Rozhovor Britských listů 213. Jak zblbnout velkou část společnosti

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Do roku 2015 nebyla Evropská unie pro Brity vůbec téma. Chaotický, absurdní až komediální průběh pokusů realizovat brexit ve Velké Británii je velmi varovným, názorným příkladem pro Evropany, samozřejmě včetně Čechů, co se stane, když moc v zemi převezmou populisté a nacionalisté, kteří fantazírují o budoucnosti, jaká neexistuje a existovat nemůže. Pseudotéma brexitu ovlivňuje dějiny. O názorném příkladu katastrofy brexitu a o jiných nesmyslných konstrukcích, jako je třeba představa, vnucovaná českým občanům politiky, že nejzávažnějším problémem pro Čechy dneška je "bezpečnost státu", hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. dubna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Máme kvalitní vodu?

6. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

 

Trocha neveselého sobotního čtení, nedaří se mně bohužel článek z čtvrtečních Hospodářek odemknout pro ostatní, pokud to někdo umí, tak že prosím :). V souhrnu to nejdůležitější:

- žijeme v domnění že máme kvalitní vodu, máme přece normy, úpravny, vše se testuje a měří, špatná voda se nepustí do vodovodů...

- vyhláška stanovující parametry pro pitnou vodu ale je ve skutečnosti zastaralá, vůbec nepojímá (ignoruje, neměří se) škodlivé látky, které se více vyskytují v této době, či se případně o nich dříve nevědělo, nebo se jejich škodlivost neznala, podceňovala.

Toto je svědomí Evropy

6. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V Řecku se dnes dala na pochod velká skupina uprchlíků, která uvěřila fámě, že hranice z Řecka jsou volné a otevřené, píše Jaroslav Miko.

Mezi těmito lidmi bylo také spousta dětí. Policie tvrdě zakročila.

Není možné, aby ve 21.století na území bohaté Evropy žili lidé neúměrně dlouhou dobu v naprosto otřesných podmínkách, jako panují například v řeckém táboře Moria.

Pokud v Česku zaznívají hlasy, že to co se děje v Řecku se nás netýká a ať si Řecko pomůže samo, neboť my přeci máme dost svých vlastních sociálně potřebných, tak tímto se nejen okrádáme o své vlastní hodnoty, ale také především ohrožujeme svou vlastní budoucnost.

Pozn. JČ: Podle Ženevských ustanovení mají státy zákonnou povinnost umožnit uprchlíkům příchod na své území a seriozně řešit jejich žádost o azyl.

Děsivé výročí: Dehumanizace lidí v médiích vyvolává genocidu. Trump to dělá pořád, mnozí Češi taky

6. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Před pětadvaceti lety bylo vyvražděno ve Rwandě 800 000 nevinných lidí, v důsledku mediální kampaně státního rozhlasu, stanice Tisíce pahorků, která příslušníky kmene Tutsi začala systematicky označovat za zvířata, šváby, hady, a vyzývala občany, aby je hromadně vyvraždili. Ti to také udělali.

Dnes nazývá lidi "zvířaty" Donald Trump. A mnozí Češi, kteří - kriminálně - vítali na facebooku masakr nevinných věřících v novozélandských mešitách:

James Martin: Toto je jazyk, kterého používali nacisté vůči židům ("havěť", "škodná"), hutuové vůči tutsiům ("švábi") a američtí otrokáři vůči otrokům ("zvířata"). Jakmile začnete lidi označovat jako zvířata, následuje násilí, vraždění a genocida. Každý člověk, každý migrant, je Božím dítětem.

Guy Verhofstadt: Zítra přesně před 25 lety začala ve Rwandě genocida proti tutsiům a umírněným příslušníkům kmene Hutu. V roce 2000, v hlavním městě Kigali, jsem se jménem Belgie omluvil za naši odpovědnost za tato zvěrstva. Loni jsem se vrátil a vyjádřil poctu oněm více než 800 000 obětem. Nezapomínáme.




Takhle se to má dělat, Český rozhlase a televize

5. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Fundamentalistický brexitér, konzervativní poslanec John Redwood lhal při interview na Channel 4 News, že britští občané největším počtem hlasů podporují vypadnutí Británie z EU bez dohody. Moderátor Krishnan Guru-Murthy ho po celou dobu právem energicky opravoval, že ani slovo z toho, co říká, není pravda. Takhle se to má dělat:


Zuřící konzervativní poslanci vyhrožují, že svrhnou Mayovou, pokud se v Británii budou konat eurovolby

6. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Bouřící se konzervativní poslanci varují Theresu Mayovou, že ji během několika týdnů svrhnou, pokud bude Británie nucena účastnit se eurovoleb a pokud bude odchod Británie z EU odložen na déle než do 30. června.

