Rozhovor Britských listů 94:

Jaké hrůzy nás s Donaldem Trumpem čekají v roce 2017?

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Každým dnem přicházejí další a další děsivé zprávy o jednání nevypočitatelného maniaka, xenofoba, rasisty a násilníka, který se stal prezidentem Spojených států. O příčinách toho, proč k tomu došlo a o tom, co nás v zahraniční politice čeká v důsledku Trumpova zvolení prezidentem v roce 2017, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se zahraničněpolitickým redaktorem BL Danielem Veselým. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. ledna 2017. I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Poučení pro Trumpa, které ve své hlouposti není schopen pochopit

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ochranářský zákon Smoota a Hawleyho vyvolal r. 1929 Velkou hospodářskou krizi a pak druhou světovou válku

Potíž je, že po zavedení vysokých dovozních tarifů postižené země zavedou odvetná opatření. Dnešní dopad obchodní války by byl daleko horší než ve třicátých letech: Amerika závisí na dovozech z 12 procent svého HDP, ve třicátých letech to bylo jen 5 procent.

Bílý dům chce od všech cizinců požadovat kontakty z jejich mobilního telefonu a informace o tom, co navštěvují na internetu

29. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Iráčané, kteří stojí na frontové linii a bojují proti Islámskému státu, vidí Trumpův zákaz vstupu do Spojených států pro Iráčany jako zradu. Elitní irácké protiteroristické jednotky, vycvičené Američany bojují proti Islámskému státu bok po boku s Američany. Teď jim byl zakázán vstup do USA.

Trump: Amerika potřebuje silné hranice. Evropa je spoušť!

Trump se v neděli ráno probudil a napsal na Twitteru:

Naše země potřebuje silné hranice a extremní prověřování. TEĎ. Podívejte se, co se děje po celé Evropě a také po světě - strašlivá spoušť!"

- Steve Miller, šéf strategie v Bílém domě, sdělil činitelům amerického ministerstva zahraničí, americké imigrační služby a ministerstv a vnitra, že Trump bude i nadále pevně prosazovat svůj exekutivní příkaz zakazující vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí a že "veřejnost to plně schvaluje". Činitelé amerických institucí, řekl Miller, by měli ignorovat "hysterické hlasy" v televizi.

- Podle CNN je Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí jen začátek. Jeho vláda uvažuje, že bude požadovat od všech přicestovavších cizinců, "aby uvedli všechny internetové stránky a sociální sítě, které navštěvují, a budou muset předat americkým úřadů všechny své kontakty ve svém mobilním telefonu".

- Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí, v nichž mají muslimové většinu, vyvolal celosvětové odsouzení a protesty.

- Evropští představitelé vyjádřili svou opozici proti tomuto opatření. Poukázali na to, že ochromuje Ženevskou konvenci, oslabuje Spojené státy a podporuje islamistický extremismus.

- V Británii se premiérka Theresa Mayová stala terčem kritiky za to, že zpočátku nechtěla zákaz vstupu muslimů do USA odsoudit. Teprve sobotu pozdě večer vydala Downing Street prohlášení, že se od Trumpova opatření distancuje a že bude hájit práva britských občanů. Mayová je pod tlakem, aby zrušila Trumpovu návštěvu Británie plánovanou na jaro. Petici požadující zákaz státní návštěvy Donalda Trumpa v Británii podepsalo od nedělního rána do nedělního odpoledne více než 300 000 britských občanů.

- Britská konzervatvní vláda chce od Trumpa požadovat výjimku ze zákazu vstupu do USA pro své občany. (Zákaz se totiž týká i osob s dvojím občanstvím, tedy i britských občanů např. iráckého původu.)

- Britský olympijský běžec Sir Mo Farah, který se narodil v Somálsku a žil v Británii od osmi let svého života, Trumpův zákaz odsoudil jako příkaz, který přichází "z místa ignorace a předsudků". Vyjádřil znepokojení, že bude muset říct svým dětem, že nebude moci přicestovat za nimi domů do USA z tréninku v Etiopii.

- Mnoho lidí vyjadřuje strach, že se nedostanou domů do USA v důsledku zmatku, který vyvolala Trumpova vláda

Obrázek, který přesně vystihuje, co se dnes v Americe děje

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Amy Mackinnon: Nejsem ani Američanka, ale nikdy jsem nezažila, že by mé účty na sociálních sítích byly tak neuvěřitelně rozzuřeny Trumpovým zákazem vstupu do USA pro muslimy, jako jsou dnes:

Imigrantské organizace brooklynské soudkyni: Federální policie váš soudní příkaz ignoruje!

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Gauri van Gulik, náměstkyně evropského ředitele Amnesty International: Uvidíme, jestli v USA ještě funguje zákonnost. Mějte opravdu velký strach, pokud policie začala ignorovat verdikty soudců.

Ředitel Americké unie pro lidská práva: Soudy jsou zásadní obranou naší demokracie

29. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Výkonný ředitel ACLU Anthony D. Romero v sobotu večer: "Toto je pozoruhodný den. V první den poté, co prezident Trump podepsal svůj exekutivní příkaz, šli jsme okamžitě k soudu. Argumentovali jsme, že exekutivní příkaz je neústavní, že je neamerický, a že porušuje zavedené zákony, které v této zemi už dlouho považujeme za velmi důležité. A naši právníci soudkyni přesvědčili, aby pozastavila veškeré tyto zásahy, veškeré tyto snahy deportovat jednotlivce, kteří přicestovali do této země zcela legálně, imigranty s trvalým povolením k pobytu v USA, jednotlivce, kteří mají vízum, takže tohle byl pozoruhodný den. Dnes jsme ukázali, že soudy dokáží fungovat. Jsou zásadní obranou naší demokracie. A pokud prezident Trump zavede zákony či exekutivní příkazy, které jsou protiústavní a protizákonné, soudy jsou tady od toho, aby hájily práva všech."

Trump prohrál u soudu, lidé zadržení na amerických letištích nesmějí být deportováni

29. 1. 2017

čas čtení 6 minut

Brian Chesky, zakladatel podniku Airbnb, napsal na Twitteru, že jeho firma poskytne ubytování zadarmo všem uprchlíkům a osobám, nevpuštěným do USA. Mají se s ním spojit.

Americká unie pro občanské svobody (ACLU) oznámila v sobotu večer, že federální soud v New Yorku vydal mimořádný soudní příkaz, jímž pozastavil exekutivní příkaz Donalda Trumpa zakazující imigraci ze sedmi převážně muslimských zemí. Rozhodnutí soudu, které má vést k propuštění lidí zadržených na amerických letištích bylo přijato poté, co ACLU a další organizace podaly generickou žalobu jménem dvou Iráčanů zadržených na newyorském Kennedyho letišti, kteří měli povolení ke vstupu do USA a o dva dny předtím by byli normálně do země vpuštěni.

"Doufám, že se Trumpovi bude líbit prohrávání. Bude prohrávat tak často, že nás jeho prohrávání bude nudit," řekl Faiz Shakir, celostátní politický ředitel organizace ACLU.

Skutečnost je mnohem horší, než si myslíte...

