Nigérijské letectvo při útoku na vesnice zabilo desítky lidí

31. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Nigérijské letectvo při útocích na vesnice ve státě Adamawa na severovýchodě země v prosinci zabilo nejméně 32 osob, upozornila Amnesty International.


Obyvatelé vesnic popisují, jak je ostřeloval bojový letoun a vojenský vrtulník, zatímco se snažili utéct, ve stejnou dobu, kdy stovky pastevců prováděly útok na jejich komunity odvetou za předchozí zabití.

"Zahájení náletů není podle žádného standardu legitimní metodou vynucování práva," říká Osai Ojighová, ředitelka pobočky Amnesty v Nigérii.

"Takové bezohledné užití smrtící síly je nezákonné, urážlivé a odhaluje šokující neúctu nigerijské armády k životům těch, kvůli jejichž ochraně údajně existuje," dodala.

Zpráva Amnesty je posledním skandálem armády v oblasti lidských práv a útok naznačuje, že smrtící krize mezi pastevci a zemědělci se vládě vymyká zpod kontroly.

Zprávy o špatném zacházení a excesech armády jen zřídkakdy končí voláním důstojníků k odpovědnosti.

Mluvčí letectva Olatokunbo Adesanya popírá, že by letectvo bombardovalo některou z lokací v regionu nebo střílelo na lidi. Tvrdí, že byla zahájena palba na odstrašení lupičů a vandalů a neví o žádných obětech.

Podle Amnesty však letectvo 4. prosince střílelo raketami na vesnice, aby odstrašilo od střetů v rámci cyklu násilí a odvetných útoků.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2018