Zastřelte nás, nebo nám pomozte

27. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Stovky uprchlíků, kteří uvízli v zemi nikoho na řecko-makedonské hranici stojí u tohoto zoufalého nápisu naškrabaného na kusu lepenky, píší reportéři CNN.

Na turecké hranici se Sýrií zmlátili pohraniční stráže muže, který prchal před nesnesitelným násilím ve své vlasti. Byl donucen se vrátit zpět mezi mučitele.

Ve Švédsku pláče náměstkyně ministerského předsedy: Její země si už s vlnou uprchlíků nedokáže poradit a uzavírá své dveře většině z nich.

To jsou tři momentky života uprchlíků, kteří se snaží najít nový život na kontinentu, zděšeném teroristickými útoky a neschopném pomoci lidskému utrpení, způsobené válkou v Sýrii.

Nejextremnějším případem protestu je deset Íránců, kteří si na řecko-makedonské hranici jehlou a nití sešili své try. Sedí tam před pořádkovou policií už několik dní - drží tak hladovku. Patří k asi 1300 uprchlíkům, kteří uvízli v zemi nikoho mezi Řeckem a Makedonií poté, co Makedonie a několik dalších zemí na západním Balkánu začaly bránit občanům některých zemí ve vstupu na jejich území.

Turecko tento týden začalo bránit Syřanům ve vstupu na turecké území. Turecké pohraniční stráže bijí uprchlíky a nutí je, aby se vrátili do Sýrie, nebo je tam deportuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7992

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015