Mezitím v Absurdistánu 100:

Kaczyński není antikomunista, znásilnění v polské armádě neexistuje, učitelé stávkují a veganské restaurace ničí ultrapravicoví idioti

4. 4. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Polský občan klečí před sochou Lecha Kaczyńského. Vážně.

Dnes (4. dubna) je to 1235. den od té doby, co strana Právo a spravedlnost převzala v Polsku moc. A toto je sté pokračování naší série "Mezitím v Absurdistánu". Během těch sto pokračování jsme měli možnost se dovědět celou řadu věcí o Kaczyńského politické organizaci.

Někteřé věci se daly očekávat: jako ta skutečnost, že navzdory veškerému ujišťování, že tomu tak prý není, rozdávání peněz opravdu ochuzuje stát - premiér Morawiecki právě oznámil, že bude nutno zvýšit státní dluh. Zjevně ono nestačí "prostě nekrást", jak se před několika lety vyjádřila Beata Szydło. A nejde o to, že oni kradou - oni to dělají velmi sofistikovaným způsobem. Dobrým příkladem je "podvýbor pro vyšetřování letecké havárie ve Smolensku", v jehož čele stojí Antoni Macierewicz. Na začátku se tato instituce snažila podvrátit závěry předchozího vyšetřování ve snaze rozšířit a podporovat konspirační teorie, ale protože to pak lidi prostě přestalo zajímat, ten podvýbor de facto přestal existovat. De facto, protože oficiálně ten podvýbor pořád ještě pracuje, dostává platy, jezdí státními limuzínami, a tak dále. Až na to, že nikdo - ani novináři ne, nebo ministerstvo obrany - nejsou schopni se s nimi spojit  a zeptat se jich, co se děje a co vlastně dělají.

Telefony mlčí, mluvčí neodpovídají na emaily, v kancelářích nikdo není... Dokonce ani opozičnímu poslanci se nepodařilo získat žádné informace - po 600 dnech čekání obdržel vyhýbavou odpověď.

Také jsme se dověděli pár věcí o samotném  Jarosławu Kaczyńském. Byl považován za ubožáka, naprosto neschopného porozumět dokonce i základním každodenním věcem (dlouho se poukazovalo na to, že nemá řidičský průkaz a používá bankovní účet své matky). Mezitím na základě  nedávno zveřejněných nahrávek vyvstal najevo úplně jiný obraz: Ukazuje se, že Kaczyński dobře rozumí podnikatelským záležitostem a finančním věcem. Jen prostě sám osobně nepřijímá za nic odpovědnost. Řídí své podnikání tak, že používá jiných lidí jako loutek a používá také  řetězce provázaných firem a nadací, což způsobuje, že je téměř nemožné ho právním způsobem spojit s jeho podnikatelskými projekty.

Když se pochybné podnikání Kaczyńského dostalo do centra pozornosti veřejnosti, jeho nejbližší společníci se také octli v ohnisku zájmu. A ukázalo se, že Kaczyński není takový antikomunista, do jakého se stylizuje: mnoho jeho nejbližších společníků má komunistickou minulost. Dokonce i jeho nejdůvěrnější sekretářka, legendární "paní Basia", pracovala v minulosti pro čelné komunistické hodnostáře - mezi jiným i v kanceláři generála Jaruzelského.

Mnoho dalších bývalých komunistů - od poslance strany Právo a spravedlnost Stanisława Piotrowicze, bývalého komunistického prokurátora, který bojoval v době stanného práva proti opozici, až po Kazimierze Kujdu, důležitou osobu v Kaczyńského podnikatelském impériu, který býval agentem komunistické tajné policie.  

Kaczyński dlouho vykresloval obraz Polska, jemuž vládne mafiánský systém bývalých opozičních politiků, kteří v spiknutí s bývalými komunisty a agenty řídí Polsko zpoza rohu a zároveň pochybnými podnikatelskými projekty vydělávají majlant. Ukazuje se, že vlastně měl Kaczyński pravdu, až na to, že hovořil na základě své vlastní zkušenosti, a to, o čem mluvil, byl vlastně jeho volební příslib do budoucnosti, nikoliv popis situace, jak existovala, než se dostal k moci...

Zdá se, že strana Právo a spravedlnost se skutečně stala něčím jako mafiánskou chobotnicí, která Polsko dusí. Hranice mezi veřejným dobrem a dobrem ve prospěch této politické strany je zamlžena. Nedávno explodoval skandál, když vozidla Inspekce Transportu Drogowego - Inspektorátu silniční dopravy byly vyzdobeny nálepkami inzerujícími nové přísliby strany Právo a spravedlnost pro nadcházející volby. 

