Německo v pátek v Postupimi zahájilo zkušební provoz tramvaje bez řidiče

23. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



V pátek byl v německém městě Postupimi v bývalé NDR, nedaleko Berlína, poprvé na světě,  zahájen zkušební provoz první automatizované tramvaje bez řidiče. Řidič pro jistotu jen seděl na svém místě a tramvaj zpomalila nebo zastavila, kdykoliv někdo nebezpečně vstoupil do jízdní dráhy. Je to tramvaj značky Combino a vyrobila ji firma Siemens.

Obrovské výzvědné fiasko ruské GRU

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ruská vojenská tajná služba GRU vydala svým špionům, kteří se vydali do Salisbury "obdivovat katedrálu" (ve skutečnosti otrávit bývalého špiona Skripala) cestovní pasy s čísly jdoucími po sobě. Bylo zjištěno, že dalších 38 pasů s čísly jdoucími po sobě GRU vydala dalším svým špionům, kteří nyní mohou být identifikováni, stejně jako jejich akce.


Lži v Babišově bulváru

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Libanonu sirotci samozřejmě jsou, ale stará se o ně většinou širší rodina. V Libanonu je přes milion uprchlíků ze Sýrie, jejich situace je strašná, nemají zde ani právo pracovat, ani právo svobodného pohybu po zemi. Žijí buď ve stanech, nebo namačkání v bytech. Katar a USA teď stoply pomoc a vše je ještě horší. Nemají zde budoucnost. Ti, kteří jsou na černé listině Asadovy tajné policie, zpět nemohou, zmizeli by. Návratu se bojí všichni, byť o Sýrii sní. Pokud by někdo chtěl dát šanci na lepší život dětem bez rodičů, musí přijmout i jejich babičky, bratry atp., aby rodina zůstala celá. To je základ blízkovýchodní kultury.

O neutěšené situaci dětských uprchlíků v Libanonu

23. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Ze severního Libanonu hlásím, že zde sirotci jsou, byť jich není mnoho.Třeba tihle dva kluci - ti žijí šest let v tomto stanu. Klukům je 13 a 9 let. Žijí spolu se starším bratrem a jeho ženou. Každý den spolu s bráchou (tomu je 25) chodí po okolí sbírat plast a kovy, které pak prodávají. Z toho žijí. Každý denně vydělá dva dolary informuje  Markéta Kutilová.

Musí totiž platit i za pronájem místa na stan - 20 dolarů měsíčně. Jenže poslední tři měsíce dluží. Přestali totiž dostávat poukázky na potraviny 27 USD na osobu a měsíc. Ty dříve platil zejména Katar. Ale kvůli krizi mezi SA a Katarem končí tato pomoc, stejně tak svoji pomoc pro Syřany v Libanonu zastavují USA a omezuje EU. Dopad to má i na tyhle dva bratry - dřív chodili do školy a teď jim UNICEF přestal platit autobus, který je do školy vozil. Všech 300 dětí z tábora tak je bez školy. Kluci říkali, že se chtějí strašně moc vrátit do Sýrie a znovu si postavit dům. Starší plakal.


Novinky opět publikují neověřené nesmysly

23. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Alexander Tomský


Počet neněmeckých osob (tedy imigrantů), podezřelých z trestných činů, poklesl meziročně o 22,8 procent.

Kdykoliv píšu jakýkoliv článek pro renomovaná mezinárodní média, hotový text prochází v redakcích mezinárodních deníků pečlivou verifikací. Editoři posílají text před publikací zpět s dotazy o upřesnění a požadují doplnění odkazů, které dokládají, že tvrzení uvedená v článku jsou ověřená a jsou pravdivá, poznamenává Jan Čulík.

Novinky.cz zjevně nic takového nedělají. Zdá se, že si tam může každý publikovat jakýkoliv nesmysl. Budou-li ovšem média i nadále z komerčních důvodů strašit lidi lžemi, Česká republika se nikdy nedostane ze své současné virtuální reality. Média musejí mít odpovědnost a nepublikovat blázny a lháře.

Alexander Tomský v Novinkách.cz nyní  odmítá tvrzení, že kriminalita v Německu klesá, navzdory migraci:



Oficiální statistiky německé policie, dokazující, že kriminalita v Německu klesá, navzdory migraci, editory Novinek.cz nevzrušují. Koho by nějaká fakta zajímala.

Zde jsou, vybraná z oficiálního dokumentu policejních statistik zločinnosti za rok 2017, který vydal Bundeskriminalamt ve Wiesbadenu:

"Celkový počet zaznamenaných trestných činů v roce 2017 poklesl o 9,6 procent ve srovnání s předchozím rokem.

Míra trestných činů (počet trestných činů spáchaných na 100 000 obyvatel) poklesla z 7755 na 1000 obyvatel v roce 2016  na 6982 v roce 2017. Jde o pokles ve výši 10 procent.

V roce 2017 poklesl počet osob podezřelých z trestných činů z 2 360 806 v roce 2016 na 2 112 715. Je to pokles o 10.5 procent.

Ve srovnání s rokem 2016 poklesla pouliční zločinnost o 8,6 procent. Krádeže poklesly o 11,8 procent.

Počet násilných trestných činů poklesl o 2,4 procenta. Počet vražd poklesl o 1,6 procent.  Počet vážných zranění poklesl o 2,1 procenta."
 
Počet neněmeckých osob (tedy imigrantů), podezřelých z trestných činů, poklesl meziročně o 22,8 procent.

Rozhovor Britských listů 183.

