Nepříjemná pravda o Trumpově zdi

26. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Doufal jsem, že stavba zdi na americko-mexických hranicích bude jedním z předvolebních slibů, které se Donald Trump upozadí, neboť bude mít důležitější priority. Opak je ale pravdou a vypadá to, že se bude opravdu stavět. Nepříjemná pravda o Trumpově zdi je, že jde o zbytečný a drahý projekt, který problematiku ilegální imigrace spíše dále vyhrotí než že ji pomůže konstruktivně řešit.

Na cca 900 kilometrech z celkových 3 100 už nějaká forma zdi je. První kvalitní zdi postavil Bill Clinton kolem velkých měst, San Diego - Tijuana a El Paso - Ciudad Juaréz. Vytlačil tak ilegální přechody do odlehlých oblastí, což vedlo ke stovkám úmrtí ročně (hypotermie, dehydratace, utonutí v betonovém korytu obřího zavlažovacího projektu All-American Canal). Přes americko-mexickou hranici přejde legálně 350 milionů lidí ročně

Myslet si, že zeď vyřeší problém ilegální imigrace je naivní v tom, že migranti začnou využívat legální přechody a pašeráci je budou převážet v nákladních autech a vlacích, kterých jezdí přes hranice statisíce. Protože často vezou čerstvé ovoce a zeleninu, jakékoliv zdržení na hranici kvůli podrobným kontrolám znamená velké ekonomické ztráty, a to hlavně pro americké vlastníky mexických zemědělských firem.

Pašování lidí spolu s nákladem tedy bude těžké vymýtit. Navíc je řada členů americké pohraniční stráže zkorumpovaná, respektive jsou dobře placeni za to, že si některých aut a kamionů nevšímají tak podrobně, jak by mohli. Řada zaměstnanců Border Patrol jsou Hispánci, kteří dobře chápou, z jakých podmínek ilegální imigranti z Guatemalu či Hondurasu prchají.

Řada z pohraničníků má příbuzné “al otro lado”, “on the other side”, na druhé straně hranice. Tyto příbuzné navštěvují doma v Mexiku, a občas mohou příbuzní legálně přijet na návštěvu i do USA. Příležitostí, jak zkorumpovat konkrétního pohraničníka, je tedy celá řada. Za ilegální přechod hranice se v současnosti platí kolem 1 000 USD, za lepší servis až 2 000 USD (50 000 Kč). Tato cena se s Trumpovou zdí zvýší, a pašeráci tedy vydělají více peněz.

Nejnebezpečnější ale je, že až se začne reálně stavět, tak si spousta zoufalých lidí (často i otců od rodin, žen i dětí) začne myslet, že přichází poslední příležitost, jak do USA proklouznout relativně levně. A vydají se na sever, zkusit štěstí, zvláště když už v USA mají alespoň vzdálené příbuzné.

Velká zeď také znamená, že se ilegální imigranti nebudou vracet domů, protože budou mít strach, že už se pak do USA nikdy nedostanou. Většina ilegálních migrantů jde do USA za prací, chtějí si vydělat peníze, které pošlou domů, kam se jednou chtějí vrátit. Podle odhadů se z USA do Latinské Ameriky ročně pošle kolem 40 miliard dolarů, průměrná posílaná částka je 150 USD. Sociální systémy zemí jako Salvador či Honduras jsou postavené na příjmech migrantů z USA. Pokud by tyto příjmy vyschly, hrozí řadě starých lidí i rodin bez otců akutní sociální nouze, kterou tamní stát není schopen řešit.

Představa, že Mexiko zaplatí 25 miliard dolarů za stavbu zbytečné a v Mexiku velmi nepopulární zdi, je nebezpečná, neboť Donald Trump je schopen Mexiko efektivně vydírat (například speciálními cly či daní z transferů peněz domů). Tato taktika ale vyvolá v Mexiku obrovskou vlnu nevole - bývalý prezident Vicente Fox (osobní přítel George W. Bushe) už se v médiích vyjádřil, že “Mexico is never going to pay for the FUCKING wall”. Pro španělštináře “este PINCHE muro de los PINCHE gringos”. Jakýkoliv soudný politik v Mexiku se bude proti Trumpově zdi vymezovat, a vztahy obou zemí tedy dost ochladnou. Obrovské americké investice v Mexiku tak budou v ohrožení. Velké firmy jako General Motors, Walmart či Ford tedy definitivně pochopí, že Donald Trump je reálnou hrozbou i pro jejich zájmy.

U nás máme trpkou, ale důležitou zkušenost se Železnou oponou. Víme, že i hodně dlouhá hranice lze ubránit, pokud se nasadí armáda. Víme ale i to, že Železná opona mezi USA a Mexikem povede k zoufalým pokusům o překročení hranice, které občas skončí i tragicky. A to nejlepší na závěr: počty ilegálních migrantů v posledních letech klesají - z téměř dvou milionů zadržených ročně v roce 1997 je dnes pouze kolem 200 000 pochytaných ročně.

Trumpovy ambiciózní plány na obnovu infrastruktury (i samotná stavba zdi) budou potřebovat levnou pracovní sílu, která je ochotná pracovat v těžkých podmínkách. Hispánci (legální i ilegální) tedy budou mít spoustu práce v oborech, ve kterých jsou dobří (zedníci, tesaři, elektrikáři, betonáři). Nabídka práce vytvoří další tlak na ekonomickou migraci, a žádná zeď pak nebude dostatečně vysoká.

0
Vytisknout
10346

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017