Toxický vzduch zkrátí život dnešních dětí o 20 měsíců

3. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Délka života dětí narozených dnes se v průměru v důsledku vdechování toxického vzduchu na naší planetě v průměru zkrátí o 20 měsíců. Největší dopad bude mít toxický vzduch v Asii. Vyplývá to z nové rozsáhlé studie State of Global Air (SOGA), vydané ve středu. 


Znečištění vzduchu způsobilo v roce 2017 každou desátou smrt. Na znečištění vzduchu umírá více lidí než na malárii a na silniční nehody. Počet mrtvých v důsledku znečištění vzduchu je srovnatelný s počtem mrtvých, kteří umírají na kouření.



V jižní Asii zkrátí znečištění vzduchu dnešním dětem život o 30 měsíců, v subsaharské Africe o 24 měsíců. Ve východní Asii o 23 měsíců.

Znečištění vzduchu způsobuje 41 procent smrtí na světě v důsledku chronických obstruktivních plicních chorob, 20 procent smrtí na cukrovku, 19 procent na rakovinu plic, 16 procent na ischemickou srdeční chorobu, 11 procent na infarkty.

Nicméně existují důkazy, že akce vlád v rozvinutém světě proti znečištění vzduchu, zejména odstraňováním partikulátů, fungují. Efektivní jsou zejména čínská opatření. V Číně v důsledku akčního programu vlády proti znečištění vzduchu počet mrtvých od roku 2013 klesá.

Ve světě jsou problémem především partikuláty. Daleko nejhorší je situace v rozvojových zemích, kde je v ovzduší množství partikulátů čtyřikrát až pětkrát vyšší než v rozvinutých zemích.

Domácí znečištění vzduchu je také vážný problém. Tomu jsou vystaveny 3,6 miliardy lidí, v důsledku spalování pevných paliv.

V bohatých zemích je problémem přízemní ozón, vznikající v důsledku automobilové dopravy a průmyslových procesů.

Toxickým znečištěním vzduchu je na světě postiženo 90 procent osob. Toxické znečištění vzduchu způsobuje demenci, potraty a je charakterizováno jako globální krize.

Proti znečištění vzduchu lze bojovat přechodem na elektrické automobily a zaváděním zdrojů obnovitelné energie. Investice do těžby uhlí a tepelných elektráren na uhlí zabrání odstranění problému na dlouhá desetiletí.

Do rozšiřování těžby uhlí v Evropě investují východoevropské postkomunistické země, zejména Polsko za vlády strany Právo a spravedlnost. V ČR žádná strategie pro snižování znečištění ovzduší neexistuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

 

0
Vytisknout
8111

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019