Aféra novičok: V šestičlenné skupině Rusů podezřelých z útoku byla i žena

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Záznamy bezpečnostních kamer ukazují dva lidi nesoucí a obsluhující kontejner s otravnou látkou, zatímco ostatní zajišťují jejich činnost, napsal Kim Sengupta.


Vyšetřování útoku novičokem v Salisbury výrazně pokročilo, když bezpečnostní agentury a policie jsou si stále jistější, že prokážou zapojení Moskvy díky identifikaci těch, kdo spáchali pokus o zabití Sergeje a Julie Skripalových.

Vyšetřovatelé zhruba před 12 dny zúžili okruh podezřelých na 2-6 osob, včetně ženy. Ty zachytil záznam z bezpečnostní kamery. Bezpečnostní agentury také pokročily v prověřování osob, které dorazily do země ze zahraničí před otrávením Skripalových.

Lahvička nalezená v bytě Charlieho Rowleyho, který se spolu s partnerkou Dan Sturgessovou omylem otrávil nalezeným novičokem, údajně poskytla důkaz napomáhající vyšetřování. Rowleyho bratr Matthew vypověděl, že se Sturgessová postříkala na zápěstí z nalezené parfémové lahvičky.

Nicméně podezřelí z pokusu o zabití Skripalových přicestovali do Británie pod falešnou identitou a mezitím již také odjeli ze země.

Jedna vyšetřovací verze předpokládá, že útok byl proveden současnými nebo bývalými příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU, pro niž Skripal pracoval 15 let. Informace, které poskytl britské službě MI6 a jejím prostřednictvím i Američanům, vedla k odhalení až tří set jeho bývalých kolegů.

Panuje nicméně přesvědčení, že dosud nebyly nalezeny důkazy o zapojení vysoce postavených osob z Kremlu.

Britská vláda po útoku v Salisbury sdělila partnerům v NATO, že email Julie Skripalové byl v roce 2013 hacknut ruskými zpravodajskými službami. Panuje přesvědčení, že to mohla provést GRU a poté na kauze pokračovat. Ale bezpečnostní agentury odmítají sdělit, zda mají informace o tom, proč byl útok proveden.

Americké a britské zdroje v bezpečnostních službách potvrzují zprávu britské agentury Press Association, podle níž došlo k identifikaci osob podezřelých z útoku na základě videozáznamu z bezpečnostní kamery a kontroly v záznamech osob přijíždějících do země.

Ruská GRU je také terčem vyšetřování Roberta Muellera, které se týká ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Muellerův tým minulý týden obvinil 12 agentů GRU za hacknutí počítačů Demokratické strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7638

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018