Saúdská Arábie chce popravit pokojné aktivistky

22. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
 



Státní prokuratura v Saúdské Arábii požaduje trest smrti proti pěti aktivistkám, včetně aktivistky bojující za lidská práva Israa al-Ghomgham. Aktivisté jsou souzeni u protiteroristického tribunálu, přestože jsou obviněni čistě z pokojných protestů.

Saúdská Arábie také zablokovala vysílání feministické rozhlasové stanice. Podpořte ji!!

 




Státní prokurátor, který odpovídá přímo saúdskému králi, obvinil zadržené aktivistky z několika "trestných" činů, které se nepodobají běžným zločinům. Mimo jiné jsou obviněni, že "se účastnily protestů v regionu Quatif", "vyvolávaly protesty", "skandovaly hesla nepřátelská režimu", "pokoušely se vyvolat veřejné emoce", "filmovaly protesty a zveřejňovaly je na sociálních sítích" a "poskytovaly morální podporu aktivistům". Úřady vězní šest aktivistek už dva roky.

Mimořádný trestní tribunál pro "terorismus" je užíván od svého založení od roku 2008 stále častěji pro stíhání pokojných disidentů. Odsuzuje osoby k smrti za politicky motivovaná obvinění.

Saúdská Arábie se v poslední době snaží potlačit hnutí žen za lidská práva. Nejméně 13 žen bylo zatčeno pod záminkou, že ohrožují bezpečnost státu. Saúdská média proti nim vedou hysterickou kampaň a obviňují je, že to jsou "zrádkyně lidu".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8073

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018