Globální tisk přivítal zvolení Sadiqa Khana londýnským primátorem se směsicí zvědavosti a ignorance

6. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Světová média ho posuzují podle toho, že je muslim, nikoliv podle toho, co dokázal nebo za čím stojí



Pro většinu zahraničních médií je skutečnost, že nový londýnský primátor je muslim, je bohužel daleko důležitější než to, jaké má politické názory nebo co dokázal či co zosobňuje.

Francouzská média také zaznamenávají, že poražený protikandidát Zac Goldsmith je "synem francouzsko-britského miliardáře židovského původu".

Zvolení Sadiqa Khana vyvolalo pozornost i v Holandsku, kde má Rotterdam muslimského primátora Ahmeda Aboutaleba už od roku 2009. Holandský list NRC Handsblad napsal: "Zelený milionář proti levicovému muslimovi".

Ve Švýcarsku poznamenal list Le Temps, že souboj mezi syny "miliardáře a řidiče autobusu" může vést k tomu, že "v prvním evropském městě bude primátorem muslim".

"Není Khanův pákistánský původ překážkou?" ptal se novinář švýcarského rozhlasu. "Není Pákistán spojován s fundamentalismem a terorem?" Interviewovaný odpověděl, že v Londýně, ve městě, jehož 40 procent obyvatel se narodilo mimo Británii, a v němž průměrně žije 12 procent muslimů (a v některých čtvrtích až 30 procent), je lidový obraz Pákistánu spojován spíš s pákistánskými večerkami a vynikajícími univerzitními profesory pákistánského původu.

Pravicový americký The Drudge Report přinesl zmatený titulek: "První muslimský primátor Londonistánu!" a "Části města jsou islamistická na 50 procent!!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5975

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2016