Falešné zpravodajství, fake news, se stává globálním problémem

5. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Němečtí politikové mají velké obavy, jaký dopad budou mít fake news na federální volby v Německu příští rok na podzim. Fake news a zásahy Ruska jsou považovány za vážnou hrozbu demokratickému procesu.

V Německu se šíří "informace", že Merkelová byla pracovnicí východoněmecké tajné policie Stasi, či že je to dcera Adolfa Hitlera.

Nedrsnějším příkladem fake news byla v Německu zpráva, že v Berlíně znásilnili uprchlíci z Blízkého východu třináctiletou ruskou dívku jménem Lisa F. Zpráva, že dívka byla cestou ze školy unesena a hromadně znásilněna, byla široce medializována v Německu i v Rusku. Byla naprosto vymyšlená, jak zdůraznil šéf berlínské policie. Přesto však ultrapravicové organizace začaly útočit na muslimy a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Merkelovou, že případ "zametla pod koberec". To vyvolalo podezření, že falešnou zprávu záměrně rozšířil Kreml, ve snaze zdiskreditovat uprchlickou politiku Angely Merkelové a destabilizovat její vládu kvůli jejímu nekompromisnímu postoji vůči Putinově válce na Ukrajině.

Fake news se šířily před volbami i v Rakousku - například, že Alexander van der Bellen trpí demencí a je vážně nemocen.

Ve Francii posílila za posledních deset let velmi výrazně tzv. fachosphère - fašistická internetová sféra. Servery podporují protiimigrační postoje, nativismus a ultranacionalismus. Šíří naprosto falešné zprávy a stejně jako v USA si vydělávají reklamou. Rozšířilo se například obvinění, že středopravicový prezidentský kandidát Alain Juppé má vazby na Muslimské bratrstvo. Jinou falešnou zprávou bylo, že útočníci z pařížského klubu Bataclan zohavovali své oběti. Francouzský parlament chce zakázat protipotratové servery, které šíří lži o potratech.

Čína zamýšlí zasahovat proti svobodě internetu, argumentuje, že "západní demokratické systémy jsou ohroženy lživým zpravodajstvím a neumějí se proti tomu bránit". Jeden novinář na zakázku zveřejnil zcela falešné informace o jednom podniku, který pak v důsledku toho finančně zkolaboval. Do čínštiny jsou překládány otevřené lži, publikované například serverem Breitbart News. Čínská vláda tuto skutečnost používá jako záminku k omezení mnoha informací na internetu.

V Brazílii hrálo falešné zpravodajství důležitou roli při procesu odvolávání brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, která byla falešným zpravodajstvím obviňována z korupce - ve skutečnosti se žádné korupce nedopustila.

V Indii, kde premiér vyvolal chaos stažením bankovky v hodnotě 2000 rupií ve snaze bojovat proti nezdaněným příjmům v hotovosti, se rozšířila zpráva, že nové bankovky budou obsahovat čip, který bude bankovky sledovat, i 120 metrů pod zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7196

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016