Rozpadá se křehký mír v Kolumbii?

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Historická mírová dohoda mezi vládou a povstaleckými milicemi FARC čelí zatím nejvážnější zkoušce, napsal Ted Piccone. Dohoda ukončila více jak padesátiletý konflikt, který zabil nejméně 260 000 Kolumbijců a vyhnal z domovů takřka sedm a půl milionu dalších. Tento historický úspěch nicméně narazil na významná úskalí v oblasti politické legitimity a implementace.


Po úvodní a z větší části úspěšné fázi demobilizace a odzbrojování se hlavní aktéři snaží zvládnout nákladnější a více destabilizující stádia reintegrace bývalých ozbrojenců, rostoucí produkce drog, nedostatečného rozvoje venkova a reparací vyplácených obětem.

Nejvážnější hrozbou je nicméně složitý vztah dohody k pravdě, spravedlnosti a usmíření. Nedávné události naznačují, že prezident Iván Duque Márquez zvolený vloni v červnu na základě slibů revidovat klíčová ustanovení dohody je rozhodnut podkopat centrální mírové ujednání o podmíněné amnestii kvůli tomu, aby uspokojil konzervativní koaliční partnery, kteří dohodu nikdy plně nepřijali. A guerilly, které dohodu nikdy nepodepsaly, nebo od ní mezitím odstoupily, se spřáhly s kriminálními ozbrojenými skupinami za účelem destabilizace bezpečnostního prostředí, které je i tak pod rostoucím tlakem kvůli přílivu uprchlíků z Venezuely.

Chráněnec bývalého prezidenta Uribeho odmítajícího mírovou dohodu Iván Duque Márquez v červnu 2018 vyhrál volby se slibem, že napraví nedostatky dohody. Od té doby co nastoupil do úřadu důsledně brzdí její implementaci. Poslední rána přišla v březnu, když vetoval části mírové dohody věnované kontroverzním ustanovením ohledně justice v přechodném období. To vedlo lídry FARC a Santosovy frakce prosazující mír k prohlášení, že tento krok představuje vážnou hrozbu mírové dohodě, která již byla ratifikována Ústavním soudem a Kongresem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7918

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2019