Svět se rychle mění v Trumpovo pískoviště

28. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Mezi lidmi, kteří si myslí, že Donald Trump je nebezpečný egomaniak, jehož pobyt v Bílém domě znamená obrovské škody na celosvětovém klimatu v jakémkoliv slova smyslu, se formuje potřeba zabránit alespoň tomu, aby Trumpův mocenský orgasmus trval čtyři, nikoliv osm let (možnost impeachmentu či vyšší moci vyloučit nelze, nelze s ní ale ani kalkulovat). Známý na Facebooku na to konto píše, že přece ale nelze hodnotit Trumpa, když nevíme, jaký bude prezident. Ochota některých - i přemýšlivých - lidí popírat zjevné a věřit v zázraky je obdivuhodná. Za pouhých pár dní v úřadu stačil Trump dokázat, že je krajně nebezpečný diletant, jehož politická rozhodnutí vedou k přímo opačným důsledkům, než deklaruje. Pár příkladů.

Írán a Irák zakáží vstup do země americkým občanům

28. 1. 2017

čas čtení 5 minut

- I irácký parlament bude jednat o odvetném zablokování víz pro všechny Američany, včetně podnikatelů a novinářů:

- Trump vyvolal svým zákazem vstupu do USA pro občany sedmi zemí naprostý chaos. V Americe žije milion íránsko-amerických občanů. Někteří z nich byli u příbuzných v Íránu. Nemohou se nyní dostat zpět domů. Došlo k rozdělení rodin. Íránští doktorandi na amerických univerzitách, kteří byli na kanadské univerzitě na vědecké konferenci, se nemohou vrátit zpět do USA. Staří příbuzní, kteří letěli za rodinou do USA, byli vytaženi z letadel.

"Právě jsem mluvil na Kennedyho letišti v New Yorku s mužem, jehož osmašedesátiletá teta trpící cukrovkou byla zadržována šest hodin, bez komunikace s kýmkoliv, bez přístupu k lékaři, dnes večer bude deportována zpět."

Glen Greenwald: "Představa, že pokud by se začaly vydávat protizákonné rozkazy, dojde k masovému hnutí občanské neposlušnosti, byl jen idealistický sen."

Všimněte si, jak americké úřady okamžitě začaly realizovat jasně protiústavní Trumpův exekutivní příkaz:

- Novináři poukazují na to, že žádní občané ze sedmi Trumpem zakázaných zemí NIKDY v USA nespáchali žádný teroristický čin.

- Trump lhal, jak má ve zvyku, že dává přednost křesťanským uprchlíkům, protože prý byli v minulosti při příchodu do USA diskriminováni a přednost byla dávána muslimům. Jak na to poukázaly Channel Four News, není to pravda.

- Obrovská demonstrace na Kennedyho letišti v New Yorku:

Demonstrace před 4. terminálem na JFK nyní zaplnila skoro celou silnici, hromadí se kolem východního exitu a zaplnila čtyři patra parkoviště:

- Zákaz vstupu do USA pro muslimy se bude týkat i lidí s dvojím občanstvím. Tak konzervativní poslanec z Dolní sněmovny iráckého původu Nadim Zahawi bude mít zákaz cestování do USA:

- Britská premiérka se stala v Británii terčem obrovské vlny kritiky, i od konzervativních poslanců, že se vyjádřila, že "americká imigrační politika je věcí Američanů":

"To, jak Německo zachází s židy, je věcí Německa. S námi to nemá nic společného. Premiérka Británie, 1939."

- Guardian upozorňuje, že zákaz cestovat do USA, bude postihne zřejmě i slavného britského olympijského běžce Sira Mo Faraha, který pochází ze Somálska a byl nedávno v Británii povýšen do šlechtického stavu. Sir Mo Fareh v současnosti trénuje v americkém Oregonu, ale není jasné, pokud by odcestoval z USA, že by tam byl znovu vpuštěn.

- Francouzský prezident Hollande varoval Trumpa před ochranářstvím a upozornil ho, že USA má povinnost přijímat uprchlíky:

- Na newyorském letišti se demonstruje proti tamějšímu zadržování lidí:

- Právníkům se podařilo dosáhnout propuštění Iráčana, který 10 let v Iráku pracoval pro Američany jako tlumočník a byl dnes zadržen na newyorském letišti.

"Pusťte je do země!" skandují demonstranti na newyorském letišti.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Extremisté jako Zeman, Ovčáček, Wilders Trumpa podporují

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mluvčí českého prezidenta ostudně: "Prezident Trump chrání svou zemi a bezpečnost jejích občanů. Přesně to, co elity v EU nedělají."

To je tentýž český prezident, který zpíval státní hymnu s šiřitelem nenávisti, který otevřeně požaduje koncentrační tábory a plynové komory pro muslimy:

Extremista Wilders pochválil Trumpův exekutivní příkaz a chce totéž zavést v Holandsku:

Socha svobody

28. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

„Dej mi své ubohé, unavené, své stísněné masy toužící volně dýchat...

Ale tebe ne.

Tebe ne."

#Zákaz muslimů

Trumpův zákaz vstupu do USA postihne i držitele trvalého povolení k pobytu. Je však porušením zákona

28. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

- Exekutivní příkaz zakázal vstup do USA i držitelům tzv. green card, tedy mnohokrát přísně prověřeného povolení k trvalému pobytu v USA pro občany ze sedmi Trumpem nyní diskriminovaných zemí, tedy z Íránu, z Iráku, ze Sýrie, z Jemenu ze Súdánu, z Libye a ze Somálska. Mluvčí amerického ministerstva vnitra to potvrdila tiskové kanceláři Reuters.

(Zákaz kupodivu nepostihuje Saúdskou Arábii, přestože ta šíří terorismus do světa a útočníci z 11. září byli ze Saúdské Arábie, pozn. red. BL.)

Anne Applebaum: Trump zakázal vstup do USA občanům jen těch muslimských zemí, v nichž nepodniká:

- Expert na imigrační politiku David J. Bier z Centra pro Globální svobodu a prosperitu na Cato Institute, upozorňuje v deníku New York Times, že Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup imigrantům a uprchlíkům do USA je porušením zákona. Před více než padesáti lety Kongres totiž zakázal diskriminaci imigrantů na základě národního původu. Jde o Zákon o imigraci a státní příslušnosti z roku 1965, který zakázal diskriminaci imigrantů na základě jejich národnosti. Byl to zákon, který anuloval předchozí zákony vytvářející tzv. Zakázanou asijskou zónu a bránící tak imigraci z Číny, z Japonska a z dalších asijských zemí.

- - Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel: USA a Evropa sdílí západní myšlenky svobody a demokracie, včetně ochrany těch, kdož prchají před pronásledováním a násilím. "Myslím, že to je to, co nás na Západě svazuje a to je to, co chceme dát najevo Američanům, jsou to, jak jsem přesvědčen, naše společné základy."

Američané nevpustili do země Iráčana, který pro ně deset let pracuje

28. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

První dva uprchlíci, jimž Trump zakázal vstup do USA, jsou Iráčané, kteří pomáhali americkým vojákům během irácké války přežít

Exekutivní příkaz Donalda Trumpa, aby byly uzavřeny americké hranice pro uprchlíky, byl okamžitě realizován od pátku večer. Uprchlíci v letadlech směřujících do USA byli po příletu na americká letiště zadrženi.

Právníci zastupující dva Iráčany, zadržené na Kennedyho letišti, podali v sobotu ráno u newyorského soudu žalobu požadující, aby jejich klienti byli propuštěni. Žaloba má generickou platnost a požaduje, aby byli propuštěni všechni uprchlíci a migranti od pátku nezákonně zadržení na amerických letištích a v přístavech. Žaloby proti Trumpovu exekučnímu příkazu podaly prominentní americké organizace jako American Civil Liberties Union, International Refugee Assistance Project, the National Immigration Law Center, Yale Law School a právní firma Kilpatrick Townsend & Stockton.

