Tisíce aktivistů demonstrovalo v Londýně proti plánovanému britskému bombardování Sýrie

29. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Musíme se sjednotit s muslimy v naší komunitě a nepodporovat rozbroje, argumentuje dvaadvacetiletá účastnice londýnské demonstrace proti bombardování Sýrie. Text na transparentu zní: "Nebojte se. To znamená "Mír a lásku!"

Asi 4000 demonstrantů zablokovalo v sobotu dočasně ulice v centru Londýna u Downing Street. Protestovali proti plánům britského premiéra Camerona přidat se k bombardování cílů v Sýrii. Protest organizovala koalice Stop the War. K demonstraci promluvili hudebníci Brian Eno, herec Marc Rylance a stínová labouristická ministryně pro mezinárodní rozvoj Diane Abbott.

V Británii z tohoto tématu vznikl v médiích poněkud obsesivní skandál. Labouristická strana má totiž velký problém: Šéfa labouristů Jeremyho Corbyna zvolily statisíce řadových aktivistů Labouristické strany, kteří jsou však daleko "levicovější" než většinové britské obyvatelstvo a zvolení poslanci Labouristické strany, kteří jsou víceméně pravostředového přesvědčení.

V Británii tedy zuří debata o tom, zda má "levicový" Corbyn mít právo odmítat bombardování Sýrie navzdory probombardovacím názorům svých poslanců v parlamentě. Bohužel se vůbec nehovoří o meritu věci, totiž že bombardování jednotek Isis, rozptýlených jako jednotlivci mezi civilní obyvatelstvo v Sýrii, je neefektivní a jen poslouží jako verbovací nástroj pro další teroristy. Efektivní opatření proti Isis by byla hermetické uzavření hranic s Tureckem, aby nebylo možno Isis posílat zbraně, přesvědčení států jako Saúdská Arábie, aby Isis nedodávali zbraně, blokace možnosti toho, aby Isis vydělávala miliony dolarů prodejem ropy a usilovná snaha na urovnání konfliktu v Sýrii, jehož součástí musí být zrovnoprávnění syrských sunnitů.

Tyto argumenty velmi přesvědčivě a věcně shrnul Jeremy Corbyn v televizním rozhovoru v neděli dopoledne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6600

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015