Donald Trump nařídil obnovení výstavby ropovodů Dakota Access a Keystone XL

25. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump byl ostře zkritizován americkými indiány a aktivisty bojujícími proti globálnímu oteplování za to, že podepsal exekutivní příkazy nařizující obnovení stavby ropovodů Dakota Acess and Keyston XL.

Oba ropovody zablokoval Barack Obama, částečně kvůli ekologickým obavám. Avšak Trump zpochybňuje globální oteplování a chce rozšířit energetickou infrastrukturu a vytvářet pracovní příležitosti.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spice uvedl, že se začala v USA odehrávat "energetická revoluce". Tvrdil, že úterní exekutivní příkazy "vytvoří desetitisíce nových pracovních příležitostí" a životní prostředí "bude přesto dál prioritou".

Studie ale dokazují, že většina pracovních příležitostí bude jen dočasný. Trvale vytvořených pracovních příležitostí bude jen 50. Kanadská vláda rozhodnutí přivítala.

Proti plánům dokončit ropovod Dakota Access protestovali příslušníci kmene Siouxů, jejichž rezervace je nedaleko. Většina ropovodu je už postavena, s výjimkou malé části kolem jezera Oahe, které je součástí tamější řeky.

Siouxové si stěžují, že ropovod riskuje znečištění indiánských i amerických vodních zdrojů a ignoruje dohodu o rezervaci. Požadují, aby byl ropovod veden oklikou.

Organizace Greenpeace konstatovala ve svém prohlášení:

"Mocná aliance domorodých komunit, rančerů, farmářů a aktivistů proti globálnímu oteplování zabránila poprvé ropovodům Keyston a Dakota Access a tatáž aliance znovu vznikne a zastaví tyto projekty znovu, pokud se Trump pokusí je vzkřísit z mrtvých. Namísto aby prosazovat falešná tvrzení o potenciálu ropovodů vytvořit pracovní příletitosti, by měl Trump zaměřit své úsilí na energetický sektor čisté energie, kde leží budoucnost Ameriky. Trumpův energetický plán je pořád to stejné: dává dary svým kumpánům z firem fosilních paliv v době, kdy letí kupředu obnovitelná energie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6386

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017