Právníci uvedli, že jeden z Iráčanů, zadržených na Kennedyho letišti, Hameed Khalid Darwees, pracoval v Iráku pro americkou vládu po dobu deseti let. Druhý Iráčan, Haier Sameer Abdulkhaleq Alshawi, přicestoval do USA za svou manželkou, která pracuje u americké firmy a za svým malým synem.

Právníkům nebylo umožněno se svými klienty na letišti promluvit a na dotaz, koho mají v této věci kontaktovat, jim imigrační úředník řekl: "Pana prezidenta."

Jde o lidi, kteří mají platná víza a legitimní nárok na azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Al Jazeera: Jiří Ovčáček pochválil Donalda Trumpa za zákaz vstupu do USA pro muslimy

28. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Francie a Německo jsou "znepokojeny" ohledně Trumpova rozhodnutí omezit příchod uprchlíků, konstatoval francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

"Toto rozhodnutí nám může jedině způsobit znepokojení," řekl po jednání se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem. "Přijímání uprchlíků, kteří prchají před válkou, je součásti našich povinností."

Mezitím, mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Trumpovy kroky pochválil.

"Trump chrání svou zemi, zabývá se bezpečností svých občanů. To je přesně to, co elity v EU nedělají," napsal na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

(Pozn. red. BL: Žádní uprchlíci v USA nikdy nespáchali žádné teroristické činy. Ovčáček šíří falešné, poplašné zprávy vytvářením lživé představy, že uprchlíci v USA zosobňují teroristickou hrozbu.)

Organizace podporující občanská práva Trumpova opatření odsoudila jako diskriminační.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PRO JIŘÍHO OVČÁČKA, POKUD BY HO ZAJÍMALA FAKTA A NE JEHO LŽI:

Znovu: Počet lidí usmrcených ročně v USA islamistickými džihadistickými imigranty: 2

28. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poče lidí ročně v Americe usmrcených:

Islamistickými džihádistickými teroristy

2

Ultrapravicovými teroristy

5

Všemi islamistickými teroristy, včetně amerických občanů

9

Ozbrojenými batolaty

21

Bleskem

31

Sekačkami na trávu

69

Nárazem autobusu

264

Vypadnutím z postele

737

Zastřelením jiným ozbrojeným Američanem

11 737

Zoufalý spěch Theresy Mayové do Washingtonu byl neuvěřitelně ztrapňující

28. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Donald Trump sice neuměl vyslovit jméno britské premiérky a Bílý dům je citoval ve svých tiskových prohlášením s pravopisnou chybou, takže z ní udělal pornohvězdu, ale jinak během návštěvy Theresy Mayové v Bílém domě k žádnému skandálu nedošlo. Trumpovi se podařilo během návštěvy britské premiérky neurazit celou etnickou skupinu, nezlikvidovat žádnou demokratickou normu a ani nevyhlásil válku. Mayové se dokonce chytře podařilo před kamerami říci, že "je prý Trump 100 procent pro NATO". Trump sám to neřekl!! Pravdou nicméně zůstává, že tato překotná cesta Mayové do Washingtonu byla pro ni nesmírně ztrapňující, píše Jonathan Freedland.

Reportérka televize BBC se pochlapila

28. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Reportérka televize BBC Laura Kuenssberg se odvážila, poté, co dostala od Theresy Mayové na tiskové konferenci v Bílém domě slovo, položit Trumpovi tuto otázku:

"Pane prezidente, vy jste řekl, že mučení funguje, chválíte Rusko, říkáte, že chcete zakázat muslimům vstup do Ameriky, říkáte, že by měly existovat tresty za potraty. Pro mnoho lidí v Británie to zní jako znepokojující názory. Co řeknete našim divákům doma, kteří jsou znepokojeni některými vašimi názory a obávají se toho, že jste se stal předákem svobodného světa?"

Trump nevypadal zrovna spokojeně, když slyšel tuto otázku, ale podařilo se mu z toho udělat vtip. Obrátil se na Mayovou, která Kuenssbergové dala slovo, a řekl:

"Tohle byla vaše volba otázky? Tak to je konec našeho vztahu."

Tim Farron, šéf britské strany liberálních demokratů, k tomu řekl: "Kdo ví, o čem se Mayová s Trumpem dohodla. Zjevně se vyhnula jakékoliv zmínce o jeho opovrženíhodných výrocích o mučení, o ženách, o muslimech a o Mexikáncích. Musela to být až reportérka z BBC, která řekla, co měla říci naše premiérka. Je jasné, že Trump zastává špatné postoje o mnoha věcech, ale namísto, aby to Mayová zpochybnila, jen tam pasivně stála, zatímco on pokrčil rameny nad tím, že podporuje mučení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

New York Times: Náš prezident je patologický lhář

28. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Toto není prezentace "alternativních faktů", jak to formulovala Kellyanne Conwayová, Trumpova ředitelka pro posílání špatným směrem.

Jsou to lži: dobré staromódní lži, drzé a otevřené lži, píše deník New York Times.

Trump nařídil "extremní prověrky" pro osoby přijíždějící do USA

28. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump podepsal exekutivní příkaz, nařizující dočasný zákaz vstupu pro uprchlíky a imigranty z muslimských zemí. Nařídil to, co charakterizoval jako "extremní prověrky" z cílem "zabránit teroristům v přístupu" do USA. Žádní teroristé nikdy nepocházeli z řad uprchlíků přicházejících do USA.

Spojené státy budou od nynějška uzavřeny uprchlíkům, utíkajícím z válkou zničené Sýrie. Zároveň byl de facto uvalen zákaz cestování do USA pro muslimy z mnoha zemí Blízkého východuy a ze severní Afriky: z Íránu, z Iráku, ze Sýrie, z Jemenu, ze Súdánu, z Libye a ze Somálska. Je nejasné, zda se zákaz týká i těch lidí, kteří už mají povolení žít a pracovat v USA.

Nadále budou přijímáni pouze křesťanští uprchlíci. Je to porušením americké ústavy, která zakazuje diskriminaci na základě náboženství.

Příkaz suspendoval přijímání uprchlíků v USA po dobu 120 dní a zakázal přijímání uprchlíků ze Sýrie, kde během šestileté války s režimem Bašara Asada zahynulo více než půl milionů lidí a z domovů bylo vyhnáno přibližně 11 milionů lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nemám slov

28. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Amy Mackinnon: Nemám slov:

Jessica Goudeau: "Právě jsem dostala zprávu od svých přátel, syrských uprchlíků. Jsou to Syřané, kteří byli na letišti, v ruce měli letenky a víza. Prodali všechno. Prošli snad nejpřísnějším kádrováním od amerických úřadů v historii. Byli připraveni přijet do Ameriky. A teď nemohou. Jsou dvojnásobně v naprosto neřešitelné situaci.

Trumpův exekutivní příkaz zabraňující uprchlíkům a muslimům v příjezdu do USA vyvolal zuřivé reakce

28. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Trumpův exekutivní příkaz okamžitě vešel v platnost. Arabsko americký výbor proti diskriminaci uvádí, že cestujícím, kteří přistáli v USA po 16.30 hodině v pátek odpoledne, bylo nařízeno, aby opustili území USA a vrátili se, odkud přicestovali.

Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) apelovaly na Trumpovu vládu, aby i nadále poskytovala azyl lidem prchajícím před válkou a pronásledováním. Obě organizace zdůraznily, že integrační program pro uprchlíky je životně důležitý: "Potřeby uprchlíků a migrantů celosvětově nikdy nebyly větší a americký integrační program je jedním z nedůležitějších na světě," konstatovaly obě organizace se sídlem v Ženevě ve společném prohlášení. Dodaly, že přijímání uprchlíků má dvojí prospěch: "zaprvé zachránite nejzranitelnější lidi na světě a zadruhé jim umožníte, aby obohatili své nové společnosti."

