V Itálii zvítězila postpravdivá politika

5. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

V italském referendu zvítězil... Donald Trump, míní server Politico.

Italský politický diskurs ovládla rétorika, která tvrdí, že odmítá politiku, šíří falešné zpravodajství (italský výraz pro to je bufala) a množství urážek.

Referendum se stalo plebiscitem o středolevicové Renziho vládě a dramatickým způsobem připomínalo americkou prezidentskou kampaň a britské referendum o brexitu.

Političtí analytikové připisují výsledek italského referenda prohlubující se propasti, která vládne mezi tím, co si lidé myslí, že se děje, a co se opravdu děje. Italové si například myslí, že 30 procent obyvatel Itálie tvoří migranti, přestože je jich jen 7 procent. Tyto falešné představy jsou motorem pro politiku, kterou prosazují média.

Itálie a USA mají jednu společnou vlastnost, která činí obě země zranitelné vůči hoaxům a "postpravdivé" politice, uvádí Nando Pagnoncelli, z průzkumné organizace Ipsos. Italové se hodně dívají na televizi. Průměrný Američan se každý den dívá na televizi 4 hodiny a 42 minut - to je více než jakýkoliv jiný národ. Na druhém místě jsou Japonci, Italové jsou na třetím místě. To, že je pro veřejnost primárním zdrojem informací televize, způsobuje, že občané nejsou imunní vůči falešným zprávám a populistické rétorice. Nemají nástroje na to, aby si verifikovali data a důvěryhodnost informací.

Během americké kampaně bylo nesmírně obtížné odlišit fakta od lží. Každý den jsem slyšel nejméně čtyři nepřesnosti, řekl Daniel Dale, americký odborník na kontrolu faktů.

V Itálii se obě politická seskupení, která jsou proti sobě v opozici, názorově tak obrovsky odlišují, že ani jedna strana nemůže mít pravdu. Renzi sliboval, že ústavní reforma, která měla snížit počet křesel v horní komoře parlamentu, měla ušetřit 500 milionů euro. Tábor zastávající "Ne", jemuž stojí v čele Pětihvězdičkové hnutí, tvrdil, že se sotva ušetří jen 57,7 milionů euro. Stejně to nemělo mít dopad na zadluženost Itálie, která dosahuje částky 2,25 bilionů euro.

Pětihvězdičkové hnutí provozuje množství pochybných serverů, jako napřiklad La Fucina, alternativní zdravotnický server, který tvrdí, že rakovinu lze vyléčit citrónem, a publikuje konspirační teorie o očkování. Očkování se v Itálii stalo horkým politickým tématem. Když se hlasovalo v severoitalském regionu Emilia Romagna pro povinné očkování všech dětí ve školkách, Pětihvězdičkové hnutí mobilizovalo občany k tomu, aby se to zakázalo.

Italští politikové také běžně proti svým oponentům používají nadávky. Beppe Grillo například přirovnal stoupence Renziho k "hromadným vrahům" a Renziho samotného nazval "zraněnou sviní". Renzi sám charaterizoval své oponenty jako "chátru".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7603

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016