"Mít vazby na Evropu" je dnes podle Daily Mail silně podezřelé:

Soudci britského Nejvyššího soudu jsou ostudně vláčeni bahnem

5. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Daily Mail napsal: "11 soudců, kteří se nezodpovídají nikomu, bude rozhodovat o případu, který by mohl zabránit prosazení vůle většiny ohledně brexitu. Daily Mail se neomlouvá za zveřejnění jejich názorů - a mnoho těchto soudců má vazby na Evropu!"

V pondělí 5. 12. bude u britského Nejvyššího soudu zahájeno odvolací řízení o brexitu. Nedávno rozhodl britský Vysoký soud, že britská vláda nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU bez souhlasu parlamentu. Britská vláda se odvolala k Nejvyššímu soudu a způsobila si tím, že na straně odpůrců brexitu se k odvolání přidala také skotská, velšská a severoirská vláda. Skotská vláda požaduje, aby soud potvrdil pravomoc rozhodovat o aktivaci článku 50 i skotský parlament. Pokud tak Nejvyšší soud učiní, k brexitu nedojde, protože skotský parlament ho nikdy neschválí.

Gina Miller, která původně žalovala u britského Vysokého soudu britskou vládu za to, že se pokoušela aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy bez souhlasu parlamentu a zvítězila, poukázala na to, že britští soudci, kteří potvrdili demokratickou pravomoc Dolní sněmovny v této věci, se stali v bulvárním tisku terčem honby na čarodějnice. Upozornila také, že ona sama se stala terčem obrovského množství nenávistných útoků.

Bulvární ultrapravicový list Daily Mail publikoval jména všech soudců Nejvyššího soudu a shrnul jejich názory, uvedl jejich manželský stav, jejich příjem a jakou mají hodnotu jejich domy či byty. Daily Mail napsal: "11 soudců, kteří se nezodpovídají nikomu, bude rozhodovat o případu, který by mohl zabránit prosazení vůle většiny ohledně brexitu. Daily Mail se neomlouvá za zveřejnění jejich názorů - a mnoho těchto soudců má vazby na Evropu!"

Konstatovala, že už nemůže cestovat veřejnou dopravou, nemůže pracovat v kanceláři ani strávit normální víkend s rodinou. Nejvíce je však znepokojena novými útoky na soudce ještě předtím, než odvolání začalo:

"Myslím si, že je to velmi nebezpečná cesta útočit na soudce a na jejich integritu a nezávislost," zdůraznila a poukázala na to, že soudci mají povinnost rozhodovat nezávisle na médiích a na politicích. "Jsou vláčeni bahnem a je to naprosto ostudné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016