Miliony Brazilců protestují v ulicích proti politikům

5. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Ve více než 200 brazilských městech vyšly miliony Brazilců do ulic na protest proti prezidentu a parlamentu. Od té doby, co převzal prostřednictvím parlamentního puče moc prezident Michel Temer, od zvolené prezidentky Dilmy Rousseffové, země je v politickém chaosu. Rousseffová schválila zákony, které umožnily federální policii a soudcům stíhat a uvěznit stovky politiků a podnikatelů, kteří se podíleli na korupci. Během posledních čtrnácti dnů se parlament snaží schválit zákon, který by amnestoval všechny politiky a poskytl jim imunitu před stíháním za korupci. Právě kvůli tomuto drzému a ostudnému pokusu vyvinit se ze svých zločinů se země sjednotila a vyšla do ulic protestovat.

Před několika měsíci shromáždila veřejná iniciativa 2,5 milionu podpisů od občanů, kteří požadovali, aby schválil parlament zákon o deseti bodech proti korupci ve vládě. Tento zákonný návrh byl poslán do parlamentu, kde prostě změnili všechno. Zanechali jen čtyři body a přidali dodatky, takže namísto toho, aby byli vládní činitelé a státní úředníci potrestáni za korupci, mají být potrestáni soudci za to, že korupci stíhají - politikové se pokoušejí pomstít se soudcům, kteří je posílají do vězení.

A co je ještě horší: tyto změny v tomto "občanském" zákoně byly provedeny za velmi podezřelých okolností: uprostřed noci, v době, kdy celá země truchlila nad smrtí celého fotbalového týmu (Chapecoense), který minulý týden zahynul při letecké havárii v Kolumbii.

Předseda Senátu Renan Calheiros, kterého oficiálně vyšetřuje Nejvyšší soud za korupci, se také v této době pokusil uspořádat mimořádné zasedání ve snaze schválit zákon, který těsně předtím schválila dolní komora parlamentu, avšak sociální média explodovala hněvem, a tak bylo hlasování zrušeno. Avšak hněv veřejnosti se tak rozšířil, že se v neděli 4. 12. konaly demonstrace, které mají varovat, že schválení amnestie pro korupčníky povede v Brazílii k občanské revoluci. Před týdnem svolal prezident Michel Temer tiskovou konferenci, na níž přislíbil, že parlament zákon o amnestii pro korupčníky neschválí. Pak se ovšem parlament pokusil udělat přesně toto, a to v noci (!) v době celonárodního smutku.

Média zveřejnila plán, který za zavřenými dveřmi vypracovala armáda, pro případ, že by Michel Temer musel rezignovat. Podle zákona by měl v tom případě převzít prezidentský úřad viceprezident, ale žádný není (Temer byl viceprezidentem Rousseffové), a tak by se prezidentem měl stát předseda dolní komory parlamentu. Ale ten je také vyšetřován, takže další v řade by byl předseda Senátu, ten je ale už rovnou trestně stíhán za korupci. To by znamenalo, že by předseda Nejvyššího soudu měl uspořádat okamžité volby (do tří měsíců). Ty by zřejmě vyhrál Lula, kdyby se volby konaly dnes. Až na to, že Lula také zřejmě skončí ve vězení. Podle plánu armády by ozbrojené síly vrátily k moci bývalého prezidenta Fernanda Henrique Cardosa do čela prozatímní vlády do prosince 2018.

Brazílie se znovu stala banánovou republikou.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6538

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016