Cyklistická doprava v ČR zaostává. Tvrdá fakta hovoří jasně

28. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Foto Radka Žáková

Tvrdá data hovoří jasně. Zpoždění Prahy za Vídní je přibližně dvacet let. Česká republika zaostává v cyklistické dopravě (dále CD) nejen za Rakouskem, ale i za Slovenskem, Polskem a Maďarskem. O Německu, Belgii a Skandinávii nemluvě. V Londýně prosadil CD bývalý starosta Boris Johnson a tak po něm zůstane kromě Brexitu také něco pozitivního.

Základní příčinou je nedostatek "politické vůle" u českých a moravských politiků, kteří preferují individuální automobilovou dopravu osobně i v rozpočtech republiky, krajů i obcí. Více než ovzduší ve městě je zajímá podpora voličů, jezdících po jednom v autě.

Slovenskí politici posadnutí hodnosťami

27. 1. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 7 minut

V posledných dňoch vyšlo najavo, že v septembri minulého roka minister obrany Peter Gajdoš rozkazom povýšil predsedu Národnej rady SR a predsedu SNS – ktorá ho do funkcie nominovala -, Antona Danka do hodnosti kapitána. Minister Gajdoš je profesionálny vojak a trojhviezdičkový generál. S predsedom SNS a parlamentu Dankom sa zoznámil v druhej polovici 90. rokov na ministerstve obrany. Gajdoš tam vtedy pôsobil ako osobný tajomník ministra obrany Jána Siteka v tretej Mečiarovej vláde. Danko na ministerstve vtedy absolvoval základnú vojenskú službu. Tak prominentnú základnú službu nemožno dostať bez protekcie. Hovorí sa, že otec Antona Danka sa poznal s vtedajším šéfom SNS Slotom. Zoznámili v rámci privatizácie. Dankov otec prostredníctvom svojej firmy sprivatizoval Lesostav Revúca. Dodnes panujú pochybnosti o tunelovaní. Všetko sa to udialo za povestnej Mečiarovej vlády z rokov 1994-98. Preslávila sa okrem iného aj odporom voči rozširovaniu NATO o a stredoeurópske krajiny. Povestné sú aj tajné lety Mečiara do Moskvy.

Trumpova velvyslankyně u OSN: "Píšeme si jména"

27. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Nikky Haley, Trumpova nová velvyslankyně u OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny, oznámila po příchodu do OSN, že Spojené státy se tam od nynějška budou chovat "nově". Cílem Trumpovy vlády bude ukazovat sílu a moc Spojených států a bránit své spojence. Pokud jde o země, které se staví proti Americe, "Píšeme si jména", řekla výhrůžně Nikky Haley. Spojené státy podle ní budou na oponenty a na ty státy, které jim nebudou projevovat podporu, "reagovat příslušným způsobem". Dodala, že Spojené státy v OSN "napraví všechno, co tam nefunguje". "Všechno, co se zdá být zastaralé a zbytečné, zlikvidujeme."

"Naším cílem je projevit v OSN hodnotu, a hodnotu projevíme tím, že ukážeme svou sílu, ukážeme svůj hlas, budeme mít podporu svých spojenců a zajistíme, že naši spojenci mají také naši podporu. A co se týče těch, kdo nám podporu neposkytnou, píšeme si jména, a budeme reagovat příslušným způsobem," řekla Haleyová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"MIMOŘÁDNĚ PŘÁTELSKÝ" VZTAH USA A BRITÁNIE:

Britští novináři se s premiérkou Mayovou nedostali do Bílého domu

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britští novináři se s premiérkou Mayovou nedostali do Bílého domu, protože napsali svá data narození evropským způsobem a nové bezpečnostní orgány v Bílém domě tomu nerozumějí:

Dovnitř byli vpuštěni jen novináři s datem narození po 12. každého měsíce. Novináři Nedu Donovanovi vynadal bezpečák z Bílého domu, když se smál tomu, že mu řekl, že bezpečnostní orgány v Bílém domě nevědí, že v Evropě se data píší obráceně. Řekl: "Proč je to směšné? Jeden z vás napsal datum svého narození jako 1.8. (rok). Proč bychom měli vědět, že je to 1. srpna?"

Evropští politikové: Jednání Mayové s Trumpem zřejmě zhorší britské vztahy s EU

27. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Macron: Británie se stává vazalským státem USA

Vysocí evropští politikové varovali, že páteční setkání Theresy Mayové s Donaldem Trumpem ohrozí britské vyjednávání o odchodu z EU. Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron se vyjádřil, že se Británie může stát zemí podřízenou USA.

"Británie dříve žila v rovnováze s Evropou," řekl Macron ve francouzském rozhlase. "Nyní se stává vazalským státem USA."

Macron dodal, že Evropská unie už nemůže považovat Spojené státy za spolehlivého partnera bránícího západní hodnoty. "To, co se dnes děje s Trumpem, je nesmírně vážné a znepokojující. Vzniká Amerika, která destabilizuje věci, které byly budovány po desetiletí. Spojené státy už nebudou schopny spoluorganizovat globalizaci a být spolu s EU světovým policistou. Nepředvídatelná rozhodnutí, výbuchy hněvu a do sebe zahleděné Spojené státy Donalda Trumpa už nezaručují bezpečnost Evropy.

Varovné hlasy pocházejí i od jiných evropských politiků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ted Malloch, údajně Trumpův velvyslanec u EU: "EU je jako Sovětský svaz"

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hluboce urážlivý výrok Teda Mallocha, údajného Trumpova budoucího velvyslance v Bruselu. "EU je jako Sovětský svaz." Nemá ponětí o historii.

Otázka: "Proč chcete být velvyslancem v byrokratické Evropské unii?"

Malloch: "No, v předchozí své kariéře jsem měl diplomatickou funkci, jejímž úkolem bylo rozložit Sovětský svaz. Možná, že toto je další svaz, který je zapotřebí zkrotit."

Mayová v USA. Zvedněte ruku, jestli se vám chce zvracet

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Komentátor Owen Jones: Zvedněte ruku, jestli se vám chce zvracet

Premiérka Theresa Mayová řekla na schůzi amerických Republikánů ve Filadelfii, že "svítá nad novou érou americké obnovy".

Bývalý šéf britských labouristů Ed Miliband:

"Trump zakazuje přístup uprchlíkům, schvaluje mučení, ruší financování pro OSN, popírá globální oteplování, kde vlastně máme začít? Zahajuje dnes večer obchodní válku s Mexikem. V sobotu prý chce zrušit sankce proti Rusku. Nežijeme v normální době. A projev Theresy Mayové by byl docela slušný projev, kdybychom žili v normální době. Ale identifikovat se tak těsně s Trumpovým projektem, to byla chyba."

Trumpův poradce z amerických Parlamentních listů: Média mají držet hubu

27. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Steve Bannon, hlavní strategický poradce Donalda Trumpa v Bílém domě, který do loňského července redigoval ultrapravicový extremistický server Breitbart News, americké Parlamentní listy, se ve středu vyjádřil v telefonátu s deníkem New York Times, že "americká média mají držet hubu".

Vyjádřil názor, že výsledky amerických prezidentských voleb, které nikdo nečekal, americká média "ponížila". Bannon opakovaně obviňuje média, že jsou vůči Trumpově vládě "opoziční stranou".

