Jaderná dohoda s Íránem znamená legální cestu k jaderné zbrani

27. 9. 2017

čas čtení 3 minuty
Prezident Donald Trump trvá na tom, že jaderná dohoda s Íránem známá jako Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) musí být revidována, napsal Ray Takeyh. Reakcí v některých kruzích, zejména mezi představiteli Obamovy administrativy, bylo zděšení. Média naneštěstí spolkla řadu falešných předpokladů a naivních argumentů příznivců dohody a konsensus elity tvrdí, že dohodu je třeba zachovat, jinak Bílý dům upadne do krize (která by hrozila i ve vztazích s evropskými spojenci - KD). Nebo hůře, že zrušení dohody by vedlo k další válce na Blízkém východě.


Jenže dohoda je plná problematických ustanovení, která fakticky Íránu umožnila legálně dospět k jaderné zbrani. Optimistická ustanovení, slabý inspekční režim a rostoucí íránský raketový arzenál se staly předmětem intenzívních debat. Jenže jednou z nejnebezpečnějších stránek JCPOA je, že dohoda umožňuje Íránu navrhovat a stavět pokročilé centrifugy - a to z velké části uniklo pozornosti. Írán může zmodernizovat svou jadernou infrastrukturu a přitom dohodu dodržet.

Islámská republika nejspíše nevyrobí bombu v jedné ze svých přiznaných instalací, protože to by ji vystavilo okamžité vojenské odvetě. Pravděpodobnější je, že Teherán skrytě obohatí uran v nepřiznaném zařízení - jako to koneckonců dělal už dříve. Tato možnost nicméně vyžaduje vývoj pokročilých centrifug, které dokážou účinně operovat při vysokých rychlostech. Malá kaskáda centrifug IR-8 dokáže rychle obohatit velká množství uranu na úroveň potřebnou k výrobě zbraní. Protože k dokončení úkolu bude třeba jen malé množství takových centrifug, lze je umístit do malé instalace, která unikne pozornosti. Írán je veliká země a pokud se klerikální oligarchové rozhodnou pokrýt území řadou takových malých instalací, mohou svou činnost skrýt před mezinárodními inspektory. To vše se stane ještě více alarmujícím, jak budou omezení vyplývající z dohody časem slábnout.

Hlavním architektem JCPOA nebyl ministr zahraničí John Kerry nebo jeho evropské protějšky, ale nejspolehlivější zbrojíř nejvyššího vůdce Alího Chameneího a šéf Organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí se svým týmem techniků a diplomatů. Z jednoduchého důvodu: O programu, kterému věnoval celý život, ví mnohem více než my.

Sálehí, který mluví plynně anglicky a získal titul Ph.D. v jaderném inženýrství na MIT, si uvědomil šílenství svých předchůdců. Pochopil, že pouhým přidáváním primitivních centrifug IR-1 může sice marginálně rozšířit íránské kapacity, ale nemůže se stát základem moderního jaderného aparátu. K tomu je třeba nahradit staré centrifugy novými.

V rozhovoru pro Islámskou studentskou agentur z 8. září 2015 Sálehí prohlásil: "Podle JCPOA jsme udrželi náš jaderný program v souladu s našimi potřebami a požadavky na výzkum a vývoj." Írán za to zaplatil centrifugami IR-1, které by stejně musel vyřadit.

Jaktože to USA dopustily? Kaskáda amerických ústupků začala s druhým Obamovým termínem. Obama a Kerry už nemuseli usilovat o znovuzvolení a soustředili se na hledání projektu, který by představoval politický odkaz. Opustili řadu vlastních mezí a dovolili Íránu industrializovat jeho jaderný program. Obamiáni to ospravedlňovali tím, že se navzájem ujišťovali, že do vypršení omezení programu vznikne jiný Írán s umírněným režimem, který si bude cenit mezinárodní přijatelnosti více než jaderných zbraní. Nebylo to poprvé co nepochopili tamní teokracii - a to že ideologický zápal jejích vůdců vyžaduje nejen izolaci, ale také jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6870

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017