Jaká je situace v USA před nadcházejícími volbami do Kongresu

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Sledujme, co se děje v USA, protože to pak ovlivní i situaci v ČR. Zatímco ČT zve do rozhovoru o USA Ladislava Jakla, my dáváme přednost rozhovorům s odborníky. V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoří o předvolební situaci v USA Bohumil Kartous s amerikanistou Kryštofem Kozákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. září 2018.

Corbyn: "My chceme, aby měli lidé ve svém každodenním životě moc"

22. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn na právě probíhajícím výročním sjezdů své strany:


"My chceme, aby měli lidé ve svém každodenním životě moc. To znamená demokracii při řízení těch průmyslových podniků, znamená to demokracii při řízení, an, při řízení britského denního tisku, a také to znamená demokracii na pracovištích."




Corbyn vyhlašuje explicitní otevřenou válku "mainstreamovým médiím". Zdá se to být nyní oficiální labouristickou politickou strategií:

K tomu šéfredaktor Financial Times Lionel Barber: Corbyn bojuje v minulé válce. Měl by skoncovat s posedlostí labouristů s tiskem a začít analyzovat koncentraci moci prostřednictvím gigantů sociálních sítí, jako je Facebook a Google a porozumět digitálnímu trhu zpravodajství...



Britská krize: Pokud Británie vypadne z EU bez dohody, země se rozpadne, varují ministři

22. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Vysocí činitelé britské Konzervativní strany nyní varují, že premiérka Mayová po pro ni katastrofálním summitu EU v Salcburku riskuje katastrofu na úrovni suezské krize v roce 1956. Mnozí činitelé Konzervativní strany se Mayovou snaží přesvědčit, aby začala usilovat o volnější obchodní svazek Británie s EU. To ale bude znamenat vznik hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, což by "zahájilo proces odchodu Severního Irska z Británie". Takový proces by znovu obnovil debatu o nezávislosti Skotska. "Nikdo nezamýšlel hlasováním pro brexit rozbít Spojené království," řekl jeden ministr. "Ti, kdo usilují o tvrdý brexit a jen vzdálenou vazbu Británie na EU si musejí uvědomit, jaké to bude mít důsledky pro budoucí existenci britského státu."

Angličané zuří proti "zločinné Evropské unii"

22. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut


Selhání britské premiérky Theresy Mayové, jejíž plán pro brexit evropská sedmadvacítka na pokraji summitu EU v Salcburku tento týden odmítla, vyvolal v anglické pravici a v anglickém bulvárním tisku zuřivé útoky proti "zločinné Evropské unii".

V evropském tisku zůstaly víceméně bez povšimnutí. Anglie mluví jen sama se sebou.

V Anglii - záměrně nepíšu "v Británii", protože ve Skotsku, v Severním Irsku a částečně nyní i ve Walesu převládají ostře proevropské postoje - šíří většina politiků a médií ohledně brexitu pozoruhodně lživý narativ, velmi silně připomínající lhaní někdejších komunistických režimů z doby před rokem 1989.

Argumentace je takováto:

Kanadský zákon zakázal českou pušku CZ-858

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nový kanadský zákon reklasifikuje dva typy střelných zbraní - většinu modelů pušky České zbrojovky CZ-858 a určité švýcarské střelné zbraně jako "zakázané" - což znamená, že jejich majitelé budou muset požádat o znefunkčnění těchto zbraní, anebo budou čelit jejich konfiskaci.


Pročpak se najednou v ČR netrestá poškozování obecního majetku? Tedy některé...

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pozn. red. Je to také trestný čin vyvolávání nenávisti vůči náboženstvím a menšinám. Zde jsou příslušné paragrafy Trestního zákoníku ČR. Nikdo je nepoužívá.

Zajímavé: Svobodná Evropa začíná po deseti letech znovu vysílat do Bulharska a do Rumunska. Kdy začne do Česka?

22. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Deset let po zrušení bulharského a rumunského vysílání jej Rozhlasová stanice Svobodná Evropa znovu obnovuje.

České a slovenské vysílání Rozhlasové stanice Svobodná Evropa bylo zrušeno v roce 1994. Demokratický ráj však v ČR ani na Slovensku nenastal. Kdy budou obnovena i tato vysílání, vtírá se otázka? (JČ)

30089

Média nastolují agendu a selhávají: Kde byli novináři, když vrcholila imigrační krize?

Ty syrský děti jsou v táborech už 3 roky...

22. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tohle fakt musí ven - od včerejška mi volalo asi 15 novinářů, že by děsně rádi jeli někam, kde jsou ty syrský děti, kde to je a jak se tam jako dostanou a prosimvás, ideálně hned, do pondělka abych to měl hotový. Aby bylo jasno, já sama píšu a tak trochu se za novinářku považuju, většina mých kamarádů jsou novináři a co se týče tématu migrace, spolupracuju s novinářema už dlouho a mám zkušenosti dobrý i špatný a snažím se sama psát o tom, proč je to v médiích tak, jak to je a upozorňovat, že nejsou všichni novináři blbý a marný, že jich tu spousta dělá skvělou práci. Ale tohle je na mně fakt moc. "Ty syrský děti" jsou v "těch táborech" už zhruba tři roky, pravidelně vychází reporty o tom, jak páchají sebevraždy a jsou traumatizovaný. Nezajímalo to NIKOHO, když jsme se na to s Pomáháme lidem na útěku snažili upozornit, většinou lidi v redakcích krčili ramenama, hele, sorryjako, teďka to nefrčí, píše Marie Heřmanová na Facebooku.

