Brexit: Dolní sněmovna ve středu v noci schválila zákon vyžadující odklad brexitu

4. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Skupina poslanců ze všech politických stran ve středu v noci vnutila hlasováním Dolní sněmovně za pouhých rekordních šest hodin nouzový zákon, podle něhož musí Theresa Mayová požádat o odklad brexitu a nesmí dopustit vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Zákon prosadili společně labouristka Yvette Cooper a konzervativec Oliver Letwin. Byl schválen ve středu pozdě v noci poté, co se poslancům podařilo porazit celou řadu obstruktivních dodatků jak od brexitérů, tak od vlády.



Zákon prošel na třetí čtení asi půl hodiny před půlnocí britského času většinou pouze jediného hlasu - 313 poslanců pro, 312 proti, a musí nyní přejít do Horní snemovny.

Během středečního nočního hlasování se 91 konzervativních poslanců vzbouřilo proti vládnímu dodatku, který měl dovolit ministru pro brexit dohodnout se s EU o odložení brexitu, aniž by k tomu byl nutní souhlas parlamentu. Desítky konzervativních brexitérů si vyhradily právo hlasovat proti dlouhému odložení brexitu.

 

Předtím byl zablokován dodatek od labouristy Hilaryho Benna, který požadoval, aby se v pondělí poslanci znovu účastnili tzv. indikativního hlasování, aby se určilo, jaké strategii pro brexit dává parlament přednost. Výsledek tohoto hlasování byl nerozhodný, 310 hlasů proti 310, a rozhodující hlas měl pak předseda sněmovny John Bercow, který hlasoval proti, na základě tradičního argumentu, že parlament nesmí schválit nic, pro co neexistuje většina. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7935

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019