Milan Kohout: V holocaustu nezahynuli jen židé

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Jelikož bojujete za odstraňování takzvaných “Fake News” ze sociálních sítí, tak byste si měl obrazně řečeno “zamést před vlastním prahem”.

V dnešním vydání jste publikoval přejatou částečnou “Fake News”od pana Marka Hilšera, který píše, cituji:

“Vzpomeňme na 6 milionů žen, mužů a dětí, které v továrnách na smrt zavraždili nacisté.”

Tato částečná “Fake News”, vyvolává dojem, že v nacistických koncentračních táborech, nazývaných “továrny na smrt”, zahynulo jen 6 miliónů lidí, píše Milan Kohout.

 

Což samozřejmě vytváří politicky účelový dojem, že v koncentračních táborech zahynuli jen příslušníci židovské náboženské skupiny.

Já vím, že Marek píše o obětech židovského Holokaustu, který dnes s respektem vzpomínáme, ale jeho formulace je vyloženě nešťastná a dnešní mladou generaci matoucí.

Když jsem se vždy ptával svých studentů na College v Bostonu, kolik lidí umučili nacisté v koncentračních táborech, tak mě téměř vždy odpověděli, že 6 miliónů židů. O ostatních obětech neměli téměř ponětí, protože právě slyšeli jen takovéto, Markem opakované “částečné Fake News”.

Tady je ofocený výřez hesla z Československé encyklopedie, který zmiňuje počet zavražděných lidí v nacistických koncentračních táborech.



Jak se mají cítit pozůstalí tohoto děsivého zločinu nacizmu, jejichž zavraždění příbuzní, mezi nimiž byly statisíce dětí, jsou z takto účelově pokroucených výroků vyškrtnuti?

Váš boj proti “Fake News” v tomto případě jasně ukazuje, jak je někdy těžké označit co je již “Fake News” a co není.

Proto by se mělo v první řadě bojovat za svobodu slova a nechat každého napsat co chce, ale napravovat pokroucná fakta proti argumentačními útoky, používajícími rovněž svobody slova. 

https://blisty.cz/art/94313-mezinarodni-den-holocaustu.html


Pozn. JČ: Přiznám se, že kritice Milana Kohouta dost dobře nerozumím. Pan Marek Hilšer právě ve své přípomínce konstatuje, že nacisté usmrtili "lidi", nikoliv tedy výlučně židy. Nekategorizuje oběti podle etnické či národní příslušnosti.

Kromě toho, komunistická Československa encyklopedie, kterou má Milan Kohout v Bostonu zřejmě k dispozici, příhodně jaksi zapomněla na koncentrační tábory v sovětském Rusku, v komunistických zemích východní Evropě po druhé světové válce a v Číně a v KLDR, kde existují dodnes.

0
Vytisknout
10349

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2019