Experti na lidská práva z OSN kritizují pokusy Španělska zabránit referendu v Katalánsku

29. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Poukazují na to, že pokusy zabránit konání referenda zřejmě porušují základní práva jednotlivce


Odborníci na lidská práva z OSN vstoupili do eskalujícího konfliktu ohledně katalánského referenda o nezávislosti. Varují španělské úřady, že jejich "znepokojující" pokusy zabránit nedělními referendu zřejmě porušují základní občanská práva a riskují potlačení debaty v "kritické chvíli pro španělskou demokracii".

Čelní katalánští politikové nyní naléhají na Evropskou unii, aby zasáhla a začala řešit největší španělskou územní krizi od návratu Španělska k demokracii před čtyřmi desetiletími.



Přesto referendum bylo označeno za protizákonné jak madridskou vládou, tak španělským ústavním soudem, regionální vláda v Katalánsku referendum na neděli nadále připravuje, tváří v tvář stále přísnějším protiopatřením soudů a policie.

V prohlášení, vydané, ve čtvrtek, hopvoří David Kaye a Alfred de Zayas o nedávném zatčení 14 katalánských vládních činitelů, o zablokování serverů zabývajících se referendem a o možnosti, že organizátoři protestů budou obžalováni z pobuřování.

"Bez ohledu na to, zda je referendum zákonné, španělské úřady mají odpovědnost a musejí respektovat ta práva, která jsou základní součástí demokratického procesu," zdůraznili experti OSN.

Ve středu se vyjádřil katalánský prezident Carles Puigdemont, že EU se ke Katalánsku obrátila zády. Katalánský ministr zahraničí Raül Romeva obvinil španělskou vládu z "brutálního potlačování občanů" a dodal, že EU "musí pochopit, že tohle je velký problém".

Ada Colau, primátorka Barcelony, vyjádřila v článku v deníku Guardian mírnější postoj. Apelovala na Evropskou komisi, aby "otevřela prostor pro vyjednávání mezi španělskou a katalánskou vládou s cílem nalézt demokratické řešení tohoto konfliktu."

Puigdemont obvinil španělské úřady, že "překročily hranice slušné demokracie" a že táhnou Španělsko zpět do Francovy éry. Jiní přirovnali zablokování serverů zabývajících se referendem k akcím vlád v Turecku, v Číně a v Severní Koreji.

Španělské vláda charakterizuje hnutí za nezávislost v Katalánsku jako projev "extremního nacionalismu" a "výraz populismu", podobně jako jinde v Evropě.

Pokud by Katalánci hlasovali v referendu pro nezávislost, Puigdemont oznámil, že ji vyhlásí do 48 hodin. Evropská komise se odmítla vyjádřit k tomu, co učiní, pokud katalánská vláda vyhlásí po nedělním referendu nezávislost.

Podrobnosti v angličtině ZDE


1
Vytisknout
9432

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017