To je šokující, protože takové instituce by měly být naprosto nestranné, jinak je ohrožena v očích veřejnosti jejich důvěryhodnost. Protože můžeme nyní tomuto inspektorátu důvěřovat, že bude dělat svou práci, jímž je, mezi jiným, pokutovat ty řidiče, kteří protizákonně používají policejní modrá světla, když vozidla, vybavená těmito modrými světly, jsou další auta inzerující stranu PiS?
 
Je pozoruhodné, že politikové ze strany Právo a spravedlnost mají pocit, že jsou příliš důležití na to, aby se dopravovali jako jiní občané, a dokonce i když jezdí na svá předvolební shromáždění, mají touhu jet v automobilu s modrými policejními výstražnými světly jako nějaký indiánský náčelník z bývalé sovětské republiky anebo ruský mafián...

Příklady toho, jak si strana Právo a spravedlnost proměňuje celé Polsko ve svlj vlastní pašalík, jsou vidět všude. Pro PiS nic jako nezávislé instituce neexistuje. Nedávno byla varována jedna soudkyně v rámci nových disciplinárních řízení, že rozhodla podle zákona.  V případu šlo o devatenáctilého duševně nemocného invalidu, který se pokusil políbit devítiletou holčičku. Byl zatčen, a přestože je negramotný, nedostal obhájce. Soudkyně odmítla  jeho zatčení potvrdit a poukázala na to, že nejenže tento mladík není pro nikoho nebezpečný, ale byla zásadním způsobem porušena jeho práva na obhajobu. Její rozhodnutí popsali v místním tisku, jako že soudkyně dovoluje pedofilům, aby volně běhali po městě, a tak z ní ministerstvo spravedlnosti udělalo odstrašující příklad: nově ustavený disciplinární soud (skládající se z protiústavně zvolených soudců) rozhodl, že je vinna. Mezitím byl prokurátor, ktery požadoval zatčení toho duševně nemocného mladíka, povýšen.

Jestliže někdo pochyboval, zda je nebezpečné, aby bylo soudnictví podřízeno vládnoucí straně - zde máte odpověď. Představte si, že stojíte před soudem a soudci se bojí, že budou disciplinárně potrestáni, jestliže rozhodnou proti přání vládnoucí strany? A věřte tomu nebo ne, nemusíte spáchat nic obrovského, abyste se dostali do potíží: nedávno byli zatčeni dva teenageři, že použili část památníku havárie ve Smolensku jako rampy pro ježdění na koloběžkách a na skateboardech.

Samozřejmě, že děti na světě používají všude pouličního nábytku k tomu, aby na něm prováděly skateboardové triky, avšak ne všechny památníky jsou čtyřiadvacet hodin denně pod dohledem policie - jen ty, které postavila strana Právo a spravedlnost... Pokud jde o tyto památníky, existuje jen jediná možnost, jak se k nim přiblížit: na kolenou. Zatímco před sto lety to mohlo být vtipem hodným Jaroslava Haška (ve Švejkovi se feldkurát Martinec natolik opil, že se modlil u památníku Grabowského, stavitele města Przemyśl). Dnes to někteří lidé dělají ve skutečnosti: ZDE je obrázek muže, klečícího u pomníku Lecha Kaczyńského.

Není tedy divu, že někteří lidé se musejí vydat oklikou, aby získali alespoň nějakou spravedlnost. Jedna vojákyně, poté, co její obvinění ze znásilnění trestní tribunál odmítl navzdory tomu, že násilník  svou vinu přiznal (zdá se to absurdní, takže není divu, že jeden whistleblower z vojenské policie má být poslán do psychiatrické nemocnice za to, že informoval o podobných případech znásilnění)  žalovala armádu u civilního soudu a podařilo se jí vysoudit odškodnění za "incident spojený se zaměstnáním".

Zjevně, když vás znásilní v polské armádě, je to prostě riziko zaměstnání.  Avšak musíme se bát toho, že o polských vojácích je známo, že se nebojí ničeho. A copak vojáci, dokonce i farmáři jsou neporazitelní. Premiér Mateusz Morawiecki nedávno tvrdil, že polští zemědělci jsou tak dobří při mlácení cepy, že by se jim nevyrovnal ani Bruce Lee ve filmu Enter the Dragon.  A vláda strany Právo a spravedlnost si cení odvážných lidí, kteří se nebojí rizik a jsou schopni přijímat složité výzvy.

Nedávno jmenovali jednoho radního ze strany Právo a spravedlnost ředitelem nemocnice, přestože neměl pro takovou funkci vůbec žádnou kvalifikaci. Když byl dotazován, jaké má zkušenosti z práce ve zdravotnictví, odpověděl: "Byl jsem často nemocný."   Jenom pevně doufám, že nebudou jmenovat tímto způsobem řidiče autobusů, že by vybírali jako řidiče lidi, kteří často jezdí autobusem, protože osoba, kterou já znám jako někoho, kdo jezdí autobusem nejčastěji, je můj starý soused, a ten pořád jezdí autobusem, protože je úplně slepý.

