USA do konce roku posílí jednotky v Jižní Koreji o jaderné nosiče

29. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Vysoce postavený bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina oznámil, že USA na korejském poloostrově do konce roku rozmístí "strategická aktiva", aby lépe čelily eskalujícím severokorejským hrozbám.


Čang Juji-jong, šéf Úřadu pro národní bezpečnost, to oznámil během prezidentových jednání s lídry hlavních stran.

Mun a americký prezident Trump se již dříve dohodli na rozšířené rotaci amerických sil v Koreji a okolí, když spolu hovořili u příležitosti zasedání Generálního shromáždění OSN.

"USA slíbily rozšířit rotační rozmístění svých strategických aktiv v blízkosti Korejského poloostrova," řekl Čang politikům, když se jej ptali, zda existuje nějaký problém ve vztazích se spojenci.

Poradce neupřesnil o jaká strategická aktiva se jedná. Obyčejně ale tato kategorie označuje jaderné ponorky, bombardéry schopné nést jaderné zbraně a letouny kategorie stealth.

Spojené státy svůj slib podaly písemně a smlouva o obranné spolupráci obsahuje ustanovení o rozšíření schopnosti odstrašení, včetně jaderných zbraní.

Jihokorejský prezident současně oznámil, že vypraví zvláštního vyslance do Pchjongjangu (jak slíbil během volební kampaně - pozn. red.), "pokud budou načasování a podmínky v pořádku". Poukázal ale na to, že v současnosti podmínky pro takovou diplomatickou iniciativu neexistují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017