Španělskému hasiči za to, že zachraňoval životy, hrozí 20 let vězení

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Italské úřady obvinily Miguela Roldána z pomoci pašerákům lidí, poté co pomohl zachránit tisíce lidí před utopením ve Středozemním moři, upozorňuje Nacho Sánchez.


V červnu 2017 hasič Miguel Roldán pracoval 18 hodin na plavidle zachraňujícím migranty ve Středomoří. Telefonní hovor ho varoval, že další migrantské plavidlo se potápí. Je po desáté večer a úplná tma. Se dvěma kolegy se vydává na malém člunu hledat topící se migranty. Uplavou 200 m, vypnou motory a naslouchají volání o pomoc.

Najdou migranty do deseti minut, ale italské centrum pro pátrání a záchranu jim odepře povolení zachránit je. Jsou v libyjských vodách a měli by jednat s touto severoafrickou zemí. Dostávají povolení k záchranné operaci o patnáct minut později. Ale čtvrthodina znamená věčnost, jde-li o migranty bojující o život.

"Mohli jsme zachránit jen polovinu z nich, mnoho lidí se utopilo," vzpomíná dvaatřicetiletý Roldán z Málagy. Jeho akt solidarity z toho dne a podíl na dalších záchranných misích mu mohou vynést dvacet let za mřížemi za údajné napomáhání ilegální imigraci a spolupráci s pašeráky lidí.

"Je to neuvěřitelné. Respektujeme pravidla natolik, že kvůli byrokracii pozorujeme umírající lidi. Obvinění je velkou fackou do tváře," říká Roldán. Podle Mezinárodní organizace pro migraci v roce 2017 při pokusech překročit Středozemní moře zemřelo 3 116 osob, z nichž většina - 2 832 - se utopila na trase v centrálním Středomoří, kde Roldán pracoval jako dobrovolník.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9090

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019