Mezitím v Absurdistánu 95:

Vraždění divočáků, manželku smíte podle návrhu zákona bít jen jednou, národovecké lavičky a skandál Kaczyńského

30. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Posledním čtrnácti dnům v Polsku samozřejmě dominovala tragická vražda primátora města Gdańsk (ZDE). Někteří lidé říkají, že se to může stát významným momentem pro budoucí polskou politiku, že po této vraždě už nemůže níc zůstat takové, jaké to bylo. Strana Právo a spravedlnost však rychle stáhla všechny snílky k zemi, jednak tím, že začala ve veřejných médiích šířit šokující propagandu, obviňující opozici, a jednak chováním šéfů této strany - Jarosław Kaczyński a jeho stoupenci se například rozhodli neúčastnit se minuty ticha na Adamowiczovu památku a vstoupili do jednací síně až po této poctě. Veřejnost na druhé straně projevila obrovskou podporu pro usmrceného primátora. Spontánně zorganizovaná sbírka  na Facebooku,  jejíž organizátoři doufali, že vyberou tak 1000 zlotých (6000 Kč) pro charitativní organizaci, kterou Adamowicz podporoval, shromáždila ohromujících 15 991 611 zlotých (cca 96 milionů Kč).

 

Avšak zatímco jsou Poláci dále šokováni touto vraždou, neznamená to, že jiné problémy zůstávají bez pozornosti. Vládní plán zmasakrovat všechny divočáky pod záminkou boje proti epidemii horečky afrických sviní (ASF) vyvolal protesty po celé zemi. Kromě ekologů a expertů, kteří poukazují na to, že masové vyvraždění celého jednoho biologického druhu bude při boji proti této nemoci kontraproduktivní a zároveň to vyvolá  v ekosystému neočekávané důsledky   (připomeňme si vyvraždění vrabců v Maově Číně v roce 1958 , které vedlo k rozšíření hmyzu ničícího úrodu, což vedlo k hladomoru), vznikly po celé zemi  hromadné protesty včetně peticí a pouličních demonstrací i blokády lovů ekoaktivistyProtestovali často i lovci sami.    Dokonce i nechvalně známý Jan Szyszko, bývalý ministr životního prostředí, který proslul svým ničením lesů a láskou pro lovy, se vyjádřil, že toto masové vraždění je nesmyslné.

Po vlně těchto obrovských protestů dala vláda hlavu do písku - ještě před několika měsíci se pan ministr vychloubal, že bude nutno vyvraždit v Polsku VŠECHNY divočáky. Teď se snaží přesvědčit veřejnost, že počet letos usmrcených zvířat nebude o nic vyšší než v předchozích letech. Říkají nyní, že takzvané "sanitární vybíjení" bude nařízeno jen v několika málo okresech, kde se to bude provádět mimo pravidelně plánované lovy. Důsledkem je naprostý chaos, protože ani lovci nyní nevědí, kolikv divočáků by měli usmrtit. Kromě toho, vzhledem k tomu, že tato choroba se šíří krví a  virus dokáže žít mimo svého hostitele po dobu až sedmi měsíců, je možné, že ten virus především šíří sami lovci. Samozřejmě  během toho sanitárního vybíjení divočáků budou muset být splněny speciální hygienické podmínky (a za to dostanou lovci za každého uloveného divočáka 650 zlotých (cca 4000 Kč). Zároveň se ale budou konat i  normální pravidelné lovy divočáků. Jak sdělil jeden z těchto lovců televizním reportérům, je naprosto nejasné, kdy se bude lov považovat za "sanitární" a kdy se bude považovat za regulérní, protože, samozřejmě, předem, před zmasakrováním divočáka, není možné určit, zda je nakažen tou chorobou nebo ne. Proto je mnoho divočáků usmrcováno a kucháno hned na místě, takže jsou všude kaluže krve, což samozřejmě jenom rozšíří nemoc ještě více, na mnoho kilometrů, protože mnoho lovců vozí mrtvoly divočáků na konstrukcích přimontovaných k zadním částem jejich automobilů. Na internetu je spousta videí sněhu, potřísněného krví:



a záběry psů kousajících mrtvé nebo zraněné divočáky:





Takže proč pokračovat v tomto masakrování zvířat, vzhledem k tomu, že je zjevné, že to v boji proti chorobě vůbec nepomůže?

Nedávné místní volby potvrdily, že strana Právo a spravedlnost ztrácí podporu ve velkých  městech a je nepravděpodobné, že se jí podaří tyto voliče získat zpět. Proto se strana PiS soustřeďuje na získávání voličů na venkově. Mnoho farmářů považuje požadavky na bioasekuraci za nepříjemné. Nechtějí se starat o svůj dobytek, zejména proto, že je-li virus objeven u prasat v jejich oblasti, nemohou pak to maso vůbec prodat. Skoro 90 procent peněz z Evropské unie, určených pro boj proti chorobě ASF, zůstává nevyužito a 3 ze 4 polských farmářů bioasekurační opatření vůbec nikdy nezavedli. A tak bylo  namísto nucení farmářů, aby dodržovali hygienické požadavky, se vláda rozhodla, že zorganizuje hromadné masakrování zvířat v rámci boje proti ASF. Tak byli spokojeni jak farmáři, tak lovci. Ono to jen bohužel nedopadlo tak, jak to dopadnout mělo.

