VYVOLÁ TRUMP NOVOU SVĚTOVOU HOSPODÁŘSKOU KRIZI?

Trump chce zavést dvacetiprocentní clo na dovoz z Mexika a z toho zaplatit svou zeď

27. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

- Trump to oznámil poté, co mexický prezident zrušil svou schůzku s ním

- Mexiko je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem USA po Kanadě a Číně

Vztahy mezi USA a Mexikem směřují k vážné krizi poté, co mexický prezident Enrique Peña Nieto zrušil svou schůzku s Donaldem Trumpem a Bílý dům oznámil svou pomstu: zavede prý dvacetiprocentní daň na dovozy z Mexika a tím uhradí stavbu protimexické zdi.

Oznámil to tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Má to být součástí širší reformy amerických daní. "Použijeme dovozních cel proti zemím, s nimiž máme obchodní deficit jako s Mexikem," řekl Spicer.

Trumpův šéf štábu Reince Priebus posléze návrh trochu znejistil a uvedl, že je to jen "jednou z možností".

Dovozní cla by zřejmě musel schválit Kongres.

Zavedení dovozních cel by bylo katastrofou pro Mexiko, jehož ekonomika se po podepsání dohody NAFTA o volném obchodu s USA v roce 1994 stala silně integrovanou do americké ekonomiky.

Mexiko je třetím největším obchodním partnerem s USA. V roce 2015 bylo oběma směry zobchodováno zboží v hodnotě 531 miliard dolarů.

Mexický ministr hospodářství Ildefonso Guahardo varoval, že pohraniční daň, zavedená Trumpem, by vyvolala důsledky po celém světě a vedla by ke globální hospodářské krizi.

Ekonomiky USA a Mexika jsou natolik integrovány, že mexické dovozy do USA obsahují asi 40 procent amerických součástek a automobily vyráběné v Mexiku jsou montovány ze součástek vyráběných v USA i v Kanadě. Obchodní válka proti Mexiku, kterou zahajuje Trump, vážně poškodí mnoho amerických výrobců, farmářů a spotřebitelů.

Z amerického ministerstva zahraničí odešli všichni vysocí představitelé, takže ministerstvo přišlo o většinu svých zkušených zahraničněpolitických odborníků. Washington Post informoval, že na protest proti Trumpovi, Trumpova vláda tvrdí, že je Trump vyhodil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6148

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017