Německo: Jaké konflikty čekají tvůrce vládní koalice "Jamaica"?

27. 9. 2017

čas čtení 2 minuty
Poprvé v německé poválečné historii je třeba vytvořit na celostátní úrovni tříčlennou koalici, upozorňuje Jörg Luyken. Angela Merkelová již ukázala flexibilitu, ale to se nutně nemusí týkat malých stran.


Merkelová prohlásila, že chce novou koalici sestavit do konce roku a již zahájila jednání s možnými partnery.

Nejpravděpodobnějším výsledkem je "koalice Jamaica" tvořená křesťanskými demokraty (CDU) v trvalé koalici s bavorskou CSU, dále Zelení a liberální Svobodní demokraté (FDP).

Největší ideologické rozdíly existují mezi Zelenými a CSU. Bavorští konzervativci navíc právě utrpěli relativní volební neúspěch, když ztratili 10 % hlasů, a nemají náladu na kompromisy.

I když FDP se Zelnými sdílí sociálně liberální postoje, současně je zastánkyní volného trhu, což znamená konflikt v oblasti ochrany životního prostředí a daňové politiky.

Zelení v červnu publikovali desetibodový plán pro účast ve vládě. Sedmý bod hovoří o sjednocování uprchlických rodin v Německu. Takový požadavek se zřejmě setká se silným odporem bavorské CSU. A je nepravděpodobné, že by CSU ustoupila.

Dalším problémovým bodem se zřejmě stane požadavek CSU na zavedení každoročního stropu pro počet přijatých uprchlíků. Merkelová vždy strop odmítala a Zelení ji v tom podpoří.

Bezohledně ambiciózní bavorský ministr financí Markus Söder v pondělí požadoval zakotvení limitu v koaliční smlouvě. Je veřejným tajemstvím, že chce dosáhnout ve své straně na vedoucí pozici. Jeho šéf Horst Seehofer je zranitelný jako nikdy předtím a nemůže si dovolit, aby v tomto bodě působil slabě.

Ačkoliv se všichni potenciální partneři koalice Jamaica zavázali plnit Pařížskou klimatickou dohodu, neznamená to ještě, že se shodují v cestě, jak toho dosáhnout.

Zelení chtějí okamžitě uzavřít 20 nejvíce znečišťujících uhelných elektráren a výrobu 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů k roku 2030.

Podle FDP jsou takové metody "příliš ideologické" a zahrnují příliš mnoho státního intervencionismu. Trh by údajně přinesl lepší řešení.

Zelení také chtějí k roku 2030 ukončit výrobu vozů se spalovacími motory. FDP opět namítá přílišný intervencionismus a zřejmě bude podpořena Merkelovou.

FDP požaduje snížení daní - o 30 milionů eur ročně. Ačkoliv CDU může být ochotna daně poněkud snížit, odpuštění daní není na pořadu dne.

Naopak Zelení chtějí kvůli ambiciózní environmentální a sociální politice daně zvýšit horním příjmovým skupinám a korporacím, což také v CDU narazí na odpor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7637

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017