A teď začne zběsilej hon na sirotky...

21. 9. 2018 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

No vida. A teď začne zběsilej hon na sirotky ve všech uprchlickejch táborech, co jich kolem Sýrie je. Jelikož všechny reálně ohrožený děti už si odvezly civilizovanější státy, představuju si europoslankyni Šojdrovou, jak se síťkou na motýly v Řecku zběsile loví náhodně pobíhající caparty, kteří před ní mezi stany zoufale prchají a křičí "Ne, do Haviřova ne!". Z tohoto zážitku se pak rozšíří strašidelná uprchlická legenda o Humanitární Polednici, která si odnese každé dítě, co se rychle nezařadí do nějaké širší rodiny, nenalepí si vousy a neoblíkne se do vlajky ISIS.

Ale jako radost mám :-) I kdyby nic jinýho, je to důkaz, že vykašlat se na děcka si před volbama nakonec netroufne ani Babiš. Jasně, že to má z průzkumů, ale pak o nás ty průzkumy řikaj hezký věci. Jinak všichni pravděpodobně plánujou, že to po volbách usne. Tak uvidíme. Každopádně jsme aspoň prorazili jednu hnusnou, zdánlivě pevně zacementovanou zeď.

Vladimír Oršulík U hranice dítě stálo, z plna hrdla křičelo!

Do Babišistánu Neé!


Téma pro komunální volby

Nebezpečné řešení cyklistické dopravy v českých městech, na venkově i v přírodě

22. 9. 2018 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Cyklista srazil sedmdesátiletou ženu. Pod tímto nadpisem se v Plzeňském Deníku z 27. července píše:

Ke střetu cyklisty s chodkyní došlo včera kolem 14. hodiny v sadech Pětatřicátníků.

"Při jízdě se cyklista ročník 1993 střetl s chodkyní, ročník 1948. Došlo ke zranění chodkyně," sdělila Deníku policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Žena utrpěla středně těžké poranění.(hrl).

Později uvěřejnila rubrika Plzeňsko výzvu policie, aby se přihlásili svědci  této dopravní nehody.

Jak byla nehoda vyšetřena a kdo byl viníkem, se mi nepodařilo zjistit. Místem nehody je frekventovaná plzeňská křižovatka, kde se střetávají automobilová a veřejná doprava, která zde má přestupní uzel několika linek autobusů a tramvají.

Odtoku dividend z ČR lze bránit jedině podporou školství a domácího podnikání

22. 9. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Odtok dividend z ČR za loňský rok: 237 miliard, celkem 4.55% domácího HDP (druhé nejvyšší procento v Evropě, už jsme předběhli i Irsko, které je dividendovým průtokáčem).

Poměr dividend versus reinvestovaný zisk: v roce 2007 byl jedna ku jedné, dnes už převažují dividendy v nad reinvesticemi v poměru 1:0.6 (pět ku třem, pokud se to někomu takto líp vizualizuje).

Celkový historický odtok dividend: 3 000 miliard.

Tohle by měli v Praze vidět všichni voliči kohokoliv...

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Já myslím, že tohle by měli vidět pražští voliči kohokoliv, píše Josef Šlerka.

Kateřina Kňapová: Použití zobrazení stigmatizované skupiny pro politický boj, přičemž tato skupina má reprezentovat politického oponenta (zde Pirátskou stranu, která je rámovaná jako uživatel drog, tj. skupina neschopná spravovat obec).

Nejsou lékaři a přes hranici do německé nemocnice nesmíme

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


S mozkovou mrtvicí vás raději povezou skoro 40 km, i když nejbližší německá nemocnice s potřebným vybavením je jeden km daleko, a i s českými lékaři, takže by nebyla jazyková bariéra.

Dobrý den, napíšu Vám, i jak funguje Evropská unie - trojmezí Německa, Polska a České republiky, -  zdravotnictví a zásobování elektrickou energií ve Šluknovském výběžku,  ozval se  Mirek Bena. Tam - trošku přehnaně - nejsou (za socialismu byli) a ještě nějakou dobu asi nebudou lékaři, zubaře neseženete (většinově jsou v důchodovém věku).

Jak se Češi vyrovnají s příští ekonomickou krizí?

21. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Češi obecně vzato v současných (přechodně) mimořádně příznivých podmínkách mají zřejmě vůbec nejlépe, jak se mohou mít - v porovnání s tím, jak se budou mít přinejmenším po jednu či dvě následující generace.

Na globálním žebříčku společenského a ekonomického rozvoje zaujala letos Česká republika 26. pozici ZDE. Mezi lety 2005-2015 stouply disponibilní příjmy mediánové (nejčastěji se vyskytující, tedy nikoliv "průměrné") české domácnosti o 22 %, přičemž chudším stoupaly rychleji než bohatším ZDE. Během periody ekonomického růstu vláda každoročně hospodaří s mnohamiliardovým rozpočtovým schodkem, kterým dotuje státní výdaje nad rámec reálných příjmů ZDE a stále ještě získává z evropského rozpočtu o 50 miliard více, než do něj odvádí ZDE.

To nevymyslíš...

22. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Italská ultrapravice prosazuje proruského odpůrce očkování do vedení státní televize

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Rada italské státní televize RAI už podruhé nominovala Marcella Foau, euroskeptického novináře, který často šíří fake news, do funkce svého ředitele.

Foa zastává protihomsexuální, protiimigrantské a proruské nuázory a bojuje proti očkování dětí. Jeho kandidaturu podporuje vládnoucí ultrapravicová Liga, Pětihvězdičkové hnutí i Silvio Berlusconi.

