Athénami prošel mnohatisícový pochod důstojnosti a radosti Athens Pride 2019

10. 6. 2019 / Otakar Bureš

čas čtení 2 minuty
Bylo to i na podporu súdánského povstání

Už od poledne se 8. června na athénském Náměstí Ústavy (Syntagma) scházeli lidé demonstrující za práva a normalitu LGBT identit a snahu o jejich uznání. Na veselý a barevný průvod dohlíželi Afrodité a Dionýsios a policie pouze dopravní. Obešel se také bez korporátních reklam. Na pódiu vystoupil třeba občan Uruguaye, který promluvil o progresivitě a otevřenosti tohoto jihoamerického státu.

Před pěti lety jsem na Deníku Referendum psal asi až příliš optimisticky o situaci v Číně.

 


Jsem rád, že dnes mohu dodat pár dojmů z Řecka (a doufám, že to tentokrát věci budoucí nepopřou), kde je v tomto směru jasná progresivní tendence. Ulice dnes tisíce lidí zaplavily radostí, kterou svobodně vyjadřovaly. Takto mají ulice vypadat - ulice života, sdílení, tvorby, diskuzí a hádek. Ne ulice strachu, dohledu, aut a reklam. (Zbývá však samozřejmě pomoci těm, kdo na ulicích i jinde přežívají - a to všem, ať už jsou odkudkoli.)

Ale situace samozřejmě není ani jednoznačná, ani jednoduchá. Téma transgender i heterosexuálních lidí realisticky problematizuje třeba film Strella, jeden z velkých projevů řeckého filmařství poslední doby (vyznačuje se nízkonákladovostí, točí se v jednoduchých interiérech, reflektuje patologie mezilidských vztahů), i když na pozadí "krize" nechává do hry vstupovat snové momenty. Na pozadí těchto filmů lze číst, že patriarchát, demagogie pravice, části levice a církve a těžko uchopitelná obojetnost kapitálu jsou stále překážkou rovnosti a emancipace.

Nedávno jsme si připomněli třicet let od státních vražd na Náměstí brány nebeského klidu v Pekingu. V posledních dnech je obdobná situace v Súdánu, kde nyní umírají stovky lidí státním terorem. Protestují studenti, stávkují pracující. Mnoho těl postřílených demonstrantů bylo údajně vhozeno do Nilu. Ne vždy ten, kdo právo určuje, v právu je. Skandální je, že porážka Omara Bašíra některým lidem na Západě stačí a před novým násilím zavírají oči. Na podporu Súdánců, protestujících proti diktatuře, se přidala i řecká pouliční solidarita. Ale to nestačí!

0
Vytisknout
7551

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2019