Andrej Pjontkovskij: Svět čelí krizi jako z přelomu let 1952 - 1953

Tentokrát Stalina odstranit nelze

12. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Někteří se teď, když si konečně připustili problém, domnívají, že Putin je jako Hitler v roce 1939, když mobilizoval Německo do války proti celému světu, zatímco další se vracejí ke Kubánské krizi nebo k létu 1914.


Na analogiích samozřejmě záleží, protože nevyhnutelně vedou k výběru těch informací, které je potvrzují; a v důsledku toho je velmi důležité nejen vzít v úvahu omezení použitých analogií, ale také prozkoumat další.

Podle ruského politologa Andreje Piontkovského je situace velmi podobná posledním měsícům Stalinova života, zimě na přelomu let 1952 - 1953. Tehdy sovětský vůdce zcela vážně připravoval jadernou válku.

Tak jako na přelomu let 1952 - 1953 většina vládcova okolí začíná být nespokojena. Rozchod se Západem podkopává hromadění jejich osobního bohatství i jejich plány do budoucna. Existují ovšem výjimky, jako náčelník generálního štábu Nikolaj Patrušev, který vyzývá k vyhrožování jadernými zbraněmi.

Existují tedy objektivní důvody pro to, aby elity šly proti Putinovi, ale neexistuje institucionální mechanismus, který by umožnil krok potřebný pro přežití Ruska a možná celého světa.

Na konci Stalinova života existovalo alespoň politbyro, které omezovalo osobní moc jednoho člověka. Po Stalinově smrti dokázalo dokonce odstranit Chruščova. Jednoduše řečeno, byl po ruce obranný mechanismus proti šílenému vládci.

Je tragické, že v putinském Rusku už ani takový mechanismus neexistuje. Země začala připomínat Severní Koreu ve větším vydání ohrožující svět jadernými zbraněmi.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7332

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016