Cesta ze dna je pomalá, ale nadějná

29. 9. 2015 / Miroslav Prokeš

čas čtení 4 minuty

Neuvěřitelný příběh paní Diany, který mnohonásobně přesahuje vše, co je známo o tom, jak odlidštěný systém drtí kohokoli, kdo do něj spadne, se začíná obracet k lepšímu. Ještě ne tak dávno úspěšná matka tří dětí včetně desetileté, po kardiologické operaci těžce mentálně postižené dcerky, se dostala až dno – také s přispěním velkých možností otce té dcerky ovlivňovat úřady péče o děti, soudce, advokáty či exekutory. Exekutoři na jejím účtu zabavili dokonce i nezabavitelné příspěvky na péči o závislou osobu – její dceru! Úřady často nerespektují zákonné lhůty, někdy jen papírují a nezjišťují samy situaci v terénu. Ten příběh je nejen pravdivý, ale zároveň ukazuje, že chyby systému umožňují zkazit život nejen dospělých, ale i dětem, které žádnou volbu nemají.

Dcerka dodnes nedostala žádné odškodné a její matka nedostala několik měsíců od otce Dianky výživné, vznikla neuvěřitelná situace, kdy matka, plně se věnující své dceři, zůstala zcela bez prostředků, nemohla platit účty, vypnuli jí elektřinu a městský úřad místo pomoci rodině ji zažaloval o exekuční vystěhování. To bylo pro řadu institucí dostatečným důvodem k tomu, aby Dianku matce odebraly a svěřily ji do péče dobře situovaného otce, který si platil na plný úvazek chůvu. A tak dítě, které potřebuje důsledné vedení, spoustu energie a hlavně spoustu lásky, si tento komfort ze strany matky nemůže v současnosti dovolit, a maminku, která jí umí skutečně rozvíjet, vidí pouze dva víkendy v měsíci, kdy už si sotva vzpomene, kde vlastně je. Loni operačně odstraněných čtrnáct zubů holčičky kvůli zanedbané ústní hygieně tu snad skoro ani nestojí za zmínku.

Britské listy tento případ sledují od jara loňského roku. Od té doby se podařilo uskutečnit řadu kroků: v běhu je zastavení exekucí a likvidace dluhů, návrh na střídavou péči obou rodičů o dcerku už řeší příslušný soud, jenž konečně nařídil vyšetření špičkovým psychologem. Po jednání na magistrátu konečně (po čtyřech letech) slíbila speciální škola, že umožní mamince si dítě vyzvedávat – předtím se odvolávala na právně bezvýznamný dopis otce, že s tím kvůli hrozbě exekučního vystěhování (!) nesouhlasí. Otec holčičky také ukončil placení chůvy a je ochoten se o výchovu holčičky více podílet s její maminkou.

Do této skoroidylky však udeřil blesk. Úřady, resp. orgány činné v trestním řízení, se doslechly, že nemajetná paní Diana neplatí bohatému otci svého dítěte na ně soudem nařízené výživné (!) a rozjely proti ní trestní stíhání. Výsledkem bylo její psychické zhroucení, hospitalizace s neurologickým nálezem a dlouhodobá pracovní neschopnost, která trvá. Přesto soud nařídil líčení za neplacení výživného.

Sdružení zastánců dětských práv se (už 24 let) snaží podnikat vše, co je smysluplné, pro změnu tohoto systému tak, aby nejvyšší hodnotou byla kvalita lidského života a ne peníze. Celou dobu například iniciujeme a podporujeme snahy prosadit nárok na zálohové výživné od státu pro rodiče-samoživitele nacházející se v obdobné situaci. Přes třicet podobných systémových řešení ve prospěch dětí požadují i závěry semináře, který jsme spolu s místopředsedou Senátu Zdeňkem Škromachem uspořádali 19. 3. 2015 v Senátu. Ty jsou na adrese www.dcicz.org. V meziresortním připomínkovém řízení je již návrh, aby součástí důvodových zpráv k jakékoli změně legislativy byl i její dopad na práva dítěte.

Protože naše sdružení nedostává ani korunu dotací a nemá firemního sponzora ani zaměstnance, jen dobrovolníky, musíme čtenáře po roce opět požádat o urychlenou pomoc pro paní Dianu. Nejde tu jen o ty dva životy, ale i o jejího mladšího syna. Ani jeho otec na něj neplatí výživné, byť směšně nízké. Prosíme tedy za ni o rychlou pomoc na transparentní účet našeho sdružení číslo 2700523960/2010 u Fio banky, do zprávy pro příjemce prosím uveďte „Diana“ - všechny došlé prostředky jí jsou průběžně předávány.

Miroslav Prokeš, tel. 603.438822

(Autor je předseda České sekce DCI – Sdružení zastánců dětských práv.)

0
Vytisknout
9667

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2015