Kde vznikne další "islámský stát"?

3. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Dávno před tím, než se v únoru zhroutila poslední bašta "islámského státu" v syrském městě Baghúz, skupina se vracela k podobě konvenční militantně-džihádistické organizace, napsal Bobby Ghosh. Uplatňuje taktiku udeř a uteč a sebevražedné bombové útoky, aby šířila strach. Nyní jde pouze o jednu z mnoha teroristických organizací operujících z ilegality a neustále střídajících úkryty.


Jde o potupný konec skupiny, která na svém vrcholu ovládala oblast o velikosti Británie. Ztráta území zkomplikuje vládám a protiteroristickým agenturám zadržování "islámského státu", ale zrovna tak omezí schopnost teroristů najímat nové bojovníky a shánět peníze. Bude nyní muset soupeřit s dalšími džihádistickými organizacemi bez výhod, kterým se těšila, dokud byla uzavřena ve vlastním pseudostátě.

To bylo mnohem více než jen otázka prestiže: Poskytovalo to hmatatelné výhody. Na prvním místě šlo o roční výnosy - primárně z daní a pašování ropy - ve výši stovek milionů dolarů a schopnost verbovat mezi deseti miliony "občanů", přičemž současně organizace také přitáhla desítky tisíc bojovníků a příznivců z celého světa.

Situace měla také politický rozměr. Když se lídr "islámského státu" Abú Bakr al-Bagdádí v roce 2014 sám jmenoval chalífem, nárokoval si velení nad všemi džihádisty. Jeho schopnost obsadit a udržet území - včetně velkých měst jako Mosul - posilovala nárok na loajalitu. (Většina muslimů jej zcela odmítla.) Lídři dalších teroristických skupin uznali Bagdádího za suveréna a džihádističtí teroristé se možná dohadovali o jeho nároku, ale málokdo zpochybňoval jeho úspěch.

Ačkoliv výhody kvazistátnosti učinily z "islámského státu" terč závisti ostatních teroristických skupin, bylo těžké ho napodobit, v neposlední řadě proto, že samotná přítomnost údajného chalífátu odstraňovala potřebu dalšího takového státu. Další teroristické skupiny aspirující na obsazení a kontrolu území se spokojily s menšími "emiráty".

Je více než pravděpodobné, že jeden z nich se nyní bude snažit vyplnit vakuum po zhroucení IS.

Pokud dokáže příští teroristický stát vytvořit podmínky, které na poddané uvalil Bagdádí na vrcholu moci, bude se těšit stejným výhodám - a bude reprezentovat stejné nebezpečí, jak pro bezprostřední sousedy, tak pro širší svět. Kde by se mohl příští takový stát objevit?

Emiráty různé velikosti se objevily na mnoha místech, od severní Nigérie až po jižní Filipíny. To co IS umožnilo všechny tyto útvary přerůst byla sada zvláštních podmínek. Bagdádí dokázal obsadit rozsáhlé území, protože místní síly byly buď neochotné bojovat, jako v severním Iráku, nebo byly zaměstnány jinými naléhavými problémy, jako v občanské válce v Sýrii. V obou zemích dokázal IS těžit z etnických a sektářských rozbrojů, ať už mezi šíity a sunnity, nebo mezi Araby a Kurdy.

Blízkost hlavních turistických destinací jako je Jordánsko, Libanon a Turecko, umožnilo přísun zahraničních bojovníků, zejména v úvodní fázi, kdy tyto země nevěnovaly přiměřenou pozornost hranicím s Irákem a Sýrií. Poskytovaly taky trh pro pašování, které bylo kriticky důležité pro ekonomiku IS.

A konečně Bagdádí profitoval z laxnosti USA dalších západních zemí. IS vznikl, i když Obama stahoval vojáky z Iráku, a šířil se, zatímco USA a Evropa váhaly ohledně vstupu do syrské občanské války. Teroristické skupiny s teritoriálními ambicemi mají sklon rychle ustoupit, "když se objeví USA tvrdě na ně udeří," říká Daniel Byman z Centra pro blízkovýchodní politiku Brookings Institution. "V Sýrii se USA po prvních několik let neukázaly."

Kombinace podmínek - zhroucení řádu, existence nepřátelství, blízkost hlavním přepravním trasám a nedostatečná pozornost západních vlád - možná není přesně replikovatelná v jiné zemi či na jiném teriroriu. Ale několik míst se jim blíží natolik, aby vyvolávala obavy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8725

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2019