"Média by měla mít pocit trapnosti a ponížení a měla by držet hubu a chvíli jen poslouchat," řekl Bannon a dodal: "Chci, abyste tohle napsali: Média v této zemi fungují nyní jako opoziční strana. Vůbec naší zemi nerozumějí. Stále ještě nerozumějí, proč se Donald Trump stal prezidentem Spojených států."

Deník New York Times poznamenává, že se takto Bannon vyjadřuje v době, kdy existuje obrovské napětí mezi americkými mědii a Trumpovou vládou v důsledku konfliktů ohledně údajného počtu osob, které se minulý pátek účastnily Trumpovy inaugurace a v důsledku Trumpových lživých prohlášení, že Clintonová zvítězila v lidovém hlasování v důsledku milionů ilegálních hlasů nezdokumentovaných imigrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hlavní komentátor BBC se raduje nad nechutným vtipem v deníku Daily Telegraph

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nick Robinson: "Další brilantní Mattův obrázek v Daily Telegraphu":

"Aktivace článku 50 by byla daleko jednodušší, kdybychom mohli odpůrce brexitu mučit."

Vzhledem k tomu, že poslankyně Jo Coxová, odpůrkyně brexitu, byla zavražděna, a že kritikové brexitu jsou pravidelně terčem výhrůžek smrtí, je tento výrok hlavního komentátora BBC Nicka Robinsona, známého svou nekritickou podporou Konzervativní strany, poněkud alarmující.

Německo zůstává posledním obhájcem demokracie a slušnosti

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dnes v den holocaustu, vystupují němečtí politikové energicky na obranu demokracie, svobody projevu a lidských práv. V zásadním rozhovoru pro televizi ZDF to zdůraznil poslanec CDU Norbert Roettgen:

VYVOLÁ TRUMP NOVOU SVĚTOVOU HOSPODÁŘSKOU KRIZI?

Trump chce zavést dvacetiprocentní clo na dovoz z Mexika a z toho zaplatit svou zeď

27. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

- Trump to oznámil poté, co mexický prezident zrušil svou schůzku s ním

- Mexiko je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem USA po Kanadě a Číně

Vztahy mezi USA a Mexikem směřují k vážné krizi poté, co mexický prezident Enrique Peña Nieto zrušil svou schůzku s Donaldem Trumpem a Bílý dům oznámil svou pomstu: zavede prý dvacetiprocentní daň na dovozy z Mexika a tím uhradí stavbu protimexické zdi.

Independent: Mayová chce zřejmě Trumpovi zaprodat britské státní zdravotnictví

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pozorovatelé varují, že v zoufalé snaze po odchodu z EU a z jednotného Evropského trhu bude Británie dána napospas tlakům z USA, aby se otevřela bez regulace americkým podnikům. Deník Independent upozorňuje, že před cestou do USA britská premiérka Theresa Mayová nevyloučila, že britské státní zdravotnictví bude při "vyjednávání s Donaldem Trumpem" (čti: kolapsu před Trumpovým nátlakem) otevřeno americkým soukromým zdravotnickým firmám. Za britské státní zdravotnictví pacienti u lékaře ani v nemocnicích neplatí. Systém je stejný, jaký existoval v Československu za komunismu, Československo ho z Británie převzalo ještě před únorem 1948.

Rachel Clarke, lékařka, Oxford: "Je to stále horší a horší. Mayová signalizuje, že obětí americko-britské obchodní dohody bude zřejmě i britské zdravotnictví. No, já to v žádném případě nedopustím."


Rozhovor Britských listů 93:

Jak to, že taková civilizovaná země zvolila Donalda Trumpa?

20. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou, která žila ve Spojených státech déle než třicet let, zkoumá Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů při příležitosti inaugurace Donalda Trumpa do amerického prezidentského úřadu, jak je možné, že Američané zvolili svým prezidentem tuto podivnou a zřejmě i nebezpečnou postavu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vědci posunuli "Hodiny soudného dne" po Trumpově zvolení o 30 vteřin blíž k půlnoci

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poprvé za svou sedmdesátiletou historii byly posunuty ručičky hodin varujících před možností jaderné zkázy světa po Trumpově zvolení o celých 30 vteřín blíže k půlnoci. Nový čas znamená, že je svět ohrožen více než kdy za posledních 64 let.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Madeleine Albright: Jsem muslim

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Madeleine Albright: Vychovali mě jako katoličku, stala jsem se členkou Episkopální církve, později jsem zjistila, že má rodina byla židovská. Dnes stojím připravena se zaregistrovat jako muslim, v rámci solidarity:

Překlad poslední veřejné přednášky Zygmunta Baumana na University of Leeds

Zygmunt Bauman: Evropské dobrodružství zatím nekončí?

26. 1. 2017

čas čtení 14 minut

Jedna z nejvýznamnějších osobností současné sociologie a filozofie, Zygmunt Bauman, zemřel před dvěma týdny ve svých 91 letech. Posledních několik desítek let působil na University of Leeds, kde publikoval i přednášel. Světově proslul úvahami o Holocaustu, úloze morality v moderní společnosti, postmoderním konzumerismu a svým konceptem tekuté modernity, kterým se zařadil mezi nejvýznamnější myslitele analyzující současnou společnost. Ve své poslední přednášce na univerzitě v Leedsu na konci října 2016 hovoří nejprve o charakteristických rysech současné společnosti, jíž problémy přerůstají přes hlavu a dále o pragmatických i morálních otázkách týkajících se Evropské Unie. Nakonec se věnuje fenoménu Brexitu, skrze který představuje další poznatky o současném společenském dění, jež by jinak mohly zůstat bez povšimnutí.

Do češtiny přeložila Jaroslava Tomanová

Víme o hrozícím nebezpečí, ale neumíme ho odvrátit

Na hřbetu hurikánu

26. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když hodíte žábu do hrnce s vařící vodou, žába se bude snažit vylézt. Když ji ale dáte do chladné vody a pomalu zahřívat, postupně se uvaří. Aparát žáby je přizpůsoben reakci na rychlé změny v jejím prostředí, na pomalé reagovat neumí. Respektive se jim přizpůsobuje. Peter Senge použil této ilustrace, aby ukázal, že podobně se člověk přizpůsobuje sociální situaci. V poslední době se o žábách a pomalu se zvyšující teplotě vody mluví v souvislosti s politickými, sociálními, ale i technologickými změnami. Problém je, že jsme sice schopni si toto nebezpečí uvědomit, ale ten okamžik, kdy už bude společnost paralyzovaná, odhadnout neumíme.

Vítejte v dystopii s klaunským příčeskem

26. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ať se nám to líbí či nikoliv, v Trumpově éře se budou muset sdělovací prostředky obrnit trpělivostí a zvýšit svou produktivitu na nadlidské maximum, neboť důkladný rozbor dosavadních Trumpových kroků během prvních pár dnů jeho úřadování v Oválné pracovně vyžaduje vpravdě stachanovské nasazení a dril. Jedno je však jisté - a hloubavému pozorovateli dění na americké politické scéně to bylo jasné již dříve – doslova v přímém přenosu sledujeme tektonické posuny ve Washingtonu, D.C., a to od sterilního, zacykleného a pro mnohé depresivního neoliberálního statu quo k dystopii s klaunským příčeskem, v níž se ve vážném ohrožení ocitají práva žen, migrantů, válečných uprchlíků, novinářů - a koneckonců příslovečný Damoklův meč visí také nad udržitelným životem na planetě.

