Rakouská krajní pravice se před eurovolbami stala terčem zvýšené pozornosti

3. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Ultrapravicová Strana svobodných se opět nachází v potížích - kvůli možné vazbě na extrémisty, zatímco se blíží klíčové květnové volby do Evropského parlamentu.


Poslední potíže Svobodných, kteří jsou od roku 2017 součástí vládní koalice, vyplývají z údajných vazeb na nacionalistickou skupinu, která pronikla do světových zpravodajských titulků kvůli tomu, že obdržela dar od Brentona Tarranta podezřelého z útoku na novozélandskou mešitu.

Martin Sellner, který vede rakouskou pobočku celoevropského Identitárního hnutí (IBOe), v pondělí potvrdil, že obdržel dal ve výši 1 500 eur, ale tvrdí, že se s Tarrantem nikdy nesetkal.

Nicméně rakouská vláda pohrozila rozpuštěním identitářů, pokud vyšetřování ukáže, že jde o teroristickou skupinu.

Na tiskové konferenci počátkem týdne lídr Svobodných a vicekancléř Heinz-Christian Strache spěchal distancovat se od identitářů. Trval na tom, že jeho strana "nemá co dělat" s radikální skupinou známou protipřistěhovaleckými akcemi.

Zaměření na spojení Svobodných s radikálnějšími elementy bude zvlášť nevítaná před volbami do Evropského parlamentu, v nichž chce strana těžit z protipřistěhovaleckých nálad na kontinentě.

Rakouská média nyní hlásí, že se objevily dokumenty ohledně vazeb Svobodných a aktivistů IBOe. Deník Der Standard minulý čtvrtek znova publikoval fotografii Stracheho sedícího u stolu v restauraci s několika identitářskými aktivisty.

Sám Strache v minulosti na Facebooku sdílel video propagující IBOe, ale ve středu prohlásil, že si tehdy myslel, že jde o "kontrakulturní hnutí mládeže proti levici".

Svobodní i identitáři v minulosti vystupovali proti "Velkému nahrazení", což je konspirační teorie propagovaná ve stejnojmenné knize Renauda Camuse z roku 2011. Ta tvrdí, že Evropané jsou záměrně doplňováni nebílými přistěhovalci.

Také Tarrantův manifest publikovaný v souvislosti s útokem v Christchurchi nese název "Velké nahrazení".

Analytici tvrdí, že rozpuštění IBOe je nepravděpodobné, pokud se neobjeví jiné spojení s teroristy než dar.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6147

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2019