Cyklistická doprava v ČR zaostává. Tvrdá fakta hovoří jasně

28. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Foto Radka Žáková

Tvrdá data hovoří jasně. Zpoždění Prahy za Vídní je přibližně dvacet let. Česká republika zaostává v cyklistické dopravě (dále CD) nejen za Rakouskem, ale i za Slovenskem, Polskem a Maďarskem. O Německu, Belgii a Skandinávii nemluvě. V Londýně prosadil CD bývalý starosta Boris Johnson a tak po něm zůstane kromě Brexitu také něco pozitivního.

Základní příčinou je nedostatek "politické vůle" u českých a moravských politiků, kteří preferují individuální automobilovou dopravu osobně i v rozpočtech republiky, krajů i obcí. Více než ovzduší ve městě je zajímá podpora voličů, jezdících po jednom v autě.

Druhé největší město v Čechách, Plzeň, pokračuje ve vyhánění cyklistů na chodníky malováním bílých čar a kuriózními oslavami otevření kousku chodníku pro cyklisty bez návaznosti na další trasy. http://www.plzenskonakole.cz/cz/mosty-v-plzni-na-letne-opet-prujezdne-i-pro-cyklisty-1379.htm Všiměte si početní převahy papalášů nad dvěma, slovy dvěma figuranty na kolech. To jsou místní novináři...Normální cyklisté, a je jich i v zimě dost, jezdí jinudy.

Cyklisté, podle plzeňských komunálních politiků Zrzaveckého (bývalý náměstek pro dopravu a nyní primátor) a Náhlíka (nynější a opakovaně přadtím náměstek pro dopravu)  do hlavního dopravního prostoru ulic nepatří. Jestliže Praha zaostává vůči Evropě o dvacet, tak Plzeň o třicet.

Druhou příčinou je neexistence českého zájmového uskupení cyklistů, jako je například německý ADFC či Schweizmobil ve Švýcarsku nebo právě vídeňská a rakouská Radlobby Österreich, které mají ve svých zemích stovky poboček a tisícovky členů, kteří dokáží na státní a komunální politiku tlačit v zájmu každodenních uživatelek a uživatelů jízdních kol. Máme tu sice dvě soupeřící (jak české, že?) uskupení, nedávno vzniklou Českou cyklofederaci a poněkud starší Asociaci cykloměst. Občas se tu konají demonstrační cyklojízdy, které ovšem komunální správy za asistence policie  http://www.plzenskonakole.cz/cz/plzenska-podzimni-cyklojizda-nebo-policejni-manevry--1277.htm  lehce zvládají a pak se zase zavře voda...A když se ze své nadzemské pozice rozhodnou, tak cyklojízdu pod různými záminkami zatrhnou  http://www.plzennakole.cz/cyklojizdu-letos-v-plzni-nahradi-cykloprotest/ 

Tedy na závěr: hlavně se nedivit a jezdit na kole podle svého. To dělá většina českých i moravských cyklistek a cyklistů. A dělají dobře. Nikdo jiný než oni sami jim nepomůže.

Poznámka: Autor je aktivní cyklista v Chebu, Plzni, Praze a české krajině, hlavně západních Čech s najetými více než 100 000 kilometry. Zúčastnil se různých aktivit na podporu CD v Plzni a ČR, například  Centralmeetbike http://www.centralmeetbike.eu/palio/html.run?_Instance=centralmeetbike

Články autora v BL o cyklistice:
http://blisty.cz/art/38513.html  
http://blisty.cz/art/40161.html
http://blisty.cz/art/53698.html
http://blisty.cz/art/58705.html
http://blisty.cz/art/68021.html

 Jinak, co se týče posledního odkazu, někteří, zvláště dobrodružně založení cykloturisté sem k nám z Německa jezdí rádi. Právě pro to dobrodružství v zemi, kde v CD zítra znamená včera...

0
Vytisknout
7093

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017