Úroveň některých politiků je hluboko pod hranicí únosnosti

Ubohost reálné politiky tváří v tvář nastupující generaci

26. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Pokud chcete přesvědčit mladé lidi, že politika je částečně v rukou naprostých diletantů a že je s tím potřeba něco dělat, vezměte je do parlamentu. Na pozvání organizátorů jsem se zúčastnil jednání studentské iniciativy s několika poslanci v prostorách sněmovny. Přišel jsem o něco později a vstoupil přímo do těžko reprodukovatelného výlevu zákonodárkyně, která pravděpodobně běžně svou slovní zásobu automatu na kafe vynahrazuje rozčilením a emočním nátlakem. Se smrtelnou dávkou naprosto neoprávněného paternalismu, alespoň vzhledem k očividnému kognitivnímu limitu, nezaslouženého leč z reálné situace vyplývajícího pocitu držitelky moci, od čehož pravděpodobně tato osoba s estetikou postarší cirkusové umělkyně odvozuje i míru rozumu a další lidské kvality, si otevírala hubu na kultivovaně a racionálně jednající studenty před publikem složeným z dalších poslanců, studentů, ale i lidí v pozici nezávislých pozorovatelů. Zjevně nepocítila jakoukoliv disonanci, naopak se sebeuspokojením po svém čelisti otevírajícím výstupu vstala a bez toho, aniž by si vyslechla reakci, odplula za dalším dobrodružstvím sněmovní politiky. Vedle sedící poslanec, pravděpodobně pod tlakem vysoko nastavené laťky, snažil se napodobit tón i dikci kolegyně a vcelku se mu i dařilo, byť svůj status nadřazenosti nedával najevo tak komickým způsobem a v jeho řeči bylo možné občas zaznamenat stopu smysluplnosti. Postupně se také ukázalo, že na něj doléhá sociální prostředí a že v atmosféře, v níž jsou emoční výlevy považovány za handicap svého druhu, je ochoten jednat na slušné úrovni. Teprve po jednání jsem se dozvěděl, že zlatý hřeb celé akce se nečekaně odehrál hned na začátku. Jiný poslanec, jinak vcelku vážený pro své nepochybné intelektuální kvality, přišel na jednání, zhodnotil, že modrý text prezentace na bílém pozadí je naprosto neakceptovatelný a rozezlen opustil sál. Naštěstí se jednání účastnili i zákonodárci, kteří jednali kultivovaně, tak, jak člověk od lidí, kteří mají pracovat v nejvyšším veřejném zájmu, očekává. I přesto bylo pro studenty nepochopitelné, že se zákonodárcem může stát karikatura na přirozenou, morální i intelektuální autoritu, kterou byste na takovém místě očekávali. Nebo že se poslanec chová s naprosto neomluvitelnou arogancí. Byť vím, že se to zhusta děje, zůstává to nepochopitelné i pro mě.

Bodláky Václava Duška

Thrillery za korunu padesát

26. 1. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Střetů přibývá; přeinformovanost plodí záhubu romantických bytostí, odkojených romány a filmy realistických tvůrčích autorit. Můžeme nyní sledovat nad rámec očekávání věcí příštích a to v přímých přenosech štěkající slovní bitkaře, doktory práva veškerého, i medicinského zaměření, filozofických pomocných škol, hrdé dělníky, k tomu pak nádavkem pocuchané zmalované arcidámy, vypadlé z domovnických brlohů, filozofické blechy, odborníky umných hádek a nízkých urážek. Plivání otrávených slin zasáhne i diváka. Placení rozumbradové spadnou ke dnu v návalu vášnivých výkladů, sníží se k podpásovým lžím, uvěří, že patří ke světovému vedení lidstva. Jepičí bitvy nabízejí omámeným divákům okoukané thrillery za korunu padesát..

Nepříjemná pravda o Trumpově zdi

26. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Doufal jsem, že stavba zdi na americko-mexických hranicích bude jedním z předvolebních slibů, které se Donald Trump upozadí, neboť bude mít důležitější priority. Opak je ale pravdou a vypadá to, že se bude opravdu stavět. Nepříjemná pravda o Trumpově zdi je, že jde o zbytečný a drahý projekt, který problematiku ilegální imigrace spíše dále vyhrotí než že ji pomůže konstruktivně řešit.

Husákovská normalizace jako předchůdce dnešní globální postpravdivé éry

25. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Během pravidelného postgraduálního semináře o vývoji v Československu/České republice od roku 1989, který vedu na univerzitě v Glasgow, jsem si tento týden uvědomil jednu možná docela zásadní věc.

V rámci semináře jsem určil jednomu studentovi, aby udělal kritickou prezentaci mé přednášky z roku 1995 o politické kultuře v tehdejší raně postkomunistické České republice. Požádal jsem ho, aby přednášku pořádně zkritizoval, protože musíme zjistit, jestli to, co jsem psal před 22 lety, může být ještě pravda a pokud ne, proč ne.

Studentovi se přednáška moc nelíbila. Zdála se mu příliš elitářská, mým poukazem na to, že v každé zdravé, civilizované a rozvinuté společnosti existuje dynamická interakce mezi intelektuálními elitami a většinou národa. Nelíbilo se mu, že jsem definoval "tělo" národa, které si bez "hlavy" svých elit neporadí.

Jenže marná sláva, ať to zní elitářsky nebo ne, ono to tak skutečně donedávna nejen v Čechách, ale všude existovalo. Vládla diktatura elit: profesorů, kněží, lékařů a učitelů. Ti byli gatekeepery, určovali, co se dostane do novin a do časopisů.

Mezitím v Absurdistánu 14

Havarující američtí vojáci, velká mysl ministra obrany a problémy státní televize

25. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Američtí vojáci, nedávno rozmístění na polském území, si, jak se zdá, nevedou zrovna dobře. Během pár dní, od té doby, co přijeli, se jim podařilo uskutečnit srážku dvou svých obrněných vozidel a rozházet celý náklad tankové munice poté, co jejich nákladní automobil havaroval do příkopu, zranit dva z těch polských občanů, které mají v Polsku vlastně ochraňovat poté, co ztratili kontrolu nad svým nákladním vozidlem a vrazili čelně do autobusu. Soudě podle jejich umění řídit a vzhledem k tomu, že podle svědků mají vozidla americké armády potíže nastartovat v zimním počasí, pokud Rusko zaútočí v zimě, Američané nám asi moc nepomohou.

Trump: Chelsey Manning je "nevděčný ZRÁDCE"

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump: "Nevděčný ZRÁDCE Chelsey Manning, který nikdy neměl být propuštěn z vězení, nyní označuje prezidenta Obamu za slabého politika. Strašné!"

HRW: velký vůdce s malýma rukama se opět mýlí. A jak je možné, že šéf státu nadává lidem do "ZRÁDCŮ"?

Věznění Chelsey Manningové bylo protizákonné, protože byla odsouzena podle zákonů, které nedovolují obhajobu ve veřejném zájmu, a trest byl naprosto disproporční, upozorňuje Human Rights Watch. Rozsudek porušil právo na svobodu projevu a právo veřejnosti na přístup k informacím a svým precedentem ohrozil občany, kteří chtějí zveřejňovat informace o pochybeních v oblasti bezpečnosti státu.

Postpravdivá doba a expertní poznání

24. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Čerstvá zpráva o nových posudcích v případě závalu na dálnici D8 pro mne dobře vystihuje příčiny toho, čemu se říká „postpravdivá“ nebo „postfaktická“ doba. Ta doba nespadla z nebe. Ba pohoršení nad ní mi přijde naivní. Fakta vždycky byla a budou výsledkem společenské debaty a ověřování, nikdy tu nebyla a nebudou jaksi sama od sebe (nebo filozofickou mluvou „o sobě“).

