Ve Varšavě uspořádali výstavu k výročí bitvy u Monte Cassina

3. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Výstava "Monte Cassino. 75. výročí bitvy" byla otevřena v Open-Air galerii muzea Łazienki Królewskie ve Varšavě.


Výstava se týká role, kterou sehráli vojáci 2. polského sboru během bitvy o Monte Cassino za italského tažení Spojenců v roce 1944.

Fotografie a texty pocházejí z řady světových sbírek, včetně Imperiálního válečného muzea v Londýně, Muzea vojenské historie Bundeswehru v Drážďanech, Polského institutu a Sikorského muzea v Londýně, novozélandské Národní knihovny, archívů města Cassina, archívů francouzského ministerstva obrany a fotografií zapůjčených z řady polských sbírek a institucí.

Vicepremiér a ministr kultury Piotr Gliński prohlásil, že výstava je uctěním "výjimečných hrdinů".

"Před 75 lety polští vojáci bojovali za svobodu Polska, ale také za svou čest, protože několik měsíců před bitvou byla přijata politická rozhodnutí osudná pro výsledek 2. světové války, ale oni se na ně neohlíželi. Plnili své závazky k vlasti až do konce," řekl Gliński.

Ředitel muzea Łazienki Królewskie prohlásil, že vystavené fotografie a texty ukazují hrdinství polských a spojeneckých vojáků, zejména z Nového Zélandu.

Mary Thurstonová, velvyslankyně Nového Zélandu v Polsku, poděkovala organizátorům za připomenutí vojáků její země. Zdůraznila útok 28. maorského praporu na železniční stanici Monte Cassino, který byl "jedním z nejodvážnějších, ale neúspěšných pokusů získat kontrolu nad Monte Cassinem, údolím Liri a cestou na Řím".

Novozélandští vojáci také podporovali polské a britské kolegy 18. května 1944, když byl konečně obsazen klášter na hoře Monte Cassino, a to 12. plukem Podolských hulánů.

Polské boje o tuto lokalitu trvaly 13 dní a byly velmi intenzívní. Obléhání si vyžádalo životy 923 vojáků a 2 931 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6724

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2019