Kdo jsou ti syrští uprchlíci, ta monstra, která tak děsí některé americké politiky?

27. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký republikánský kandidát na amerického prezidenta Ben Carson srovnal syrské uprchlíky k vzteklým psům. Donald Trump by je poslal zpět.

Nicholas Kristof, komentátor deníku New York Times, se rozhodl Carsonovi i Trumpovi představit Hebu, zděšenou, zoufalou dvacetiletou dívku, která sní o tom, že bude malířkou, a právě se jí podařilo nebezpečným způsobem uprchnout z území ovládaného Islámským státem v severní Sýrii.

Před dvěma měsíci ji uvěznili, protože její tříměsíční sestra měla prý příliš krátkou sukni. Policie ji také kritizovala, že ona sama má příliš těsně šaty a že je v nich vidět její ženský tvar. Byla pro to vězněna po řadu hodin, až ji příbuzní vysvobodili zaplacením pokuty.

Heba měla štěstí, ženy jsou běžně bičovány za porušování předpisů v oblékání. Její sestra viděla, jak ukamenovali ženu, obviněnou z cizoložství.

"Kdybych měla na sobě tohle," ukazuje Heba na své těsné džínsy, "usekli by mi hlavu".

S matkou a sourozenci se jí podařilo nebezpečným způsobem přeplout na řecký ostrov. Vzal jsem ji na večeři do pizzerie a cestou mi ukazovala, za co všechno by lidé na území Islámského státu byli popraveni - za nevhodný oděv nebo za rozhovor s příslušníkem druhého pohlaví, nebo za jiné další "zločiny".

"Je to rozdíl milion procent," řekla mi o životě na Západě. "Jakmile se z té oblasti dostanete, celé vaše tělo se uvolní."

Syřané jsou všeobecně daleko vzdělanější a daleko víc středostavovští než občané jiných zemí v tomto regionu a ženy jsou daleko emancipovanější.

V osobním kontaktu jsou syrští uprchlíci plní strachu. Heba mi nedovolila použít její příjmení ani zveřejnit její fotografii, protože se obává, že by se Islámský stát pomstil jejím příbuzným.

Zamýšlí Donald Trump opravdu poslal tyto lidi zpět do Sýrie na smrt?

Heba má plné zuby násilí a extremismu - jenže na Západě se nyní setkává s novým druhem politického extremismu, který se zaměřuje právě na uprchlíky.

"My nejsme teroristi," sdělila mi, nechápajíc, jak by se jí mohl někdo bát. "My před tím právě utíkáme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015