koncem minulého roku nejméně jednou bombardovalo východní Irák. Tehdy "islámský stát" postoupil do oblasti Džalúly přiléhající k íránské hranici.

Avšak letecká podpora také zahrnuje průzkumné bezpilotní letouny. V listopadu 2014 web Observer zveřejnil fotografie íránského dronu sestřeleného islamisty. Nedávno se na sociálních sítích objevily fotografie šíitských milicionářů studujících u velkoplošné obrazovky snímky pořízené dronem.

Ačkoliv Írán se vojenskou pomocí nechlubí, irácký premiér nedávno připustil, že Teherán je nejdůležitějším dodavatelem zbraní pro vládní síly. Australští analytici upozorňují, že může jít o politicky motivované prohlášení s cílem vyvinout nátlak na Washington, který některé vlastní dodávky zdržuje.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8547

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015