Mayová žádá EU o odklad brexitu do 30. června

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Francie odmítá žádost Theresy Mayové o odklad brexitu pouze do 30. června. Podle Amélie de Montchalin, francouzské ministryně pro evropské záležitosti, by Británie neměla dostat žádný odklad, pokud nepředloží konkrétní plán s jasnou podporou od Dolní sněmovny. Pokud se to nestane, je nutno usoudit, že se Británie rozhodla vypadnout z EU bez dohody.

Montchalinová konstatovala v prohlášení:

"Evropská rada učinila 21. března jasné rozhodnutí. Další odklad brexitu vyžaduje, aby Spojené království předložilo plán s jasnou a uvěřitelnou politickou podporou." Rada Evropy pak určí přesné podmínky, které se budou na ten odklad vázat, uvedla Montchalinová. ZDE 


Andrew Adonis: Opravdu ostudný dopis. Mayová nyní navrhuje odklad brexitu jen do konce června - záměrně tím znemožňuje uspořádání referenda, a to ještě předtím, než skončilo vyjednávání s Corbynem. Vyloučila tím jedinou realistickou cestu k ukončení nynější brexitové slepé uličky.



Theresa Mayová písemně požádala Donalda Tuska, předsedu Rady Evropy, o odklad brexitu do 30. června, zatímco se snaží získat v britské politice podporu pro nějaké řešení brexitu.

Tusk ovšem doporučuje odklad brexitu na dobu celého roku. Mayová se pokusila získat souhlas EU o odklad do 30. června už minulý měsíc, EU to odmítla.

Pokud nové datum nebude příští týden ve středu na EU summitu schváleno, Británie vypadne z EU bez dohody v pátek 12. 4.

Žádost o krátký odklad brexitu rozzuří proevropské ministry ve vládě Mayové. Mayová se však bojí fundamentalistických brexitérů v její vládě, kteří jsou proti jakémukoliv odkladu.

Tusk však přesvědčuje evropskou sedmadvacítku, aby dala Británii odklad celého jednoho roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6941

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019