Konzervativní poslanci zuří, že by se Británie měla účastnit eurovoleb celé tři roky po hlasování o brexitu. Obávají se, že mnoho konzervativců by květnové volby bojkotovalo a že by se jich zmocnila nová probrexitová strana Nigela Farageho. Dlouhý odklad brexitu by jim však prý umožnil se v nadcházejících týdnech Mayové rychle zbavit. Jenže podle interních předpisů Konzervativní strany se volby nového šéfa nemohou konat dřív než v prosinci 2019.

Británie odstranila z nově vydávaných pasů slova "Evropská unie". Proevropané to parodují

6. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Parodie:

Rozhádané království ne zrovna tak velké Británie a snad možná i Severního Irska.

Na znaku:

Hanba, že podporuješ Brexit. Panebože, to je depresivní

CESTOVNÍ PAS (ALE BEJT TEBOU, KAMARÁDE, TAK BYCH NIKAM RADŠI TEĎ PO URČITOU DOBU NEJEZDIL)


Galavečer "Nácíček roku"

5. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Program toho "semináře v Poslanecké sněmovně". To se čte jako seznam účastníků galavečera Nácíček roku.

K tomu: Pour a Chalánková si pozvali do Poslanecké sněmovny k diskusi násilníka, kriminálníka-recidivistu   

PROGRAM SEMINÁŘE:
09:00 – 9:30 Registrace, příchod účastníků
I. blok: DÍTĚ JAKO OBJEKT ZLOČINU
9:30 – 9:40 Úvodní slovo
Ing. Milan Pour, poslanec (Ano 2011), Jitka Chalánková (nezávislá)
9:40 – 9:55 Problematika zneužívání dětí v ČR
- pplk. Mgr. Martin Klečka, rada, Policejní prezidium ČR
9:55 – 10:10 Středověk v Evropě
RNDr. Marian Kechlibar, analytik a publicista
10:25 – 10:40 Jak politická korektnost škodí právu dětí

Mluvčí, co za všechno ručí

5. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Přestože mediální oddělení Bílého domu disponuje samo o sobě třiceti zaměstnanci, Donald Trump koncem roku 2016 zřídil navíc i pozici "ředitele strategické komunikace". A to je moc dobře - když totiž lžete v průměru dvaadvacetkrát denně, tak jako současný americký prezident ZDE, zaměstnáte spoustu lidí, kteří musí vaše pitomosti vysvětlovat konsternovanému světu.

Labouristé oznámili, že Mayová není přístupná žádnému kompromisu ohledně brexitu

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Opozice zkritizovala Theresu Mayovou, že není po jednání tento týden přístupná kompromisu



Skotská premiérka Nicola Sturgeon:
To je podobné tomu, když jsem s paní premiérkou jednala ve středu. Chtěla vědět, v čem jsme ochotni udělat kompromis, ale odmítla dát najevo, jaký kompromis udělá ona. Je to bizarní přístup od někoho, kdo dělá obrovské představení ohledně toho, jak se snaží najít konsensus - a jen dál plýtvá časem.

Krishnan Guru Murthy:  Keith Starmer konstatuje: "Zatím vláda nenavrhuje žádné změny v dohodě. Zejména nechce připustit žádné změny v textu politické deklarace."

CO TO PROBOHA PO CELOU DOBU DĚLAJÍ?




Vyhlídky na to, že by Theresa Mayová dala dohromady nadstranickou většinu pro novou strategii pro brexit, aby se jí podařilo příští týden přesvědčit Evropskou unii, aby jí poskytla krátký odklad brexitu, mizí: Labouristická strana konstatuje, že Mayová jí nenabídla během rozhovorů "žádnou změnu ani kompromis".

Politika v novém režimu: přeměna české politiky po roce 1989

5. 4. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 4 minuty


Od debaty Politika v novém režimu: přeměna české politiky po roce 89 by návštěvník očekával, že bude svědkem reflexe české kultury na její vývoj po listopadu 1989. Asi nejvážněji se účinkující (Petr Pithart, Michael Kocáb a Milan Znoj) pozastavili nad tím, že ačkoli v posledních volbách dosáhli komunisté historicky nejnižšího výsledku od svého založení zkraje dvacátých let, přesto dnes (díky Babišově vládě) působí na politické dění více než kdy jindy od Listopadu 1989.

Jak úsměvný paradox, že z hlediska oficiálních volebních výsledků mají být komunisté bezmocní, ale de facto uplatňují svůj vliv na demokracii více než kdy dříve. Petr Pithart varoval zvláště před zestátněním veřejnoprávních médií. Michael Kocáb se pak rozhořčoval nad ideovým cynismem komunistů. Jak to že komunistům nevadí spolupráce s Babišem, s tímto kapitalistou par excellence?