Jinou věcí, v níž vláda musela nedávno ustoupit, byla reforma zákona o domácím násilí. Novela tohoto zákona navrhovala, že by mělo být bití manželky trestným činem pouze v tom případě, když to uděláte více než jednou.  Po obrovských protestech nejenže vláda udělala obrat o  180 stupňů, ale dokonce začala lhát, že takový zákon nikdy zavést nechtěla.  Jejich zoufalá snaha zakamuflovat skandál v Národní bance, kde, jak se ukázalo, byly dvě nekvalifikované blondýny, jimž média začala přezdívat "dvorní dámy v bance", snad nejlépe placenými vládními úředníky v Evropě   (vydělávaly více než prezident Macron či britská premiérka, nemluvě o polských politicích) také má velké úspěchy. Zatímco předseda banky odsoudil celý skandál jako "ostudné, brutální, primitivní a sexistické mučení dvou matek, jejich manželů a rodin" , představitel banky obvinil média ze "sledování, ponižování těchto žen a ponižování jejich lidských práv".    To jen vyvolalo další skandál poté, co vyšlo najevo, že právní firma, která dostala úkol banku hájit, byla také přeplacena - dostala zaplaceno několikrát více, než je honorář nejdražších právníků v Polsku. Avšak zjevně   "hájit národní zájem" drahé být musí...

Ale aspoň něco za ty peníze dělají. Jedna z absurdně přeplácených paní je zaměstnána jako "manažer pro komunikaci" a je tak, de facto, vlastně mluvčí této banky.    Avšak od vzniku tohoto skandálu (vlastně už předtím) s ní nebyl nikdo schopen vůbec komunikovat.

Strana Právo a spravedlnost nemá ráda levné věci. To ovšem nutně neznamená že získává za své peníze dobrou hodnotu. Odložený program takzvaných "laviček nezávislosti" se také proměnil v naprostou katastrofu. Tyto nepraktické "multimediální lavičky" nejsou k ničemu, pokud byste si na ně chtěli sednout, avšak vyhrávají z reproduktorů vlastenecké písně a projevy maršála Piłsudského. Nejenže vypadají hnusně, ale jsou také velmi špatné kvality.



Začaly reznout hned za několik týdnů a odlupuje se z nich barva.   A to všechno za pouhých 30 000 zlotých (180 000 Kč) za lavičku - celkový rozpočet pro tento program je 4 miliony zlotých (24 milionů Kč). Jeden místní podnikatel z jednoho malého města se rozhodl vládu zahanbit a zafinancoval praktickou a esteticky příjemnou lavičku za zlomek této ceny... 

A tohle měl být vlajkový projekt strany Právo a spravedlnost, byl však dokončen pozdě, za přehnanou cenu, je ošklivý a byl proveden ve strašlivé kvalitě. Je to možná proto, že strana Právo a spravedlnost nemá žádné odborníky ani lidi s manažerskými schopnostmi. Světoznámý hřebčín arabských koní v  městě Janów Podlaski, který během své 200 leté historie přežil dvě světové války a 45 let komunismu, se po pouhých třech letech správy stranou Právo a spravedlnost octl na pokraji bankrotu.    Nyní se něco podobného odehrává v dopravním podniku Koleje Dolnośląskie, což je regionální železniční dopravce sídlící ve Vratislavi, považovaný za nejlepšího železničního dopravce v Polsku. Tato firma, v důsledku chytrého managementu a inteligentních investic, překonala všechny rekordy - za posledních 5 let zvýšili počet cestujících o 480 procent. Jen v roce 2018 měli o 2,2 milionu cestujících více než v předchozím roce.  Šéf firmy byl chválen za to, že znovu otevřel mnoho zlikvidovaných železničních tratí a zlepšil kvalitu vozového parku i kvalitu přepravy pro cestující. Jenže když získala v regionální sněmovně moc strana Právo a spravedlnost, tohoto schopného managera bez důvodu vyhodili a nahradili ho člověkem z PiS bez jakékoliv zkušenosti se železnicemi - do takové míry, že přiznává, že vlakem nejel déle než deset let.    Ale možná, že bude řídit svou železniční společnosti v souladu s "vlasteneckými hodnotami", protože to je, jak se zdá strategie, kterou pro železnici podporuje vláda...  

