Proč se pravice neraduje ze zavádění EET

5. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pravice upozorňuje – dokonce i sněmovními obstrukcemi – už dlouhou dobu na to, že elektronická evidence tržeb (EET), kterou zavádí Sobotkova vláda a zejména majitel Hnutí ANO Babiš, skončí naprostou blamáží. Nicméně její preference nerostou. Naopak: rostou preference ANO a vládní ČSSD se v preferencích posouvá k úrovni zkrachovalé pravice. Zavádění EET před sněmovními volbami, pokud se nepovede, může tradičním stranám ale jen pomoci. Měly by se radovat, zejména pravice.

Hlavní nástup EET, tedy velkoobchod a maloobchod, má přijít v březnu 2017. Sněmovní volby by se měly uskutečnit v říjnu 2017. Tedy je to od Babiše poměrně husarský kousek a férová hra, že s EET nepočkal až na dobu po volbách. Jeho zdánlivě nezastavitelný růst může podlomit případná blamáž s EET. Nebude-li EET prakticky bezchybně a profesionálně fungovat, mohou „tradiční strany“ jásat. Je to jejich asi jediná šance, jak uspět v podzimních volbách.

Neustálý humbuk pravice kolem EET, který jí zjevně nepomáhá a který je zřejmě motivován nějakými iracionálními, psychologickými motivy, svědčí ale spíše o obrovském strachu z toho, že se EET podaří a že Babiš ukáže, že je prostě schopnější, než je u politiků v Česku zvykem.

Vždyť pravice mohla naprosto v klidu a s převahou toho, kdo je znalý a ví jistě, že má pravdu, nasadit rétoriku, že lidé si prostě EET zvolili, že tedy nemá smysl proti tomu hystericky útočit, ale že se ukáže, že toho lidé budou litovat, jak pravice prorokovala. Místo takového klidu vidíme ale frenetický strach a nesmiřitelnost s výsledkem voleb v roce 2013. To není chování na úrovni schopného profesionála, ale dětinská hrůza z přicházející katastrofy, kterou by znamenalo, že EET obstojí.

Můj osobní postoj ve věci EET se řídí postojem Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, odborů… všichni jsou tak či onak pro EET. Nespokojenost těchto organizací vyvolaly naopak pokusy o změny na poslední chvíli, které by měly EET zmírnit.

I tady se ale podle mne Babiš zachoval jako schopný politik, který umí kalkulovat: věděl, že pro ČSSD, která bere EET především jako vyrovnání mezi zaměstnanci a živnostníky, je zmírňování EET vůči malým živnostníkům nepřijatelné, tedy tím postaví své hnutí jako ochránce živnostníků, aniž by riskoval nějakou reálnou změnu. Horečná aktivita KDU-ČSL, vyvolaná Babišem, se naopak ukáže jako žebrání o sousto, když pán pootevřel dveře, který druhý pán zase zabouchne.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
12773

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016