Kundera a theologie

5. 4. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut

Je to spíš glosa a nevím jestli sem patří, ale nutnost ztráty času vede k psaní. Mám za to, že i pro nás křesťany může být Kundera inspirativní. Vysvětlím to ve třech črtách - inkvizice, dějiny a umění výkladu.

INKVIZICE - Televizní redaktor se dožaduje Kunderovy omluvy za minulost. Přu se s přítelem, jestli je to odvaha nebo drzost s ohledem na dílo a autora právě devadesátiletého. Myslím spíš to druhé, přítel se obdivuje "netřesoucím se kolenům" moderátora.

Zkuste si představit evropské volby v Británii

5. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že Spojené království (UK) se přiblížilo možnosti konání voleb do Evropského parlamentu (EP). To by zřejmě muselo vést k reorganizaci celého uspořádání EP, do něhož se zatím má volit podle klíče, v němž už nejsou obsaženi britští poslanci. A to všechno by se mělo dělat jen proto, aby zvolení poslanci za UK nakonec v EP ani nezasedli? To by byl důsledek odchodu UK z EU ke dni 30. června: volby by se konaly, ale UK by vstoupilo z EU před prvním zasedáním EP. Absurdní.

Pražské elektroměry nasvítily problém

5. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut

 

Když se někde objeví "kauza, která hýbe Českem", jedná se pravděpodobně o něco zcela bezvýznamného, avšak atraktivního. V tomto případě to výjímečně a naštěstí pravda není - pražské elektroměry nasvěcují velké a důležité téma. Jen se bohužel vede diskuse o jeho zcela nepodstatném aspektu.

Zatímco západní metropole přesně pojmenovaly problém (extrémně drahé městské bydlení) a hledají jak ho řešit, u nás řádí zastydlé vášně, zda vésti o tom diskusi znamená jenom neomarxismus, nebo rovnou zakuklený komunismus. Že to použije koaliční (!) politik Jiří Pospíšil v rámci okopávání kotníků partnerům ještě trochu chápu (jste-li politik bez talentu, nic jiného vám nezbývá), ale komentátoři i vír lidového běsnění na Facebooku už mohli mít víc rozumu.

Jak Rusko anektovalo Venezuelu, aniž by muselo vystřelit

5. 4. 2019

čas čtení 5 minut

Rusko a Venezuela jsou pragmatickými přáteli. Za režimu Huga Cháveze se jejich vztah soustředil na společného nepřítele, Spojené státy. Dnes za Nicoláse Madura se osa Moskva-Caracas soustřeďuje na ekonomické příležitosti, vliv a bezpečnost. Madurův režim se znepokojuje kvůli sebezáchově a Moskva má v úmyslu zajistit si vysoce lukrativní ekonomické příležitosti v ropném sektoru. Rusko je dále rozhodnuto zvýšit vliv v Latinské Americe na úkor Spojených států. Nestabilní politická situace ve Venezuele umožňuje Moskvě dosáhnout některých z těchto zahraničněpolitických cílů ekonomickými prostředky, jakožto věřitel poslední instance, napsal Caleb M. Larson.

Nevzdávejme se NATO - právě teď

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Po studené válce mělo mnoho lidí za to, že je NATO nadbytečné. Aliance přežila a znova se stala ochranou proti Rusku. Právě proto ji stále potřebujeme, napsal Bernd Riegert.

Mayová žádá EU o odklad brexitu do 30. června

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Francie odmítá žádost Theresy Mayové o odklad brexitu pouze do 30. června. Podle Amélie de Montchalin, francouzské ministryně pro evropské záležitosti, by Británie neměla dostat žádný odklad, pokud nepředloží konkrétní plán s jasnou podporou od Dolní sněmovny. Pokud se to nestane, je nutno usoudit, že se Británie rozhodla vypadnout z EU bez dohody.

Montchalinová konstatovala v prohlášení:

"Evropská rada učinila 21. března jasné rozhodnutí. Další odklad brexitu vyžaduje, aby Spojené království předložilo plán s jasnou a uvěřitelnou politickou podporou." Rada Evropy pak určí přesné podmínky, které se budou na ten odklad vázat, uvedla Montchalinová. ZDE 


Andrew Adonis: Opravdu ostudný dopis. Mayová nyní navrhuje odklad brexitu jen do konce června - záměrně tím znemožňuje uspořádání referenda, a to ještě předtím, než skončilo vyjednávání s Corbynem. Vyloučila tím jedinou realistickou cestu k ukončení nynější brexitové slepé uličky.



Theresa Mayová písemně požádala Donalda Tuska, předsedu Rady Evropy, o odklad brexitu do 30. června, zatímco se snaží získat v britské politice podporu pro nějaké řešení brexitu.

Tusk ovšem doporučuje odklad brexitu na dobu celého roku. Mayová se pokusila získat souhlas EU o odklad do 30. června už minulý měsíc, EU to odmítla.

