Ledové přivítání

27. 11. 2015

čas čtení 5 minut



Lidé, přicházející do Evropy začínají být stále více nemocní. Jejich zdraví se zhoršuje. Časté jsou epidemie noroviru a svrabu. Humanitární pracovníci v Srbsku hovoří o tom, že se matky po čtrnácti dnech cesty za strašlivých podmínek nejsou schopny starat o své děti. Jestliže EU nebude rychle reagovat, bude čelit ještě horší humanitární krizi.

Většina teenagerů se musí starat jen o akné, domácí úkoly a problémy se vztahy. Kasra, sedmnáctiletý chlapec z Afghánistánu, má daleko složitější problémy, píše britský týdeník Economist. Během své cesty z Afghánistánu do Evropy přes íránské pohoří, "viděl mnohokrát smrt", a také znásilňování. Ani v tranzitním táboře v Chorvatsku se necítí bezpečný a neví, jak by s ním ostatní uprchlíci zacházeli, kdyby věděli, že je homosexuál. "Vy máte takové štěstí, že žijete v Evropě," říká. Chce se dostat do Německa stát se tam maskérem.

S příchodem zimy počet migrantů, kteří podnikají nebezpečnou cestu přes Středozemní moře normálně klesá. Letos ale ne. V říjnu 2014 přišlo do Evropy přes Středozemní moře 23 000 lidí, letos v říjnu jich bylo více než 220 000. Bylo to více než celkový počet za celý loňský rok. I když počet příchozích začátkem listopadu poklesl, pořád jich přichází asi desetkrát tolik než v roce 2014. Avšak jak teploty klesají a vlny přistěhovalců se netenčí, reakce Evropy zůstává zoufale nedostatečná. A po teroristických útocích z 13. listopadu to může být ještě horší.

Nárůst počtu příchozích uprchlíků je důsledkem eskalace krize v Sýrii, říká Itayi Viriri z Mezinárodní organizace pro migraci. Asi 60 procent lidí, kteří letos přešli přes Středozemní moře, jsou Syřané. Ale zvyšují se i počty příchozích z Iráku, z Afghánistánu, ze Somálska a z Pákistániu. Většinou přicházejí přes Turecko.

Některé země na Balkáně začaly odmítat příchozí, částečně proto, že nezvládají obrovské počty, ale také v důsledku zvýšených obav po pařížských útocích. 19. listopadu oznámilo Srbsko, že dovolí příchod jen Syřanům, Iráčanům a Afgháncům. Makedonie a Chorvatsko rychle přijaly totéž opatření. To vedlo k chaotickým scénám, na hranicích. V Řecku zústalo tisíc imigrantů z Íránu, Bangladéše a Pákistánu na hranici po čtyři dny. Jedna skupina zahájila hladovku, více než deset lidí si na protest zašilo ústa. Asi 150 lidí bylo deportováno zpět do Řecka.

Pomoc po cestě je velmi nedostatečná. Na řeckých ostrovech, jako je Lesbos, pomáhají uprchlíkům v podstatě jen nadšení, ale nezkušení dobrovolníci. Navzdory tomu, že uprchlíci přicházejí už dlouhé měsíce, infrastruktura pro uprchlíky, přístřeší a zdravotní péče jsou stále nedostatečné. Ve Slavonském brodu, v tranzitním táboře v Chorvatsku, jsou k dispozici řady vytápěných stanů s palandami, na nichž si příchozí mohou na pár hodin odpočinout, než půjdou dál. Situace je ale dezorganizovaná. Uprchlíci nevědí, kde jsou, ani jak dlouho tam budou, proces rozdávání teplého šatstva byl náhodný. Někteří uprchlíci jdou ve vietnamkách anebo v letních botách.

To znamená, že lidé, přicházející do Evropy, začínají být stále více nemocní. Jejich zdraví se zhoršuje. Časté jsou epidemie norovirusu a svrabu. Humanitární pracovníci v Srbsku hovoří o tom, že se matky po čtrnácti dnech cesty za strašlivých podmínek nejsou schopny starat o své děti. Jestliže EU nebude rychle reagovat, bude čelit ještě horší humanitární krizi.

Evropská unie se ale daleko více nyní zajímá o tom jak snížit počet příchozích uprchlíků, než jak zajistit bezpečí pro ty, kteří už v Evropě jsou. 29. listopadu se má konat summit v Bruselu, kdy má Turecko dostat 3 miliardy euro finanční pomoci pro uprchlíky a další pobídky, včetně obnovení přijímacího procesu vstupu Turecka do EU a bezvízového přístupu pro Turky do Evropy. Za to se očekává, že Turecko bude přesvědčovat uprchlíky, aby zůstali na jeho území. Má dát Syřanům povolení pracovat a umožnit jim přístup k zdravotnictví a dětem uprchlíků do škol.

Avšak nikdo, kdo s uprchlíky pracuje v Turecku, si nemyslí, že země bude schopna rychle vlnu uprchlíků zastavit. Nechat uprchlíky po cestě trpět a dovolit, aby na imigrační trase převládl chaos, to není řešení, uzavírá Economist.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10310

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015