Summit k dokončení dohody o brexitu (údajně) proběhne 25. listopadu

16. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Páteční deník Times: OPUŠTĚNÁ MAYOVÁ KLOPÝTÁ DÁL:


Předseda Evropské rady Donald Tusk vyjádřil znepokojení nad politickou labilitou v Londýně, když vyzval k mimořádnému summitu "finalizujícímu a formalizujícímu" dohodu o brexitu uzavřenou s britskou premiérkou, informují Daniel Boffey a Jennifer Rankinová.


Je zjevným příznakem nervozity panující v Bruselu, že předseda Evropské rady oznámil, že se lídři sejdou v neděli 25. listopadu, pokud "se nestane nic mimořádného".

Tusk prohlásil: "Dobře jsem si všiml včerejšího prohlášení premiérky Mayové. Samozřejmě nesdílím premiérčino nadšení pro brexit jako takový. Od samého počátku jsme nepochybovali, že jde o situaci, kdy všichni ztratí, a naše jednání se týkají pouze omezení škod."

Dodal, že nejlepším řešením by bylo zrušení celého brexitu. O tom se kupodivu začíná docela vážně hovořit i v samotné Británii.

Dále vyzval velvyslance, aby nepřicházeli s "příliš mnoha komentáři", až budou v pátek zkoumat text smlouvy, ještě před jednáním 27 ministrů v pondělí. Zdálo se však, že největší obavy bývalého polského premiéra vyvolává situace v Británii. 

Potíž je, že dohodu, kterou se Mayové podařilo "vyjednat" s Evropskou unií, považují za nepřijatelnou skoro všichni poslanci Dolní sněmovny a dali jí to ve čtvrtek dopoledne během tříhodinového jednání také drsně najevo. Fundamentalističtí stoupenci brexitu (John Redwood) tvrdí, že dohoda je "horší než setrvání v EU". Nemají ale žádné řešení a Evropská unie už  nehodlá s Británií dále vyjednávat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2018