Pokud nové datum nebude příští týden ve středu na EU summitu schváleno, Británie vypadne z EU bez dohody v pátek 12. 4.

Žádost o krátký odklad brexitu rozzuří proevropské ministry ve vládě Mayové. Mayová se však bojí fundamentalistických brexitérů v její vládě, kteří jsou proti jakémukoliv odkladu.

Tusk však přesvědčuje evropskou sedmadvacítku, aby dala Británii odklad celého jednoho roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Brexit: Theresa Mayová má učinit Corbynovi písemnou nabídku

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



Mark Urban, BBC: Katya Adler informuje o důležité změně v postoji evropské sedmadvacítky: 12. duben nebude datem vypadnutí Británie z EU.



Organizace pro průzkum veřejného mínění YouGov:

Vypadnutí Británie z EU bez dohody preferuje 26 procent Britů. 11 procent preferuje dohodu Theresy Mayové, 12 procent preferuje dohodu o setrvání Británie v jednotném trhu a v celní unii EU, 37 procent si přeje nové referendum a setrvání v Evropské unii




Očekává se, že Theresa Mayová učiní Jeremymu Corbynovi v pátek písemně nabídku specifikující vládní strategii pro brexit. V pátek má v Downing Street pokračovat jejich vyjednávání.

Merkelová cestou do Dublinu vyjádřila při brexitu solidaritu irskému lidu

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Způsob, jímž Evropská unie hájí zájmy menších členských zemí, jako Irská republika, vůči velkým násilníkům, jako Velká Británie, by měla být pro ČR opravdu podstatným poučením.

Německá kancléřka Angela Merkelová cestovala do Irska a vyjádřila tam důrazně podporu Evropské unie irskému lidu. Jejím cílem je vyhnout se vzniku pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Merkelová  během návštěvy Dublinu vyjádřila solidaritu s irskou vládou a naléhala, aby Británie prezentovala realistický scénář, než příští týden vypadne bez dohody z Evropské unie.


Rozhovor Britských listů 212. O lidech, kteří na východní Ukrajině zachraňují důchodce a děti

29. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Víte, že nepříliš daleko od vás, na východní Ukrajině zuří už řadu let krutá válka? Jan Čulík hovoří s fotografem a novinářem Petrem Tomanem o jeho otřesných osobních zkušenostech z této oblasti. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Znepokojivý vzestup ekonomického nacionalismu v EU

5. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Němečtí a francouzští politici vyzývají k silnější reakci EU na konkurenční hrozby z Číny a USA, napsal Jeromin Zettelmeyer. Část znepokojení, které tyto výzvy vyvolává, je namístě. Ale navrhovaná reakce - oslabení vnitrounijních pravidel pro konkurenci, aby byli podpořeni evropští šampióni (zřejmě zahrnující velké francouzské a německé firmy), přijetí průmyslové politiky v čínském stylu, dokonce možná omezení mezinárodního obchodu - mnohem pravděpodobněji podváže než podpoří inovaci a růst v EU. Zkomplikuje také EU úkol důvěryhodně prosazovat otevřený, multilaterální mezinárodní řád.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Brexit: Dolní sněmovna ve středu v noci schválila zákon vyžadující odklad brexitu

4. 4. 2019

čas čtení 1 minuta



Skupina poslanců ze všech politických stran ve středu v noci vnutila hlasováním Dolní sněmovně za pouhých rekordních šest hodin nouzový zákon, podle něhož musí Theresa Mayová požádat o odklad brexitu a nesmí dopustit vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Zákon prosadili společně labouristka Yvette Cooper a konzervativec Oliver Letwin. Byl schválen ve středu pozdě v noci poté, co se poslancům podařilo porazit celou řadu obstruktivních dodatků jak od brexitérů, tak od vlády.

Muellerova zpráva: Sněmovna reprezentantů schválila obsílku pro plnou verzi

4. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Výbor sněmovny pro soudní záležitosti hlasoval v poměru 24 ku 17 hlasům, a tím dal svolení Jerroldu Nadlerovi, aby vydal obsílku pro konečnou kompletní verzi Muellovy zprávy o Trumpovi a Rusku.

Nadler konstatoval, že v žádném případě nepřijme žádnou zeditovanou verzi této zprávy. "Nejsme ochotni připustit, aby pan ministr spravedlnosti, což je konec konců politická funkce, nahradil náš úsudek svým," dodal.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů dali ministru spravedlnosti Williamu Barrovi lhůtu do úterka, aby dalů k dispozici celou Muellerovu zprávu. Ministerstvo spravedlnosti tuto lhůtu ignorovalo a Barr napsal předsedům výboru minulý týden, že zkrácená verze Muellerovy zprávu bude zveřejněna v polovině dubna, "ne-li dříve".