Šéf Pětihvězdičkového hnuti Luigi Di Maio se vyjádřil, že Foa pomůže očistit televizi od "parazitů" z mainstreamových stran, které ji ovládaly po desetiletí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Skotsko přestane firmě Amazon dávat státní dotace, pokud nezačne svým zaměstnancům platit 240 Kč za hodinu

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bernie Sanders: Jestliže Skotsko dokáže požadovat, aby Amazon přestal zneužívat korporátní podpory a začal svým zaměstnancům platit slušnou mzdu, USA by to měly udělat taky. Je načase, aby se lidi dali dohromady a postavili se proti chamtivosti oligarchů.


 

Pro stoupence Czexitu:

Nepřekvapivě, britská premiérka utrpěla v Salcburku tvrdou porážku ohledně brexitu

20. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut


Vedoucí představitelé evropské sedmadvacítky během summitu EU v Salcburku relativně rázně odmítli plán Theresy Mayové na údajný "kompromis" ohledně brexitu. V rámci tzv. "plánu z Chequers" Mayová navrhovala, že by po odchodu z EU  Británie jaksi prováděla celní kontroly pro zboží přicházející zvnějšku do Evropské unie a předávala do Bruselu vybraná cla. Zároveň se chtěla Mayová víceméně plně přidržovat evropských předpisů ohledně kvality dováženého zboží a doufala, že to umožní Británii i po odchodu z EU volný obchod se zeměmi Evropské unie.

Páteční Guardian: Mayová ponížena, evropští předáci jí řekli: váš plán pro brexit nebude fungovat


Kdy konečně pochopíme, že i Česká republika má prsty v rozvratu Blízkého východu?

20. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Místy až surrealistická debata o syrských sirotcích skvěle ilustruje, do jaké míry je nezanedbatelná část české veřejnosti odtržena od reality. Několik let intenzivního šíření lží a polopravd vykonalo své, když řada z nás troubí na ústup před těmi, jež by každá civilizovaná společnost přijala bez jakýchkoliv debat. Anketa Parlamentních listů a hradní tlampač Jiří Ovčáček dokonce prozrazují, že mnozí odpůrci uprchlíků tady nechtějí pár desítek osiřelých dětí, ani kdyby se jich na své náklady ujaly české rodiny. Padá tak poslední výmluva „nastěhujte si je domů“. Stále však pevně věřím, že si většina české společnosti zachovala důstojnost a lidskost a je schopna pochopit, že i naše země má vůči lidem v nouzi na Blízkém východě nezanedbatelný dluh. 

30062

Generační shoda: Vylidňování a gentrifikaci nelze zastavit, ale kdo by to řešil, politika předkládá nesmysly a média papouškují...

20. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


41: Nic. Vylidňování je v současnosti nezastavitelný trend. Oni mají štěstí, jsou tu silnější vazby, do Zlína kousek. Ale mladí stejně odcházejí. Zachrání je jen to, pokud se podaří udělat ze Zlína regionální centrum budoucnosti. K tomu je ale daleko, jediné město mimo Prahu, kde významně narůstá počet lidí zaměstnaných v oblasti současných technologií, je Brno. Jinde zase, například v Ústí nad Labem, pokud se změní konektivita. Pokud budou lidé z Ústí za půl hodiny v Praze rychlodráhou, nemusí se stěhovat, mohou zůstat v Ústí, kde je mnohem levnější život. Nyní ale odcházejí pryč a je jedno, jestli je tam vzdělávací infrastruktura. Naopak. Tamní vzdělávací infrastruktura, zejména univerzita, vzdělává lidi, kteří pak odejdou. Ale současná vláda chce investovat do rozvoje facilit univerzity, místo do podpory konektivity a ve střednědobém horizontu zejména do podpory šancí na ekonomický "relaunch". 

Rozhovory Britských listů jako audio podcasty - můžete je poslouchat kdekoliv

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

od dubna 2015 vysíláme na přání Regionální televize každý pátek v této televizi náš patnáctiminutový Rozhovor Britských listů, zároveň je zveřejujeme v samotných Britských listech a na YouTube jsme z nich vytvořili samostatný kanál.

Rozhovorů Britských listů je už více než 180 a většina z nich je nadčasová. Jsme hrdi na to, že se nám podařilo za ty tři a půl roku vytvořit databázi opravdu zajímavých materiálů, mapujících systematicky poměry v České republice, často se věnujících podnětným tématům a zajímavým lidem, které běžná média ignorují.

Chceme, aby byly tyto rozhovory šíře k dispozici ke stažení jako audio podcasty, tak jsme vám k tomu vytvořili speciální stránku. Můžete si je nyní stáhnout jako mp trojky  a poslouchat je na mobilu kdekoliv.


Najdete ji také v pravém sloupci každého vydání Britských listů

Vaše redakce

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rusko se připravuje vystoupit z Rady Evropy

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Rady federace Valentina Mavijenková na jednání s předsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) Liliane Maury Pasquierovou prohlásila, že Rusko zkoumá možnost vystoupení z Rady Evropy v souvislosti s rozpory, které vznikly ve vztazích mezi Moskvou a Štrasburkem.

"Nazrává u nás vnitřní rozhodnutí vystoupit z Rady Evropy. Říkám vám to upřímně," prohlásila Matvijenková.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Stane se Česko "energetickým pupkem Evropy"?

