Levicové křídlo strany Syriza se odtrhlo a utvořilo novou stranu

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Vzbouřenci ve vládnoucí řecké straně Syriza oznámili, že zakládjí novou stranu jménem Lidová jednota. 25 poslanců strany Syriza, kteří zuří nad tím, co považují za Tsiprasovu "zradu protiškrtové politiky", oznámili dopisem parlamentu svůj úmysl založit novou stranu, den poté, co premiér Alexis Tsipras odstoupil a oznámil konání nových voleb příští měsíc.

V čele vzbouřenecké strany stojí bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis. Nové hnutí bude třetí největší stranou v parlamentě a mohlo by získat tak silný mandát, že by se mohlo pokusit utvořit vládu.

Tsipras oznámil svou rezignaci v televizním projevu ve čtvrtek večer. Řekl, že pociťuje morální povinnost předložit třetí mezinárodní záchranný balíček pro Řecko a další tvrdé škrty voličům.

Minulý týden se mu podařilo získat pro balíček souhlas v parlamentě, avšak téměř třetina poslanců strany Syriza hlasovala buď proti balíčku, anebo se zdržela hlasování. Tsipras doufá, že novými volbami bude schopen umlčet vzbouřence a získat pro svou strategii podporu voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6990

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2015