Středeční hlasovní dál eskaluje boj Demokratů s ministerstvem spravedlnosti ohledně přístupu k Muellerově zprávě. Je to konflikt, který nakonec zřejmě skončí u soudu, pokud nedojde mezi oběma stranám ke kompromisu prostřednictvím vyjednávání. Ministerstvo spravedlnosti by příkaz parlamentního  výboru Sněmovny reprezentantů mohlo ignorovat, čímž by se vystavilo stíhání za pohrdání Kongresem a to by zřejmě vedlo k dlouhé soudní bitvě.

Demokraté se zapřísahají, že budou bojovat až do samého konce, vynutí si splnění svého příkazu a získají plnou verzi Muellerovy zprávy.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

30368

Manuál politických šmejdů: chaos

4. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut



Brexit je takový volně probíhající sitcom o stavu evropské demokracie. Takový ten typ seriálu, kde je všechno strašně přehnané a těžko uvěřitelné. Nejprve z mocenské hry, rozmaru několika elitářských jedinců v konzervativní straně vznikne kanadský žert v podobě referenda. To pak - oproti všem předpokladům - nastolí historický problém. Ale protože historický problém není možné jednoduše řešit, hledá se cesta, jak naplnit absurdní požadavek a zachovat si tvář. To se pochopitelně nemůže podařit, čímž vzniká prostor k mnoha tragikomickým situacím. Takže vy jste chtěli odejít, ale ani po dvou a půl letech nevíte, jak to máte udělat? Anebo vlastně vůbec nechcete odcházet, ale ani v tomto nejste schopni nic podniknout. A tak ignorujete šestimilionovou petici za druhé referendum, které by mohlo historický omyl vzniklý z rozmařilosti vyřešit a zbavit Evropu trapného a zejména vyčerpávajícího hlavolamu nad neodpovědností několika politických šmejdů, jejichž jediným politickým programem je chaos.

Mezitím v Absurdistánu 100:

Kaczyński není antikomunista, znásilnění v polské armádě neexistuje, učitelé stávkují a veganské restaurace ničí ultrapravicoví idioti

4. 4. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Polský občan klečí před sochou Lecha Kaczyńského. Vážně.

Dnes (4. dubna) je to 1235. den od té doby, co strana Právo a spravedlnost převzala v Polsku moc. A toto je sté pokračování naší série "Mezitím v Absurdistánu". Během těch sto pokračování jsme měli možnost se dovědět celou řadu věcí o Kaczyńského politické organizaci.

Někteřé věci se daly očekávat: jako ta skutečnost, že navzdory veškerému ujišťování, že tomu tak prý není, rozdávání peněz opravdu ochuzuje stát - premiér Morawiecki právě oznámil, že bude nutno zvýšit státní dluh. Zjevně ono nestačí "prostě nekrást", jak se před několika lety vyjádřila Beata Szydło. A nejde o to, že oni kradou - oni to dělají velmi sofistikovaným způsobem. Dobrým příkladem je "podvýbor pro vyšetřování letecké havárie ve Smolensku", v jehož čele stojí Antoni Macierewicz. Na začátku se tato instituce snažila podvrátit závěry předchozího vyšetřování ve snaze rozšířit a podporovat konspirační teorie, ale protože to pak lidi prostě přestalo zajímat, ten podvýbor de facto přestal existovat. De facto, protože oficiálně ten podvýbor pořád ještě pracuje, dostává platy, jezdí státními limuzínami, a tak dále. Až na to, že nikdo - ani novináři ne, nebo ministerstvo obrany - nejsou schopni se s nimi spojit  a zeptat se jich, co se děje a co vlastně dělají.

30201

Nacionalismus, racionalita, iracionalita

4. 4. 2019 / Pavel Urban

čas čtení 8 minut


Britské listy v poslední době věnovaly několik článků nacionalismu. Vesměs s notnou dávkou skepse, která se týká nejen možných důsledků renesance nacionalismu (kde je skepse namístě), ale i samotné možnosti, že by k této renesanci došlo. Nacionalismus je vnímán jako tak nějak méněcenný, co do možností omezený, ba přímo neskutečný v porovnání se „skutečným“ světem, ve kterém žijeme.

Najít argumenty, které to potvrzují, není nijak těžké. Jenže kdyby to byla celá pravda, tak by to takhle nefungovalo. Ani dnes, ani v předcházejících dvou století, ani dříve.

Objevilo se dokonce tvrzení, že není pravdivé definice národa.

Jeremy Corbyn na pranýři

4. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Labouristická poslankyně byla zavražděna ultrapravicovým aktivistou a další se stali terčem věrohodných výhrůžek smrtí.