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Chceme být zemí se strategickým, vpravdě klíčovým, významem pro Evropu? Staňme se energetickou páteří a baterií Evropy. V minulých týdnech jsem vyslechl dvě pozoruhodné myšlenky, které mi doslova vyrazily dech svým potenciálem, píše Martin Hausenblas.

Rozhovor Britských listů 182.

Zmatek a chudoba ve školství

14. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Česká republika se chová ke svým učitelům, k své budoucnosti, nejzhůvěřileji. Podle statistik OECD vydělává český učitel 56 procent platu jiného vysokoškoláka v české ekonomice. Je to nejhorší výsledek, jaký nějaká země v rámci OECD má. O situaci českých učitelů hovoří Bohumil Kartous s Danem Pražákem, studentem pedagogické fakulty UK a aktivistou ze studentského spolku Otevřeno. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. září 2018.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29727

Volkswagen opouští Írán, tvrdí Američané

21. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Firma Volkswagen opustí íránský trh, informují americká média. Zprávy naznačují, že Trumpova administrativa přesvědčila VW v rámci amerického úsilí zrušit jadernou dohodu s Íránem. VW zprávy nepotvrdil.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Svébytná výpověď o abcházské válce před 25 lety

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Gruzínský spisovatel Guram Odišaria odhaluje děsivé reálie dnes již téměř zapomenuté války v Abcházii v letech 1992 až 1993, v jejímž centru se řízením osudu ocitl. Nevyrovnají-li se obě strany sporu – Gruzie a Rusko – s touto minulostí a nezačnou nazývat věci pravými jmény, bude hrozit, že se její stíny s ještě větší silou vrátí.

Zdroj: ZDE

Přečetli jsme:

Máte se sirotky pravdu, psala šéfka podivné organizace Babišovi. Premiér text poslal do Lidovek, ty ho otiskly

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Taťjana Horáková vede organizaci, kterou přední české neziskovky neznají (jak už jsme psali). Uvádí, že je s premiérem v kontaktu a řeší s ním problémy, kterým musí její organizace čelit. “Komunikujeme spolu po telefonu, po e-mailu, jakkoliv. Já když je potřeba, tak s panem premiérem komunikuji. Musím to zopakovat: Premiér není náfuka, premiér je správný chlap na správném místě,” uvedla v telefonickém rozhovoru s Novým deníkem. Ten redakce chystá ke zveřejnění.

Zdroj: ZDE

Koert Debeuf: Přichází válka

20. 9. 2018

čas čtení 3 minuty



Útok na dvojčata v New Yorku dne 11. září 2001 byl počátkem nové éry, kdy se začala likvidovat globalizace, demokracie se octla v úpadku a začal vzestup autoritářského nacionalismu, argumentuje Koert Debeuf, historik specializující se na Blízký východ, ve své nové knize Tribalisation. Why war is coming. (Vznik kmenů v lidské společnosti. Proč přichází válka).

"Lidé ztratili důvěru ve vlády, v bezpečnostní služby, ve volný trh a v bankovnictví. Vědí, že se kdekoliv mohou stát terčem teroristických útoků. Už se ve svých společnostech necítí pohodlně. Jsou rozhněvaní, bojí se a jsou nejisti ohledně své budoucnosti. Poprvé si rodiče nejsou jisti, zda budou mít jejich děti lepší život než oni. Je to psychologická reakce na traumatickou událost," konstatuje Debeuf.

Přežili jsme tady válku. Víme, co to znamená nemít nic

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Tento Bosňan uzavřel svou restauraci a teď vaří jen pro uprchlíky




Tato restaurace vaří jen jídlo zadarmo pro migranty a uprchlíky, každý den.  Majitel, Asim Latić, svou restauraci přestal provozovat pro místní lidi letos v únoru. Od té doby poskytl více než 80 000 jídel úplně zadarmo.

Každý den do jeho restaurace přijde 400 až 500 migrantů.

Kam zmizel článek?

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Pěkný den,

rád bych se zeptal, kam zmizel váš dnešní článek o panu Klausovi ml.? ptá se Patrik Malina
Než jsem jej stihnul prozkoumat, po několika hodinách zmizel.

Google jej samozřejmě zachytil:
https://blisty.cz/art/92688-syrske-deti-patri-do-syrie-vaclav-klaus-ml-19-9-2018.html

To už jste zavedli cenzuru, či autocenzuru, tedy alespoň flagrantně? 


Jan Čulík:

Pod titulkem "Syrské děti patří do Sýrie." Václav Klaus ml., 19.9. 2018 jsme tu včera vydali šokující fotografii zavražděného dítěte v Sýrii, s rozbitým obličejem v krvavou směs. Byl to odkaz na fotografii, kterou na Facebooku zveřejnila Eva Zahradníčková, která se stará na ostrově Lesbos za děsivých podmínek o tamější dětské uprchlíky. 

Uvažoval jsem, zda máme takovou drastickou fotografii vydat, ale v souvislosti s indolentním a krutým výrokem Václava Klause ml. mi to přišlo výjimečně důležité.

Do rána samozřejmě Facebook tu fotografii odstranil. Máme ji uloženou, ale po úvaze jsem rozhodl, že ji už nezveřejníme.


Prosadí se ve Spojených státech nová ekonomická platforma?

