Venezuela: Maduro vyzval ozbrojené skupiny, aby "udržovaly pořádek"

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Venezuelský autoritářský lídr Nicolás Maduro oznámil třicetidenní plán úspor a prohlásil, že provládní polovojenské organizace colectivos musejí "bránit mír v každém bloku", informuje v listě Guardian Tom Phillips.


Ozbrojenci mají vládě pomoci potlačit nepokoje. Maduro v televizním projevu řekl, že nemá na výběr a musí zavést drastická úsporná opatření, zatímco úřady obnovují klíčové části elektrické sítě po sérii selhání dodávek proudu od 7. března.

Experti a Madurovi političtí oponenti tvrdí, že opakované kolapsy elektrické rozvodné soustavy, kvůli nimž miliony lidí zůstaly bez světla či vody, jsou výsledkem mnohaletého zanedbávání, korupce a nekompetence.

Avšak Maduro v nočním projevu opakoval, že Venezuela čelí "brutálnímu útoku" politických oponentů a jejich příznivců v Bílém domě. "Čelíme skupině monster, která chtějí Venezuelu zničit," řekl Maduro.

Uprostřed rostoucích obav, že venezuelská krize přechází do nové násilné fáze, Maduro nařídil "revolučním a vlasteneckým" příznivcům vlády a ozbrojeným provládním gangům (colectivos), aby se mobilizovali "na obranu míru v každém barriu, v každém bloku".

"Náš mír nám nevezmou," tvrdil Maduro.

Minulý týden se druhý muž režimu Diosdado Cabello objevil ve videu bok po boku s desítkami maskovaných mužů a žen, které označil za "obránce míru", u nichž se však mnozí obávají, že dostali za úkol násilně potlačit opozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6593

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2019