Typický moderní způsob, jak se dostat k faktům, je expertíza. Zavoláme vyškoleného, znalého experta, většinou vědce, a ten udělá nějaká měření a řekne nám pravdu. Jenže věda není nějaké orákulum. Už i do širší veřejnosti pronikly představy o tom, že vědecký génius zápasí s většinou průměrných vědců, takže vlastně jakýkoli vědecký konsensus lze chápat jako ten, který vzdoruje géniům, o nichž ještě nevíme. Na některé lidi to má tak silný vliv, že se sami považují za takové génie; např. jsem dostal mail od pána, který se domnívá, že vyvrátil teorii relativity, nebo spoustu mailů od lidí, kteří mají za to, že zředěný čisticí prostředek umí léčit všechny nemoci.

PRAVIDELNÉ DVĚ MINUTY NENÁVISTI:

Trump: "Budeme každý týden zveřejňovat zločiny páchané imigranty"

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil, že americký ministr pro vnitřní bezpečnost bude každý týden zveřejňovat seznam zločinů spáchaných imigranty a seznam měst, které je odmítnou vydat pro deportaci:

Soudce brazilského Nejvyššího soudu zahynul při leteckém neštěstí za podezřelých okolností

25. 1. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Chystal se rozhodovat o korupčním skandálu, týkajícím se prezidenta Temera

Minulý čtvrtek zemřel nedaleko města Rio de Janeiro soudce brazilského Nejvyššího soudu Teori Zavascki. Jeho syn požaduje podrobné a nezávislé vyšetřování. Má obavy, že mohlo jít o vraždu. Za pouhých několik dní měl jeho otec rozhodnout o žalobách na více než 130 vrcholných brazilských politiků, včetně současného prezidenta Michela Temera.

V Brazílii skončilo za poslední dva roky více než 150 vrcholných politiků a podnikatelů ve vězení v důsledku operace federální policie nazvané Lava Jato (Car Wash). Odhalen byl největší korupční skandál v historii. Veřejné peníze skončily v kapsách politiků a šlo o miliardy dolarů. Brazilský stát už zkonfiskoval ze zahraničních účtů zpětně 41 miliard dolarů.

Trump: "Řekli mi výzvědní důstojníci, že mučení absolutně funguje"

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump použil svého prvního televizního interview ve funkci prezidenta k tomu, aby vyjádřil názor, že mučení "absolutně" funguje a že Spojené státy budou "bojovat proti ohni ohněm".

V rozhovoru pro televizi ABC News Trump dodal, že rozhodnutí ponechá na svém ministru obrany Jamesi Mattisovi a na řediteli CIA Mikeu Pompeovi. Ti budou rozhodovat o tom, co lze a co nelze v boji proti terorismu udělat.

Na dotaz, zda jsou techniky jako waterboarding, mučení vodou, účinné, řekl Trump: "Absolutně, mám pocit, že to funguje."

Trumpův nový šéf CIA uvedl, že CIA v žádném případě mučení používat nebude. Totéž zdůraznil i senátor John McCain: "Trump si může podepisovat, kolik exekutivních příkazů chce, ale je to proti zákonu." Liz Cheney, dcera Dicka Cheneyho, chce znovu zavést mučení. Glen Greenwald: "Je to jako nějaká děsivá noční můra z doby před deseti lety, o níž jsme si mysleli, že dávno skončila."

Timesy: Sebevědomá Mayová: Trump a já povedeme svět!

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská premiérka Theresa Mayová: "Americké prezidentské volby a brexit obnovily naději!" Human Rights Watch: Cože?? Vést svět? Podporou muže, který chce používat mučení, staví zdi a útočí na lidi, kteří proti němu hlasovali??

Trump drasticky sníží americké financování OSN

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump připravuje exekutivní příkaz, jímž chce zrušit až 40 procent amerického financování mezinárodních organizací a potenciálně porušit některé mezinárodní dohody. Podle jednoho návrhu exekutivního příkazu, prozrazeného americkým médiím, má být zrušeno až 40 procent amerických finančních příspěvků mezinárodním institucím. Budou zrušeny příspěvky všem institucím, které uznávají Organizaci pro osvobození Palestiny či palestinskou správu, které podporují programy pro uskutečňování potratů anebo se vyhýbají sankcím proti Íránu či Severní Koreji. Druhý exekutivní příkaz navrhuje zrušení multilaterálních dohod, které se netýkají "bezpečnosti státu, vydávání občanů či mezinárodního obchodu". Potenciálně chce Trump zrušit americký podpis na Konvenci pro odstranění diskriminace proti ženám a na Konvenci o právech dítěte.

Příspěvek USA do rozpočtu OSN je v současnosti 22 procent. Vypočítává se to podle velikosti ekonomiky daného státu. Natalie Samarasinghe, výkonná ředitelka Asociace OSN v Británii, varovala, že i bez těchto škrtů jsou nyní programy OSN vážně podfinancovány. Navrhované drastické americké škrty by "ochromily mezinárodní systém ve velmi nestabilní dobu a zpochybnily by i dlouhodobé americké priority, jako je udržování míru a rozvojové iniciativy, jejichž cílem je stabilizovat nestabilní státy a bojovat proti extremismu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

3D tištěné orgány lidského těla bude brzy možné začít transplantovat

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Transplantace orgánů (převážně ledvin), kterých proběhne podle The Economist zhruba 120 tisíc za rok, jsou závislé na náhlých úmrtích lidí při nehodách, srdečních příhodách, mrtvicích a dalších podobných příčinách smrti jinak zdravých lidí. Paradoxně, se zvyšující se efektivitou první pomoci, ale také s očekávaným vývojem bezpečnosti silniční dopravy díky samořízeným autům, lze předpokládat, že tyto zdroje budou více omezené. Jedním ze zdrojů by mohly být trojdimenzionální výlisky z biologické tkáně. Jakkoliv je tato technologie stále ve stádiu experimentu, vytištěná tkáň už je k dispozici a je využívána k testům léků. Prognózy říkají, že první orgány k transplantaci vyrobené uměle budou k dispozici během pár let.

HRW: Americká vojenská koalice či irácká armáda zasáhla u Mosulu leteckým úderem 12 civilistů

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V prosinci 2016 uskutečnila zřejmě Američany vedená vojenská koalice nebo irácké vládní jednotky letecký úder proti vozidlu nacházejícímu se 80 kilometrů od iráckého města Mosul. Jeden civilista byl usmrcen a 11 dalších bylo zraněno. Šest místních svědků sdělilo organizaci Human Rights Watch, že v oblasti nebyly žádné jednotky Islámského státu. Válečné zákony zakazují úmyslné či nezacílené útoky proti civilistům, upozorňuje Human Rights Watch.

20 zemí nahradí financování projektů pro bezpečné potraty, které Trump zrušil

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Až dvacet zemí vyjádřilo podporu plánu Holandska vytvořit mezinárodní fond pro bezpečné potraty a nahradit 600 milionů dolarů, které Donald Trump právě odebral mezinárodním institucím financujícím takový plán, konstatovala ve středu holandská ministryně pro mezinárodní rozvoj Lilianne Ploumen.

