Corbyn, který by dokázal oslovit veřejnost, to by konzervativce opravdu zděsilo

28. 9. 2015

čas čtení 2 minuty
Ze čtyř kandidátů na šéfa Labouristické strany bylo vítězství Jeremyho Corbyna pro britské konzervativce nejtěžším problémem. Je to proto, že Corbyn se odmítá podílet na běžných formách politického boje a neuznává jeho oficiální hodnoty. Jeho hlavním cílem jako šéfa Labouristické strany je vybudovat nové aktivistické hnutí.

Ve svém televizním rozhovoru v neděli 27.9. se Corbyn vyhnul většině otázek blahosklonně a s pokrčením ramen, kterýžto postoj byl zároveň iritující a efektivní. Nechť kvetou všechny názory, říkal.

Konzervativcům neuniklo, že všechny útoky na Corbyna jen zvýšily jeho atraktivitu. Takže je reakce konzervativců relativně tichá a selektivní. "Máme s ním zacházet jako s vtipem, anebo jako s vážnou hrozbou zemi?" ptal se jeden přítel konzervativního premiéra. "Nemůže být obojí."

Motorem corbymánie je otázka o účelu politické činnosti a o podstatě politických stran - a konzervativci budou velmi bedlivě sledovat, jak bude tato otázka řešena. Corbyn argumentuje, že Tony Blair představoval centristickou skupinu ve straně, která ji ovládla, zrušila její interní demokracii a proměnila třídní hnutí v kult osobnosti. Disciplína byla důležitější než debata, jednota byla důležitější než svědomí, krátké výroky pro média důležitější než rozumná argumentace. Důsledkem byla manipulace, ofenzíva globálního kapitalismu, proti níž nikdo nebojoval, stranický sjezd proměněný v pečlivě zmanipulované představení a rozprodání duše Labouristické strany.

Corbyn má pravdu, že miliony voličů mají plné zuby umrtvujících dopadů blairovské politiky. Corbymánie je především osvobozovací hnutí, svržení smějící se sochy.

Je nesporné, že je v tomto hnutí energie. Ale za jakým účelem? To právě konzervativce fascinuje. Vnitřní demokracie jenom funguje, pokud je předehrou k dohodnuté strategii, kterou strana plní a respektuje. Zájem veřejnosti o "novou politiku" nebude bez hranice.

Konzervativci především budou hledat důkazy, že Corbyn bude mít schopnost nalézt způsob, jak mluvit k milionům skeptických voličů s vášnivostí a soucitem. Centristické nižší střední vrstvy ho zřejmě nikdy nebudou milovat, ale bude Corbyn schopen oslovit voliče, kteří třikrát hlasovali pro Blaira, a jejich děti?

Odpověď na tuto otázku určí, kdo bude vládnout v Británii nejméně po celé desetiletí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6164

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015