Dnes, kdy se dozvídáme, že si britští vojáci cvičí střelbu na Corbyna, se Iain Duncan Smith objeví v BBC, kde tvrdí, že Corbyn je „marxistou, jehož jediným cílem je poškodit zemi,“ poznamenává na Twitteru sociální demokrat Michael Walker.



Trump lživě tvrdí, že jeho otec byl Němec

4. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Donald Trump během schůzky s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem v Oválné pracovně lživě uvedl, že jeho otec byl Němec.

„Německo, upřímně, neplatí svůj spravedlivý podíl. Angely si moc vážím a vážím si také její země. Můj otec byl Němec – je to tak? Byl to Němec, který se narodil na jednom krásném místě v Německu,“ prohlásil Donald Trump.

Fred Trump se ve skutečnosti narodil v Bronxu - v New York City. Trump toto nesmyslné tvrzení nepronesl poprvé. Americký prezident v průběhu schůzky opět kritizoval Německo a další členské státy aliance, že vynakládají málo finančních prostředků na společnou obranu.

Více informací v angličtině ZDE

30049

Má Donald Trump v příštím roce šanci obhájit svůj mandát?

4. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut


Ještě donedávna se mnozí z nás mohli utěšovat představou, že nejnebezpečnější prezident v dějinách Spojených států příští rok s ostudou vyklidí Oválnou pracovnu. Veškeré naděje se upínaly ke zvláštnímu vyšetřovateli Robertovi Muellerovi, jenž měl učinit přítrž trumpovské noční můře. Nicméně výsledek intenzivního vyšetřování údajných vazeb Trumpova týmu na Kreml je pro amerického prezidenta vytouženým darem z nebes, který dozajista propagandisticky využije při klání o prezidentský stolec v příštím roce. Kde se vlastně stala chyba? 

Teorie domků z karet

4. 4. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Napadlo mě to už mockrát a vrací se to dokola. Stavíme domky z karet do neuvěřitelné výšky a jsme přesvědčeni, že právě ten náš je nejdokonalejší, jedinečný, největší, nejkrásnější a nezničitelný, prostě  j e d i n ý  m o ž n ý !

O nutnosti zavedení plošného zdravotního pojištění v USA

4. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zatímco Trumpova vláda útočí na Obamacare, více než stovka demokratických zákonodárců ve Sněmovně reprezentantů minulý měsíc představila návrh zákona, který by dramaticky zlepšil přístup ke zdravotní péči vytvořením systému plošného zdravotního pojištění financovaného vládou.

V současnosti žije ve Spojených státech až 30 milionů osob bez zdravotního pojištění. Další desítky milionů Američanů mají buď částečné zdravotní pojištění, nebo mají problémy s jeho splácením.

Podle lékaře Adama Gaffneye z organizace Physicians for a National Health Program je systém zdravotního pojištění ve Spojených státech dlouhodobě neudržitelný a je nutno jej dramaticky modernizovat. Zavedením systému plošného zdravotního pojištění by se Spojené státy konečně připojily k civilizovanému západnímu světu.

Více informací v angličtině ZDE

Britští vojáci v Afghánistánu stříleli na podobiznu Jeremyho Corbyna

4. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Toryové a značná část britských médií líčí Jeremyho Corbyna a obecně levici jako stoupence terorismu, kteří nenávidějí Británii. Toto video je jedním z následků, píše na Twitteru britský novinář Owen Jones.


Objevilo se video, na kterém vojáci na střelnici v Kábulu střílejí na cíl, kterým je Jeremy Corbyn. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že je to v pořádku, tweetuje novinář Alistair Bunkall.





Pour a Chalánková si pozvali do Poslanecké sněmovny k diskusi násilníka, kriminálníka-recidivistu

4. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Trapnou konferenci s kriminálníkem Pour zrušil:


Aktualizace: Milan Pour, poslanec za ANO, a senátorka Jitka Chalánková (nezávislá) pozvali k "diskusi" do Poslanecké sněmovny ČR britského kriminálníka Stephena Yaxley-Lennona (známého též pod fotbalovým přízviskem Tommy Robinson). Britský velvyslanec v ČR to právem považuje za naprosto šokující.

Robinson byl nedávno zablokován na Facebooku i na Twitteru, viz níže.

Minulý pátek jeho stoupenci za Yaxley-Lennonovy přítomnosti fyzicky zaútočili na ultrapravicové demonstraci před Dolní sněmovnou na televizní štáby CNN a Channel 4 News, pak se začali prát mezi sebou, než je zatkla policie.

