Trumpův exekutivní příkaz zabraňující uprchlíkům a muslimům v příjezdu do USA vyvolal zuřivé reakce

28. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Trumpův exekutivní příkaz okamžitě vešel v platnost. Arabsko americký výbor proti diskriminaci uvádí, že cestujícím, kteří přistáli v USA po 16.30 hodině v pátek odpoledne, bylo nařízeno, aby opustili území USA a vrátili se, odkud přicestovali.

Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) apelovaly na Trumpovu vládu, aby i nadále poskytovala azyl lidem prchajícím před válkou a pronásledováním. Obě organizace zdůraznily, že integrační program pro uprchlíky je životně důležitý: "Potřeby uprchlíků a migrantů celosvětově nikdy nebyly větší a americký integrační program je jedním z nedůležitějších na světě," konstatovaly obě organizace se sídlem v Ženevě ve společném prohlášení. Dodaly, že přijímání uprchlíků má dvojí prospěch: "zaprvé zachránite nejzranitelnější lidi na světě a zadruhé jim umožníte, aby obohatili své nové společnosti."

Chuck Schumer, šéf klubu demokratických poslanců v americkém Senátě, řekl: "Slzy tečou dnes večer po tvářích Sochy svobodfy a slavná tradice Spojených států, které vítaly imigranty od svého založení, byla pošlapána. Přijímání imigrantů a uprchlíků není jen humanitární gesto, ale také oživuje naši ekonomiku a vytvářelo to po dlouhá desetiletí pracovní příležitosti. Toto je snad nejzpátečničtější a nejodpornější exekutivní příkaz, který prezident vydal."

Rada pro americko-islámské vztahy oznámila, že podá federální žalobu, protože Trumpův exekutivní příkaz je "porušením ústavy tím, že zakazuje lidem muslimské víry vstup na území USA". "Neexistují žádné důkazy, že uprchlíci, nejprověřovanější lidé, přicházející do naší země - jsou hrozbou bezpečnosti státu," řekla Lena F. Masri, ředitelka pro právní řízení v této organizaci. "Toto je exekutivní příkaz, který je založen na bigotnosti, ne na skutečnosti."

Madeleine Albrightová, bývalá americká ministryně zahraničí, konstatovala: "Na soše svobody nejsou žádné dodatečné klauzule. Amerika musí zůstat otevřená lidem všech náboženství a všech zázemí."

Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg, žid, uvedl, že je znepokojen dopadem Trumpových exekutivních příkazů. Dodal, že jeho praprarodiče pocházeli z Německa, z Rakouska a z Polska a rodiče jeho manželky byli uprchlíci z Číny a z Vietnamu. "Spojené státy jsou zemí imigrantů a měli bychom být na to hrdí," řekl. "Rozšířil bezpečnostní opatření i na lidi, kteří nejsou žádnou hrozbou, způsobí, že všichni Američané se budou cítit méně bezpečně. Miliony nezdokumentovaných migrantů, kteří nejsou hrozbou, budou žít ve strachu z deportace."

Firma Google vydala prohlášení, že je "znepokojena dopadem tohoto příkazu na pracovníky firmy Google a na jejich rodiny i tím, že tento exekutivní příkaz by mohl vytvořit bariéry pro příchod talentů do USA. Budeme dále zdůrazňovat tyto naše postoje vedoucím politikům ve Washingtonu i jinde."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5250

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017