NORMALIZACE V USA:

Trump: Mí političtí pracovníci budou před zveřejněním cenzurovat výsledky vědeckého výzkumu z Úřadu pro životní prostředí

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpova vláda nařídila, že jakékoliv studie či jakákoliv data, zjištěná vědci v Úřadu pro ochranu životního prostředí, budou muset být předem cenzurovány politickými činiteli, než budou moci být zveřejněny.

Tato cenzura se bude týkat i informací na internetových stránkách úřadu, včetně podrobných vědeckých důkazů, že dochází ke globálnímu oteplování a že je to způsobeno lidskou činností.

Trump nařídil zrušení vládní webové stránky o změnách klimatu

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pracovníci Agentury pro ochranu životního prostředí, vládního úřadu, jehož ředitelem Donald Trump jmenoval právníka Scotta Pruitta, jenž tento úřad opakovaně žaloval v zájmu průmyslové lobby, potvrdili agentuře Reuters, že agentuře bylo nařízeno, aby odstranila stránku s informacemi o globálních klimatických změnách. Mělo by k tomu dojít v podstatě okamžitě. Podle pracovníků tak přijde vniveč několikaletá práce na tématu. Někteří se proto údajně snaží uložit informace, které stránka obsahuje, jiní se prý naopak snaží Donalda Trumpa přesvědčit, aby stránka zůstala zachována.

Trump zakázal státním institucím poskytovat informace reportérům, policie zatkla čtyři novináře

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpova vláda umlčela státní Úřad pro ochranu životního prostředí a ministerstvo zemědělství poté, co předtím zakázala i ministerstvu dopravy a Úřadu pro rozvoj komunikovat na Twitteru, na sociálních sítích a s novináři.

Americká služba National Park Service byla také umlčena poté, co na Twitteru zveřejnila celou řadu alarmujících informací o globálním oteplování. Tyto zprávy na Twitteru byly posléze vymazány a bylo zveřejněno prohlášení, že je publikoval "bývalý zaměstnanec", který neměl oprávnění účet na Twitteru používat.

Děsivým vývojem je skutečnost, že čtyři novináři, kteří informovali o protestech proti Donaldu Trumpovi, byli obvinění z údajných "závažných trestných činů" a čelí deseti letům vězení a pokutě 25 000 dolarů, pokud budou odsouzeni. Novináři se při zatčení prokazovali svými novinářskými průkazy a protestovali proti zatýkání, ale nijak jim to nepomohlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Nezvyklá věc, která se stala dnes: Evropští reportéři mě žádali, abych je dal do kontaktu se vzbouřenci v americkém National Park Service. Na pravdě stále záleží - i když se ji úřady snaží potlačovat:

Trump plánuje "rozsáhlé vyšetřování volebních podvodů"

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump stále nemůže zkousnout, že prohrál lidové hlasování v prezidentských volbách o tři miliony hlasů. Tvrdí, aniž by předložil jakékoliv důkazy, že to bylo důsledkem "volebních podvodů". Ve středu oznámil, že zahájí "hloubkové vyšetřování volebních podvodů". Všichni odborníci a analytici však poukazují na to, že v USA k volebním podvodům nedochází a že k nim drtivou většinou nedocházelo ani v roce 2016. 

 Podrobnosti v angličtině ZDE

Jestliže Trump nyní tvrdí, že zahájí vyšetřování "volebních podvodů", znamená to, že pro svá dosavadní tvrzení o "rozsáhlých volebních podvodech" neměl žádné důkazy a lhal. A dále: Trumpův poradce Steve Bannon je protizákonně registrován jako volič ve dvou různých amerických státech:

Dnešní Washington: Románová fikce, kterou všecha nakladatelství odmítla

25. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Věhlasný britský novinář, reportér a moderátor Channel Four News Jon Snow: Vracet se po několika posledních dnech z Washingtonu vám dává pocit, že jste právě přečetli román, který všichni nakladatelé odmítli jako příliš nepravděpodobný...

Třikrát sláva britským soudcům

25. 1. 2017

čas čtení 5 minut

V dlouhém a často konfrontačním oblouku britské historie nebyli soudci vždycky přáteli lidu. Jsou však jimi nyní. Nejvyšší soud promluvil v zájmu Británie, když odmítl odvolání Theresy Mayové ohledně procedury, jímž má být aktivován odchod Británie z Evropské unie. Nepoznalo by se to z tirád stoupenců brexitu, ale soud v úterý 24. ledna nerozhodoval o tom, zda má Británie odejít z EU nebo ne. Avšak rozhodl, většinou osmi vůči třem soudcům, podpořit vládu zákona, nikoliv vládu ministrů. Bylo to správné rozhodnutí právně, ústavně i morálně. V britské historii se o méně než o toto vedly války, argumentuje redakční komentář deníku Guardian.

Tím, že soud odmítl odvolání vlády a podpořil suverenitu parlamentu v procesu odchodu z EU, učinil několik důležitých věcí. Zajistil, zaprvé, že vláda Mayové nemůže vyčlenit Británii z EU na základě prerogativní moci bez rozhodnutí parlamentu. To je zásadní ústavní princip a soud jednal správně, že to potvrdil: je nesmírně znepokojující, že někteří jinak rozumní lidé zaujali v této věci tak neodpovědné stanovisko. Soud také tváří v tvář ostudných útoků od probrexitového tisku a probrexitových aktivistů uhájil svou vlastní nezávislost. Byly to útoky, proti nimž se ministři postavili až ostudně pozdě. Nakonec, tím, že vrátil tuto otázku zpět do rukou parlamentu, kam zjevně vždycky patřila, zanechal soud otevřenou otázku ratifikace vztahu Británie vůči EU po referendu pro brexit.

Donald Trump nařídil obnovení výstavby ropovodů Dakota Access a Keystone XL

25. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump byl ostře zkritizován americkými indiány a aktivisty bojujícími proti globálnímu oteplování za to, že podepsal exekutivní příkazy nařizující obnovení stavby ropovodů Dakota Acess and Keyston XL.

Oba ropovody zablokoval Barack Obama, částečně kvůli ekologickým obavám. Avšak Trump zpochybňuje globální oteplování a chce rozšířit energetickou infrastrukturu a vytvářet pracovní příležitosti.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spice uvedl, že se začala v USA odehrávat "energetická revoluce". Tvrdil, že úterní exekutivní příkazy "vytvoří desetitisíce nových pracovních příležitostí" a životní prostředí "bude přesto dál prioritou".

Němečtí investigativní novináři z projektu Panama Papers apelují na světová média, aby se sjednotila proti Trumpovi

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Frederik Obermaier a Bastian Obermayer, investigativní novináři z německého deníku Süddeutsche Zeitung, kteří za spolupráce 400 reportérů z celého světa odhalili spiknutí politiků a oligarchů, vyhýbajících se placení daní v rámci projektu Panama Papers, vydali apel na světové novináře, aby se sjednotili v solidaritě proti Donaldu Trumpovi.

Až příště Trump zaútočí na nějakého novináře tak bezprecedentně a sprostě, jak zaútočil na reportéra ze CNN, je zapotřebí, aby ho ostatní přítomní novináři na tiskové konferenci podpořili opakováním téže otázky. Tohoto nového přístupu je zapotřebí, nemají-li tiskové konference s Trumpovou vládou dopadnout katastrofálně.

Zároveň by měli začít mezinárodně i místně spolupracovat investigativní novináři, vyšetřující možné podvody Donalda Trumpa a jeho vazby na Rusko.

Americká vláda se rozhodla jít novou a nepřátelskou cestou. Je nezbytně nutné, aby svůj přístup nyní změnili i novináři a začali systematicky spolupracovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
50106