K seznamu Yaxley-Lennonových  trestných činů patří, viz níže:

2005 - 12 měsíců vězení za fyzický útok
2010 - Zatčen za trestný čin proti veřejnému pořádku
2011 - Odsouzen za fotbalové chuligánství
2011 - Uvězněn za porušení podmínek kauce
2011 - Odsouzen za fyzický útok
2011 - Odsouzen za protest na střeše ve Švýcarsku
2013 - Odsouzen za cestování na falešný pas
2014 - Uvězněn za hypotéční podvod
2014 - Odsouzen za trestné činy proti veřejnému pořádku
2015 - Povolán zpět do vězení
2017 - Odsouzen za pohrdání soudem
2018 - Znovu odsouzen za pohrdání soudem


K mezinárodní pověsti Poslanecké sněmovny ČR výrazně přispívá, když si tam Pour a Chalánková zvou recidivistu kriminálníka, odsouzeného mj. za zmlácení své partnerky.

Článek publikovaný níže  vyšel v BL poprvé v únoru 2019.


Tommy Robinson, britský kriminálník a fašista byl konečně odstraněn z Facebooku i Instagramu




Ultrapravicový britský kriminálník Tommy Robinson, který byl odsouzen na 12 měsíců do vězení za zmlácení partnerky, dále byl odsouzen za vyvolávání veřejných nepokojů, za fotbalové chuligánství, za porušení podmínek kauce, za fyzický útok na veřejnosti, za cestování na falešný pas, za hypotéční podvody, za pohrdání soudem a za četné další trestné činy, byl nyní pro systematické vyvolávání nenávisti odstraněn z Facebooku i z Instagramu. Už loni byl odstraněn z Twitteru.

Robinson, jehož skutečné jméno je Stephen Yaxley-Lennon, je zakladatelem nebezpečné ultrapravicové organizace English Defence League.

Přehled Robinsonových trestných činů:


NYT: Velká Británie zešílela (A ČR za Zemana taky?)

3. 4. 2019

čas čtení 8 minut


Co mají nejefektivnější státníci společného? Probudí se každé ráno a ptají se sami sebe na tutéž otázku: " V jakém světě žiju? Co jsou nejvýznamnější trendy v tomto světě? A dokážu vzdělat své občany o tomto světě a jak upravím svou politickou strategii tak, aby moji lidé měli co největší prospěch z těchto trendů a co nejlépe se vyhnuli jejich záporným dopadům?

Problém s úsilím realizovat "dokonalý brexit" je, že idiocie se nedá napravit


Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseau pojmenovala svou kočku "Brexit". "To proto, že mě každé ráno probudí zuřivým mňoukáním, že chce ven. Když otevřu dveře, zůstane nerozhodně stát na místě, a když jí pak vyhodím ven, dívá se na mě zlobně."

V Londýně zuří v současnosti všude politická fraška. Ve skutečnosti to moc legrační není. Ve skutečnosti je to tragické. Jsme svědkem toho, že se jedna země rozhodla spáchat ekonomickou sebevraždu, ale nedokáže se dohodnout ani na tom, jak se zabít. Je to epochální selhání politiků, píše v deníku New York Times trojnásobný držitel Pullitzerovy ceny Thomas L. Friedman.

Probrexitové reklamy od "obyčejných občanů" na Facebooku financuje částkou 30 milionů Kč firma spojená s Borisem Johnsonem

3. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Kampaň reklam na Facebooku, prosazující tvrdý brexit, údajně zorganizovaná řadovými občany, tajně organizují zaměstnanci lobbistické firmy Lyntona Crosbyho, bývalého poradce Borise Johnsona. Je to kampaň, která přesvědčuje poslance Dolní sněmovny, aby prosadili tvrdý brexit bez dohody s EU. Dosud se usuzovalo, že jde o aktivismus řadových britských občanů. Nyní vyšlo najevo, že je to koordinovaná kampaň, financovaná milionářskou firmou.

Facebook stále u takovýchto politických reklam nevyžaduje podrobné zveřejnění, kdo je financuje. Uvádí jen jediné jméno člověka, který reklamu zadal.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Toxický vzduch zkrátí život dnešních dětí o 20 měsíců

3. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



Délka života dětí narozených dnes se v průměru v důsledku vdechování toxického vzduchu na naší planetě v průměru zkrátí o 20 měsíců. Největší dopad bude mít toxický vzduch v Asii. Vyplývá to z nové rozsáhlé studie State of Global Air (SOGA), vydané ve středu. 


Znečištění vzduchu způsobilo v roce 2017 každou desátou smrt. Na znečištění vzduchu umírá více lidí než na malárii a na silniční nehody. Počet mrtvých v důsledku znečištění vzduchu je srovnatelný s počtem mrtvých, kteří umírají na kouření.

Rovnováha sil mezi velmocemi jako podmínka sociálního pokroku?

3. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Čas od času se vyskytující zkratkovitá úvaha se uhání tvrzením, že právě v době soupeření s komunistickým blokem vzniklo na Západě moderní sociální zabezpečení, které prý mělo za úkol snížit přitažlivost systémových alternativ. Postupně byl však tento systém z velké části odbourán. Chceme-li přinutit západní politiky k výraznějším ústupkům v oblasti sociálního zabezpečení, tvrdí někteří, je opět třeba, aby Západ čelil věrohodné výzvě. Bude-li tedy ohrožen třebas Putinovým Ruskem, donutí ho to aspoň konečně řešit sociální otázku, domnívá se část levičáků.

Nový výzkum ukazuje, že převratné objevy ve vědě dělají malé týmy a jednotlivci, nikoliv velké týmy

3. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Často slýcháme z vědeckého prostředí jako samozřejmý argument, že moderní věda je nutně postavena na týmové práci, že její objevy jsou kolektivním dílem atd. Je přece tak složitá, tak mohutná, že to bez týmů nemůže jít. Kdo zná reálné dějiny vědy, včetně vědy 20. století, ví, že opak je pravdou. Jasně to potvrdil výzkum, publikovaný 21. února v časopise Nature (redakce se dokonce rozhodla tento výzkum dát jako obrázek na obálku čísla – obrázek je zachycuje žraloky v hejnu sardinek a pod ním je napsáno „The ecology of research“).

Nová karibská krize - ve venezuelské variantě

3. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Spor venezuelského prezidenta Nicolase Madura a lídra opozice Juana Guaida vede ke krizi, která se může stát nebezpečnější než karibská, k níž došlo v říjnu 1962, napsal Aleksandr Šarkovskij. Schyluje se ke konfrontaci mezi USA a jejich spojenci na jedné straně a státy podporujícími Madura, jejichž seznam začíná Ruskem, Čínou a Kubou. Donedávna Čínu v souvislosti s venezuelskou krizí ve Washingtonu připomínali epizodicky, ale poslední události hovoří o tom, že Peking je spolu s Moskvou odhodlán tvrdě bránit své zájmy v bolívariánské republice.

Carole Callwadr dostala prestižní novinářskou cenu

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Carole Cadwalladr z týdeníku Observer získala prestižní novinářskou cenu Novinář roku 2018 pro technologie.


Cadwalladrová spolu se Shamirem Shanim odhalili kriminální chování firmy Cambridge Analytica, která zmanipulovala prostřednictvím sociálních sítí britské voliče před referendem o brexitu, a kriminální chování organizace brexitérů Vote Leave, v jejímž čele stáli čelní představitelé Konzervativní strany, bývalý šašek-ministr zahraničí Boris Johnson a šašek-nynější ministr životního prostředí Michael Gove.

Přestože byly tyto zločiny dokázány, Cadwalladrová a Shani mají   v podstatě zákaz vystupovat v rozhlase a v televizi BBC - ve společnosti BBC rozšířil management příkaz, aby se informace o potvrzení výše zmíněné kriminality nemedializovaly.

Bude zajímavé, jestli po udělení této prestižní ceny vpustí společnost BBC vynikající novinářku Cadwalladrovou do vysílání, anebo se dál bude chovat zbaběle a hloupě.

Jak konzervativci pohrdají voliči

3. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

K parlamentní debatě o petici, kterou podepsalo více než šest milionů britských voličů a která požaduje zrušení brexitu, se dostavilo méně než šest (!) konzervativních poslanců. Někteří z nich požadovali brexit, případně vypadnutí Británie z EU bez dohody. Idiocie konzervativních poslanců je neuvěřitelná, stejně jako bezbřehá míra jejich neznalostí.


Venezuelský soud se chystá zbavit Guaidóa imunity

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf venezuelského nejvyššího soudu požádal zákonodárce, aby zbavili lídra opozice Juana Guaidóa imunity. Jde o první krok ke stíhání za údajné zločiny, jichž se měl dopustit ve snaze svrhnout prezidenta Nicoláse Madura.

Rozpadá se křehký mír v Kolumbii?

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Historická mírová dohoda mezi vládou a povstaleckými milicemi FARC čelí zatím nejvážnější zkoušce, napsal Ted Piccone. Dohoda ukončila více jak padesátiletý konflikt, který zabil nejméně 260 000 Kolumbijců a vyhnal z domovů takřka sedm a půl milionu dalších. Tento historický úspěch nicméně narazil na významná úskalí v oblasti politické legitimity a implementace.

Kde vznikne další "islámský stát"?

3. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Dávno před tím, než se v únoru zhroutila poslední bašta "islámského státu" v syrském městě Baghúz, skupina se vracela k podobě konvenční militantně-džihádistické organizace, napsal Bobby Ghosh. Uplatňuje taktiku udeř a uteč a sebevražedné bombové útoky, aby šířila strach. Nyní jde pouze o jednu z mnoha teroristických organizací operujících z ilegality a neustále střídajících úkryty.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
45676