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Od kolapsu americké investiční banky Lehman Brothers a vypuknutí globální finanční krize uplynulo deset let. Tato krize vdechla život celosvětovému antikapitalistickému hnutí - včetně Occupy Wall Street v USA či M-15 ve Španělsku. Novinář Nathan Schneider se domnívá, že jsme se dosud seriózně nezabývali příčinami tohoto ekonomického kolapsu a jeho drastickými dopady na obyčejné lidi. Schneider ve své nové knize Everything for Everyone: The Radical Tradition That Is Shaping the Next Economy popisuje alternativní ekonomický model, založený na družstevním vlastnictví, který se zrodil a následně rozvíjel po vypuknutí finanční krize.

Babiš v BBC: Británie by měla mít druhé referendum o brexitu. Mayová: Nikdy!

20. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ve čtvrtek v hlavních zprávách citoval rozhlas BBC Andreje Babiše a ministerského předsedu Malty Josepha Muscata, kteří svět informovali o převažující náladě evropské sedmadvacítky při jednání v Salcburku ohledně brexitu. Theresa Mayová se ovšem vzdorně zapřela a nové referendum odmítá. Její nepovedený plán pro brexit odmítá jak Evropská unie, tak brexitoví fundamentalisté v Konzervativní straně, tak Labouristé. Odchod z EU bez dohody bude pro Británii katastrofa. Začíná to být zajímavé (JČ): 

Babiš: "Doufáme, že nakonec uzavřeme nějakou dohodu, ale v podstatě jsem velmi nespokojen, že Británie odchází, takže možná bude lepší uspořádat nové referendum a možná, že lidi mezitím změní svůj názor. Evropa má spoustu problémů. Máme problémy s panem Trumpem ohledně cel, máme problémy se sankcemi s Ruskem, brexit, migrace, Turecko a tak dále, takže pro Evropu je to docela složitá doba a já jsem byl docela šokován, když bylo referendum oznámeno. 

Proč si myslíte, že by se mělo konat nové referendum? 

Protože pak bychom vyřešili tento problém docela rychle. 



Mayová: Žádné druhé referendum nebude. Moje vláda druhé referendum nepřijme:



Ostře stoupla pravděpodobnost, že Británie vypadne z EU bez dohody. Bude to pro ni katastrofa:



V Británii se blíží ústavní krize:


Guardian: Brusel naléhá, aby byl Babiš vyšetřován

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Babišův Agrofert dostal v roce od EU dotace ve výši 75 milionů euro, píše Guardian


Deník Guardian informuje o obvinění od organizace Transparency International, že Babiš nese odpovědnost za podvod s dotací od EU ve výši 2 miliony euro. Babiš totiž podle dokumentace, kterou získala organizace Transparency International na Slovensku, má stále prospěch z podniku Agrofert. Takže na schůzích v Bruselu Babiš spolurozhoduje o dotacích pro vlastní firmu a má střet zájmů. Ty dotace zneužívá k financování vlastní politické kariéry, takže dominuje svým oponentům," konstatuje David Ondráčka, ředitel Transparency International v ČR. 

Agrofert obvinění od Transparency International odmítl. Je prý založeno na chybné interpretaci slovenského zákona a termínu "konečný příjemce prospěchu" ve slovenském právu. 

30091

Pozvánka na festival o migraci

20. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vážení,

posílám vám srdečné pozdravy a dovolte mi prosím, abych vás pozval na festival Promised Land Divadla Continuo. Festival se uskuteční ve dnech 20. až 23. září na Švestkovém dvoře v jihočeských Malovicích a bude zahájen ve čtvrtek 20. září debatou o slovníku, jakým o migraci promlouvají politikové, média, vědecká a umělecká scéna v České republice, Rakousku - a jinde v Evropě - a jak se v čase tento slovník proměňuje. Jste srdečně zváni přijet a zapojit se do debaty!

S přáním hezkých zářijových dnů

Severní a Jižní Korea na cestě k denuklearizaci?

20. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský lídr Kim Čong-un na třetím mezikorejském summitu v Pchjongjangu podepsali důležitou dohodu o redukci vojenského napětí v militarizovaném pásmu. K 1. listopadu bude nad hranicí ustanovena bezletová zóna a obě armády zastaví dělostřelecká cvičení a další vojenské aktivity. Soul a Pchjongjang se dohodly také na tom, že odstraní několik těžce ozbrojených strážných stanovišť v demilitarizované zóně a že vytvoří námořní mírovou zónu ve Žlutém moři. Tyto postupné kroky a další opatření, o nichž se teprve diskutuje, mají vytvořit vzájemnou důvěru mezi oběma znepřátelenými zeměmi. Trumpova administrativa by neměla být tolik fixována na denuklearizaci Severní Koreje. Naopak by měla diplomatické úsilí Soulu a Pchjongjangu podpořit.

Bližší informace v angličtině ZDE

Zbrojením pro mír a stabilitu?

20. 9. 2018

čas čtení 5 minut

Foto: Děti v Jemenu, zraněné bombardováním Saúdské Arábie prostřednictvím i českých zbraní

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, Social Watch Česká republika a Česko proti chudobě a nerovnostem ze dne 20. září 2018

Při příležitosti Mezinárodního dne míru 21. září volá nezisková organizace NESEHNUTÍ po zastavení vývozu zbraní z České republiky do Saúdské Arábie. Poukazuje na to, že k embargu už dříve vyzval Evropský parlament či expertní tým OSN. Důvodem jsou především válečné zločiny, které koalice vedená Saúdskou Arábií páchá v humanitární krizí zmítaném Jemenu. Kontrola vývozů českých zbraní je podle aktivistů a aktivistek nedostatečná a vede k porušování lidských práv a narušování míru ve světě.

