Maďarsko: Levice podpoří kandidaturu televizní reportérky na primátorku Budapešti

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Reportérka Olga Kálmánová oznámila kandidaturu na primátorku Budapešti v příštích místních volbách jako nezávislá kandidátka s podporou levicové Demokratické koalice (DK).


Kálmánová a europoslankyně DK Klára Dobrevová oznámily společně kandidaturu Kálmánové na tiskové konferenci ve čtvrtek. Dobrevová řekla, že vyrozuměla kandidáta stran socialistů a ekologů (Párbeszéd) Gergelyho Karácsonyho, jemuž DK již dříve přislíbila podporu.

V reakci na otázku Dobrevová vysvětlila, že souhlas DK a Karácsonym zajistil podporu pro první kolo primárek opozičních kandidátů. Rozhodnutí podle ní neovlivní dohody DK s ostatními levicovými opozičními stranami na okresní úrovni. Potvrdila též, že DK podpoří vítěze druhého kola primárek v podzimních volbách.

Dobrevová prohlásila, že kandidátka se projevila jako "nekompromisní oponentka režimu Viktora Orbána" a současného primátora Istvána Tarlóse, který "bezpodmínečně jakýmkoliv způsobem slouží premiérovi". Kálmánová "spojí spíše než rozdělí" obyvatele Budapešti, kteří si přejí změnu.

Kálmánová prohlásila, že si veřejnost přeje nové hráče v maďarském politickém životě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5661

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2019