Jaké hodnoty řídí polskou zahraniční politiku, to zůstává neznámé. Jedna věc je však trvalá: je to nikdy nekončící řetězec katastrof. Od Nového roku se polské vládě podařilo rozzuřit Irsko tím, že najednou polská vláda porušila společnou frontu EU při vyjednávání o brexitu a podpořila nerealizovatelné britské požadavky.    V Norsku vznikla diplomatická krize: Norsko totiž požadovalo odvolání polského konzula s tím, že jeho zásahy do práce norských sociálních služeb se naprosto neslučuje s jeho rolí diplomata, a obvinilo ho z "nevhodného chování vůči veřejným činitelům".    Polská vláda a polská diaspora v Norsku konzula podpořily   a stěžují si, že norský Barnevernet, instituce bojující proti týrání a zneužívání dětí, odebírá děti jejich polským rodičům příliš lehce. K tomuto skandálu nedošlo poprvé, předchozí konzul musel být odvolán z Norska r. 2011 poté, co srovnal Barnevernet s Hitlerjugend.    Skutečnost, že Polsko nedávno poskytlo azyl jedné norské občance, která uprchla do Polska poté, co jí Barnevernet chtěl odebrat její druhé dítě a obvinil matku, že je narkomanka, tu krizi nenapomůže vyřešit.

A jako by to nestačilo k rozčílení našich evropských sousedů, Polsko se rozhodlo podpořit Donalda Trumpa a uspořádat v únoru jeho konferenci o Íránu. Íránský velvyslanec se vyjádřil, že i když  Írán "nepovažuje Polsko za nepřítele",   jeho nedávné akce ohrožují 540 let polsko-íránského přátelství... Festival polského filmu v Teheráně byl zrušen a vyskytují se neověřené zprávy, že Írán odmítá polským občanům vydávat víza.

Ale máme také nové přátele. Po setkání s Jairem Bolsonarem se vyjádřil prezident Andrzej Duda, že sdílí "konzervativní hodnoty a ideologii"   svého brazilského protějšku.

Bůh pomáhej Polsku! Jednou nadějí je, že strana Právo a spravedlnost letos prohraje volby. Což se zrovna tak trochu přiblížilo: Jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že Kaczyńského protekční spolupracovník se podílel v důlním koncernu KGHM Polska Miedź na korupčním skandálu a bylo to zameteno pod koberec a whistleblowera, který to udal, vyhodili, byla zveřejněna tajná nahrávka   Jarosława Kaczyńského.   V těchto audiozáznamech Kaczyński vyjednává jménem  obchodní dohody jménem firmy, o níž se dlouho podezřívá, že je základním zdrojem financí strany Právo a spravedlnost. Nahrávky potvrzují nade vší pochybnost, že strana Právo a spravedlnost řídí podniky, což je v Polsku zákonem zakázáno. Rozhovor se týká jejich tajného podnikatelského plánu, v jehož rámci plánovali stavět kancelářské věžáky na pozemcích, které podezřelým způsobem získala předchozí Kaczyńského strana a pak je převzala síť firem a nadací, které řídí Kaczyńského lidi.  Celá ta záležitost je složitá, ale její součástí byly plány měnit politická rozhodnutí ku prospěchu tohoto projektu a získat obrovské úvěry od státem řízených bank. Na nahrávkách se nám objevuje jiná tvář Kaczyńského - je to cynický, schopný vyjednavač, který si je plně vědom, nazvěme to, složitých právních okolností existence jeho podniků, dobře ví, co dohodli jiní lidé a je ochoten zneužívat státních institucí k vlastnímu prospěchu - dokonce odmítá zaplatit svému obchodnímu partneru za už provedenou práci a doporučuje mu, aby ho šel žalovat (soud, kdyby šlo  všechno podle Kaczyńského plánu, by už  byl pod plnou kontrolou strany Právo a spravedlnost). Avšak nejděsivější na těchto nahrávkách je skutečnost, že Kaczyński na nich jedná nikoliv jako cynický oligarcha, ale jako muž natolik izolovaný od skutečnosti, že se mu vůbec nezdá, že by na jeho jednání mělo být něco špatného.

Zdá se, že ani hození Batrłomieje Misiewicze, mladého protekčního spolupracovníka bývalého ministra financí   pod vlak (Misiewicz byl zatčen za korupci   pouhý den předtím, než byly zveřejněny Kaczyńského nahrávky) asi nebude k zvládnutí této krize stačit. Rozklad možná začal.

Když teď musela být evakuována ubytovna v Tatrách vrtulníkem poté, co byla zasažena sněhovou kalamitou, jeden turista požadoval, aby ho na místě nechali , s tím, že když byl v ubytovně izolován sněhovou kalamitou jen s několika tamějšími zaměstnanci, byla to jeho jediná šance na trochu klidu. Kamaráde, vzhledem k tomu, co se teď děje v Polsku, přeju ti, aby letos zima v Tatrách trvala opravdu dlouho!


0
Vytisknout
11961

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019