Česká republika nadále podporuje konfliktní a násilné režimy dodávkami zbraní a dalšího válečného materiálu. A to navzdory tomu, že před třemi roky spolu s dalšími státy OSN přijala 17 Cílů udržitelného rozvoje. V nich patří mezi hlavní priority prosazování míru.

30092

Proměňuje se česká společnost? Zmizí skrytý rasismus s obměnou generací?

Pan Okamura? Já vůbec nevím, co si o tom divném pánovi myslet...

20. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Já: Jak dlouho jezdíte s Uberem?

On: Dva měsíce
Já: Co jste dělal předtím?
On: Výkopové práce. V Pražské teplárenské. Ale nechal jsem toho, my dělali třináctky denně svátky nesvátky a manželce se to už nelíbilo.
Já: To je teda dřina.
On: To by bylo v pohodě, ale ty šichty byly dlouhý. 
Já: Kolik vám dávali?
On: Kolem stovky na hodinu. To dneska dostanete všude.
Já: Tak tady i víc, když jezdíte pořád.
On: Já to mám naplánovaný, jezdím jen osm hodin a pak za rodinou.

USA, které v Iráku vytvořily 4 miliony uprchlíků, příští rok přijmou jen 30 tisíc běženců

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tento týden oznámil, že Spojené státy příští rok přijmou jen 30 tisíc běženců. Jde o výrazný pokles oproti předchozím rokům, neboť předloni USA přijaly 85 tisíc uprchlíků. Postoj Bílého domu vůči běžencům byl často motivován politickými okolnostmi, a nikoli okolnostmi humanitárními. Jinými slovy, USA se často snažily ze svých povinností vůči lidem prchajícím před válkou vyvázat.

Jak by dnes vypadal v IDnes asi rozhovor s Hitlerem... ?

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Pozn. JČ: Česká média jako IDnes nebo ČRo budou tak dlouho normalizovat extremistické názory, až si podřežou větev a extremisté, jejichž pověst jim tak chytře vybudovali, jim zruší svobodu tisku.

I Český rozhlas systematicky normalizuje maniaky. Až tito autoritáři zruší svobodu tisku a vyhází z práce lidi jako Tachecí, budou se "novináři", kteří to umožnili, divit...  Pozn. red. (Odkdy je Tomský "politolog"? :))) )



Czech FM: The requirement to provide protection for refugees "is not legally enforceable"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

The acting Czech foreign secretary and chair of the Czech Social Democratic Party Jan Hamáček points out on Twitter to critics that the requirement to provide protection for refugees escaping war and persecution is "not legally enforceable". Implication? Do not ask us to help.


"I want to say unambiguously that it is not true that the migration compact defines migration as a human right. Nonsense. The document does not create any such right. The migration compact only mentions migrants' human rights, ie. their human rights as human beings, as a universal principle. The compact is not an international treaty and is not legally enforceable. The compact does not limit the sovereignty of any state and its decision-making about migration. Any lawyer will tell you that."




Neviditelná ruka nacionalismu?

19. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Těch, kdo se chlubívají, jak se těší na konec Evropské unie, se ptávám, zda se stejně tak nemohou dočkat i nasazení na frontě.

Rakouská nacionalistická a protievropská vláda naštvala italskou nacionalistickou a protievropskou vládu návrhem pro ni zcela nepřijatelným - plánem na rakouské občanství pro obyvatele Jižního Tyrolska. Ačkoliv podle logiky "alternativních" médií by měli být rakouští a italští populisté nerozlučnými spojenci, pravý opak je pravdou: Začali si jít navzájem tvrdě po krku.

Většina Evropanů chce přijímat uprchlíky

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

I když nesouhlasí s tím, jak se Evropská unie staví k uprchlickému problému. (Průzkum nezjišťoval, proč nesouhlasí.) Drtivá většina Evropanů však chce přijímat uprchlíky utíkající před válkou a pronásledováním. Průzkum Pew Research:


Miroslav Kalousek ve Sněmovně: V Řecku je 3500 dětí bez doprovodu rodičů. Ženevské konvence nás zavazují

19. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Miroslav Kalousek dnes ve Sněmovně:

8. července 2015 minulá vláda, kde dnešní premiér byl první místopředseda vlády, přijala usnesení, že Česká republika si dobrovolně vybere a dobrovolně se postará o 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka, kteří se tam ocitli, a obě dvě partnerské země v rámci Evropské unie samozřejmě nesmírně zatěžovali, protože se jednalo o obrovský kontingent, přijali jsme tohle rozhodnutí vlády s pochopením. Bohatá země, naprosto nezasažená migrační krizí se obrací ke svým partnerům a říká: my vám dobrovolně pomůžeme s 1100 lidmi, protože to je kapacita, se kterou si dokážeme poradit. My si ty lidi vybereme, my si je od vás převezmeme a my se o ně postaráme. To je platné usnesení vlády z 8. července 2015. Přijato jednomyslně.

Pracovníci maďarských kulturních institucí už nesmějí mluvit s novináři bez předchozího souhlasu ministerstva

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Evropa, rok 2018. Muzeum, divadlo nebo koncertní sál v Maďarsku už nesmějí hovořit s novináři bez předchozího souhlasu ministerstva. Musejí používat hezké "celé věty". Mají zakázáno umisťovat reklamu v určitých novinách.

Všechny státem provozované kulturní instituce a jejich zaměstnanci budou muset získat povolení od ministerstva lidských zdrojů 48 hodin  předem, pokud budou chtít sdělit něco tisku anebo organizovat akce oteveřené pro média. Instituce budou ministerstvu muset sdělit jméno a funkci osoby, která chce komunikovat s médii, jméno sdělovacího prostředku a také téma a "hlavní sdělení" tiskového prohlášení. 

