Rozum do hrsti ohledně skandálu Babiš

16. 11. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
V kauze Čapí hnízdo jde to, že Babiš podvodně získal asi 50 milionů korun z EU. Já osobně nepochybuji, že se to stalo, že to byl kriminální čin. Nicméně musí se to prokázat u soudu. Když se podívám na vývoj kauzy Rath, nejsem optimistický, že Čapí hnízdo naše policie a justice může zvládnout. Ale pořád lepší než čunkiáda.

 

Je nepochybné, že trestně stíhaný člověk nemá být premiér. Není ale pravda, že by to na Západě nebylo úplně možné. Berlusconi nebyl stíhaný jako premiér, protože jako premiér měl imunitu, Fillon neodstoupil z kandidatury na prezidenta Francie ani jako trestně stíhaný (naštěstí ho voliči nezvolili, ale podporu měl i tak poměrně velkou... a nebýt Macrona, asi by vyhrál), izraelský premiér je také stíhán policií, dokonce i s manželkou.

To, že Babiš chce být premiérem navzdory všem problémům s Čapím hnízdem, je sice ohavné, ale je to politická realita. Jediná možnost, jak to efektivně vyřešit rychle a ve prospěch celé země, je porazit ho ve volbách. K tomu ale ty kriminální skandály nepomáhají. Problém Babiš nemá řešení v tom, že bude Babiš usvědčen a zavřen do vězení. Je velmi pravděpodobné, že i z vězení by mohl řídit své hnutí a mít kolem 30% podpory.

0
Vytisknout
14455

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2018