Antidrtinová, aneb V případě nedostatku informací personalizujme?

10. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


David František Wagner v článku "Zoufale špatné rozhovory Daniely Drtinové: Praktická ukázka toho, jak rozhovory nedělat, když nechcete škodit veřejné debatě" kritizuje výkon moderátorky Daniely Drtinové v pořadech internetové DVTV ZDE. S mnoha dílčími Wagnerovými závěry lze souhlasit, nicméně mnohem problematičtější je jeho celkové rámcování problému. Text totiž napsal podle teze "Veselovský to dělá dobře, Drtinová špatně" a moderátorce rutinně připisuje odpovědnost za nedostatky i tam, kde pro podobný postup chybějí přesvědčivá vodítka.


Televize je obrovský "žrout" informací, který musí něčím vyplnit vysílací čas, ať už je k dispozici nosné téma, nebo ne. Při frekvenci, s jakou pořady DVTV vznikají, je samozřejmě velice obtížné vyhnout se úskalím, jež podobný podnik přináší. Není třeba vysvětlovat, že se kdesi na neznámém místě nelíhnou každý týden noví vhodní hosté diskusních pořadů; ti osvědčení tvoří víceméně uzavřenou skupinu, takže brzy hrozí stálé opakování téhož. Můžete se tedy buď věnovat tomuto opakování, nebo rozšiřovat záběr - s příslušnými riziky, že zkrátka přepísknete. Toto dilema existuje zcela nezávisle na moderátorském výkonu Daniely Drtinové.

Wagner implicitně vychází z předpokladu, že skladba často problematických hostů, s nimiž Drtinová rozhovory natáčí, odpovídá její osobní volbě. To je zajímavá hypotéza, nicméně bohužel neověřená. Není totiž k dispozici žádný jasný doklad o tom, jakým způsobem dochází k výběru hostů DVTV. A možností je jistě více: Například, že výběr provádějí Drtinová s Veselovským společně, nebo také existují nějaké požadavky hostitelského webu Aktualne.cz, jejichž část "spadla" právě na Drtinovou, nebo...

Vše co víme s jistotou je, že někteří hosté relací natočených Drtinovou jsou problematičtí a ona k nim ne vždy přistupuje dostatečně kriticky. To znamená můžeme jí docela spolehlivě připsat občasné podprůměrné moderátorské výkony. Vše ostatní, co Wagner dovozuje, ale nemusí s osobou moderátorky souviset nijak zvlášť, případně vůbec. Vcelku je drtivost Wagnerovy kritiky Drtinové postavena z valné části na předpokladech nesamozřejmých a neověřených. Ale ono to jistě vypadá úderněji, když se věci personalizují a zjednoduší. Například připisovat systémovou politickou korupci v ČR expremiéru Nečasovi osobně představovalo také bezprostředně velmi účinnou taktiku, třebaže v delším výhledu velice kontraproduktivní...

Vysílání DVTV každopádně zabrousilo do zrádných vod a kormidlovat v nich se Daniele Drtinové opravdu příliš nedaří. Jak velkou "zásluhu" sama Drtinová nese na všech okolnostech a rozhodnutích s tímto vývojem souvisejících ovšem bez dalšího těžko rozhodnout. A Wagnerův zbytečně osobně zahrocený článek v tomto směru spíše fabuluje než objasňuje.

0
Vytisknout
6774

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016