Mezitím začínají stávkovat učitelé. Vláda tvrdí, že nemá peníze na uspokojení jejich požadavků. To neznamená, samozřejmě, že by vláda neměla peníze - právě oznámila, že polorozbořený palác ve Varšavě, který byl záměrně ponechán v polorozbořeném stavu jako symbol válečných škod ve Varšavě, bude nově přestavěn za stamiliony zlotých. A co dají dovnitř? Výstavu, která bude ukazovat, jak zničená byla Varšava za druhé světové války. Naprosto geniální!

No tak učitelé zahajují stávku a vláda dělá  všechno, co může, aby proti nim poštvala veřejnost. Státní televize TVP odvysílala rozhovor s učitelkou, která tvrdila, že je se svým platem naprosto spokojena - až na to, že to byla archivní nahrávka vytržená z kontextu.  Reportéři státní televize TVP cestovali po celé zemi ve snaze interviewovat provládně naladěné učitele, a mimochodem učinili zvláštní objev, že všechny školy vypadají stejně - vizte tento obrázek  a srovnejte pozadí interviewů těchto dvou učitelů z různých měst.

Tohle samozřejmě není jediný případ manipulace, kterou provádí v poslední době televize TVP - když se TVP Info zeptala diváků, zda souhlasí, aby homosexuální dvojice adoptovaly děti, byla nucena ten průzkum potlačit, když 53 procent diváků odpovědělo ano, že s tím souhlasí.  Protože to není v souladu s vládním postojem vůči menšinám LGBT. Bohužel stoupenci agendy nepřátelské vůči menšinám LGBT moc v této věci vládě nenapomáhají, ani moc nepomáhá Zofia Klepacka, sportovkyně, která v rozhovoru pro pravicové noviny zuřila, že se ve sportu podporují genderová témata. Řekla, že je to tak všudypřítomné, že sportovci jsou nuceni vyplňovat formuláře, kde si mají vybírat ze tří možností: Pohlaví, Mužské a Ženské. Je hned jasné, o čem mluví. Šokující, že?


 

Avšak vzhledem k tomu, že vláda pravicové extremisty podporuje, musíme si zvyknout na skutečnost, že ve veřejném životě jsou stále viditelnější idioti. Ve Vratislavi byly prostory několika nevládních organizací spojovaných s levicovými názory, jako hudební kluby hrající reggae a punkovou hudbu, byl zvandalizovány vulgárními a rasistickými čáranicemi.    V Gdańsku byly zvandalizovány veganské restaurace a vyzdobeny plakáty  s nápisy: "My vás zabijeme, vy levicové kurvy!" a "V našem městě není nikdy dost rasismu a fašismu!" 

Plakáty nesly podpisy Sztrurmowců - organizace, která je známá z každoročního průvodu v Den nezávislosti 11. listopadu.  Na facebookovém profilu této každoroční akce, stejně jako na mnoha dalších ultrapravicových stránkách, se objevilo po útocích na mešity na Novém Zélandě množství komentářů podporující ty vraždy. Bývalý kněz a nyní fašistický kazatel Jacek Międlar také vyjádřil své porozumění pro teroristu z Nového Zélandu.  Pravicový "novinář" Marcin Rola (také známý pravidelným čtenářům tohoto seriálu) podezřívá, že to byla falešná operace, kterou zorganizovaly tajné služby, aby se mohly pomstít těm lidem, kteří se stavějí proti migraci.

Nevíme, jaký názor má na masakr na Novém Zélandě polský ministr zahraničí, protože k té věci odmítl promluvit v rozhlase a odešel ze studia.   Ale já dobře vím, že takové názory jsou v souladu s polskou katolickou církví, protože největší polská svatyně právě hostila výroční pouť nacionalistů   a charakterizovala je jako "cennou součást společnosti", Mezitím zorganizovali kněží v Gdaňsku pálení knih - shořely knihy jako Soumrak a Harry Potter. Naposledy, když pochodovali v Evropě mladí muži s pochodněmi a pálily se knihy, to všechno skončilo dost špatně...

Nejnovější informace o haváriích oficiálních vozidel:

Vládní limuzína: 1 (srazila se s tramvají v Gdańsku

Vozidla americké armády: 3+1 (tři vozidla americké armády do sebe navzájem na silnici narazila   a jedno americké vozidlo vrazilo do mostu poté, co bylo naloženo na vlak, aniž by byl odstraněn jeho kontejner.

1
Vytisknout
7937

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019