Saša Uhlová píše v Guardianu o drastických poměrech českých zaměstnanců

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Deník Guardian zveřejnil z iniciativy francouzské komentátorky tohoto listu (dříve Le Monde) ve středu článek Saši Uhlové o drastických poměrech českých zaměstnanců, pracujících v manuálních zaměstnáních. Ani nemocní lidé nemají možnost se léčit, musejí chodit s bolestmi do práce, jinak přijdou o místo. Chybějí jakékoliv záruky civilizovaných pracovních podmínek, lidi musejí pracovat dlouhé hodiny bez nároku na pauzu či možnosti jít na záchod. Někteří lidé pracují za minimální mzdu až 17 hodin denně.  Nejděsivější ovšem je, že vydělávají tak málo, že se neustále propadají dál do zadluženosti. Čehož ovšem s nadšením využívají parazitičtí exekutoři. Obětí dlouhodobé zadluženosti je v ČR v současnosti 750 000 lidí a exekutoři jim odebírají tolik peněz, že nemohou platit činži. Uhlová píše o své kolegyni, pracovnici u běžícího pásu, která vydělává minimální mzdu, její čistý měsíční příjem je 9000 Kč, za činži platí 20 000.  Podle organizace Social Watch je v ČR obětí exekutorů 2,5 milionu lidí, čtvrtina obyvatelstva.

Uhlová v článku vysvětluje, proč lidé v této děsivé situaci nechápou, proč by měli pomáhat jakýmsi zahraničním uprchlíkům.

Uhlová záslužně medializuje jeden z nejděsivějších problémů současné České republiky, který žádní politici v ČR neřeší.

V Rozhovoru Britských listů hovoříme se Sašou Uhlovou o této děsivé situaci zde:

K sestřelení ruských velmocenských ambicí v Sýrii

19. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pokud ruská raketa sestřelí ruské letadlo, avšak navzdory tomu poškozený tvrdí, že za to mohou Židé ZDE, něco je tu hodně špatně. V tomto případě jde především o Putinovy velmocenské ambice na Blízkém východě.

Pozn. red. Putin posléze prohlásil, že se sestřelení letadla bylo souhrou nepříznivých okolností a že se Rusko soustředí na zabezpečování svých jednotek a vojenské infrastruktury. ZDE

"Strach je oblíbeným pocitem na internetu." Vyhrožování smrtí

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Německý komik Schlecky Silberstein natočil satirické video o ultrapravicových demonstracích v Saské Kamenici, v němž demonstranty parodoval. Satirické video odvysílala německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF:



Poslanec strany Alternative fuer Deutschland Christian Hansel si Schleckyho Silbersteina našel, dostavil se na jeho adresu s kameramanem, natočil informace u jeho zvonku a   zveřejnil na sociálních sítích jeho adresu.

Komikovi nyní vyhrožují  ultrapravičáci smrtí posílají mu antisemitské urážky.  Schlecky Silberstein tyto skutečnosti zveřejnil na svém blogu. Strana Alternative fuer Deutschland na něho zaútočila. Jeho "trapný postoj oběti" je prý "snahou stranu AfD umlčet".

Assange "usiloval o ruské vízum"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange podle některých pramenů usiloval o získání ruského víza. Začal předkládat příslušné dokumenty v den, kdy po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Trump: USA uvažují o trvalé vojenské základně v Polsku

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Polský prezident Duda navrhl, aby se nové americké základny v Polsku jmenovaly "Fort Trump".  ZDE

NBC News: Polský prezident Duda říká, že sdělil prezidentu Trumpovi, že by "velmi chtěl, abychom založili v Polsku trvalé americké vojenské základny, které nazveme Fort Trump... Jsem pevně přesvědčen, že je to možné."





Americký prezident Trump v úterý ve Washingtonu prohlásil, že Washington "vážně zvažuje" žádost o trvalou americkou vojenskou základnu v Polsku a odpuštění vízové povinnosti pro tuto zemi.

Poněkud trapný záběr, zveřejněný Bílým domem: polský prezident Duda musel při společném podpisu dokumentů v Bílém domě stát, zatímco Trump seděl za stolem:


Přečetli jsme:

Nástup elektromobility promění český autoprůmysl. Někteří výrobci mohou začít krachovat, říká ekonom Marek

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Automobilový průmysl patří mezi klíčové sektory české ekonomiky. Rostoucí trhy Číny a Indie ve spojení s nástupem elektromobility ho mohou zásadně ovlivnit. "Růst podílu elektromobilů ovlivní zejména některé subdodavatele," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Sirotci skončili v guláši

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Když se kácí pes, rozkřikl se ondyno, a je to opravdu už dávno, rozčílený soudruh na politickém školení, na němž hovořil „o přehmatech“, ale aby si nezadal, uzavřel větu logicky: lítají chlupy. Můžeme dnes parafrázovat jeho heslo v novém duchu. Když se vaří volební guláš, humanita a etika jdou stranou. Tak nám to prezentuje nejlepší slovenský kuchár súdruh Babiš. Je evidentní nesmysl, že by sirotci ohrožovali bezpečnost státu nebo jeho finanční rozpočet. Jediné co ohrožují, je pověst tvrdého muže, který ze svého neustoupí, ač je kvůli tomu někdy nutné třikrát denně názor měnit.

Celý text: ZDE

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
55829